FOTO Stavba na Železnej studničke naberá na obrátkach, pozrite sa, čo sa deje na stavenisku

8.12.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Pred staveniskom v lesoparku na Železnej studničke sa v týchto dňoch zastavujú mnohí Bratislavčania, zaujíma ich, čo sa vnútri deje. Rodinná firma bývalého šéfa KDH a podnikateľa Alojza Hlinu sa po šiestich rokoch dočkala všetkých potrebných povolení, aby sa mohla pustiť do obnovy areálu lesnej Rotundy. Za plotom je tak dnes už poriadne rušno.

„Ideme sa pokúsiť obnoviť lesk a slávu Železnej studničky. Držte nám palce.“ Takýto oznam spolu obrázkom historickej pamiatky si prečítate pred vstupom na stavenisko a ako sme postrehli, ľudia, ktorí sa tu pristavili, projektu fandia. „Konečne sa veci pohli, tešíme sa, že miesto ožije. Roky tu bol iba plot a nič sa nedialo,“ komentovali dianie v areáli bývalého bufetu Rotunda.

Na potrebné povolenia čakali Hlinovci takmer šesť rokov. S návrhom obnovy pôvodných objektov prišli ešte v roku 2014, o schválenie projektu požiadali v októbri 2015 (konkrétne ich rodinná firma Orava – Stav), ale právoplatné stavebné povolenie získali až v máji 2021. „Stavebné povolenie sme mohli mať už vlani v októbri, no dva dni pred jeho správoplatnením prišlo odvolanie od istého občana, a tak sa to natiahlo až do mája tohto roku. Za ten čas vzrástli ceny niektorých materiálov aj dvojnásobne,“ konštatoval pre banoviny.sk Alojz Hlina.

Zdroj: ac

Ľudia sa zastavujú pred staveniskom, zaujíma ich, ako práce postupujú.

V tejto chvíli si preto netrúfa odhadnúť, aké investície zhltne vybudovanie celého areálu. Stavba má byť hotová do júna 2023, no fakt je, že nebyť dlhých povoľovacích procesov (dlhých aj pre opakované odvolania nemenovaného sťažovateľa), areál sa mohol využívať už pred štyrmi rokmi. Čo všetko sa v ňom obnoví?

Na mieste niekdajších slávnych Ferdinandových kúpeľov z roku 1828, ktoré neskôr chátrali, až ich napokon v roku 1970 zbúrali, vybudujú jednopodlažnú záhradnú reštauráciu s posedením na terase. Pôdorysom aj architektúrou bude odkazovať na bývalý kúpeľný dom.

Druhou novostavbou je Labutí pavilón, ktorý postavia na mieste pôvodného historického pavilónu. S kopaním jeho základov začali robotníci koncom októbra. Slúžiť má ako bar a kaviareň, aj na spoločenskú zábavu s posedením.

Zdroj: ac

​Vybetónované základy v areáli

Projekt zahŕňa tiež obnovu existujúcej rotundy a medzníka, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami, chýbať nebudú oddychové plochy, detské ihrisko či ohrady so zvieratkami, pričom rešpektuje aj potreby imobilných návštevníkov. 

Ani po správoplatnení stavebného povolenia sa však Hlinovci nemohli hneď pustiť do plánovaných prác. Na základoch, kde má stáť Labutí pavilón, totiž vyrástol platan, ktorý bolo potrebné odstrániť. „Stavebné povolenie síce máme od mája, ale objekt Labutieho pavilónu sme nemohli začať stavať, lebo sme museli čakať do 1. októbra, až vtedy bolo možné platan vyrúbať,“ vysvetlil Alojz Hlina, ktorý pravidelne informuje o postupe stavebných prác na sociálnej sieti.

Napokon však padlo milosrdné rozhodnutie, platan nevyrúbali, ale presadili. „Je to macek. Museli sme volať obrovský 100-tonový žeriav. Platan aj s koreňmi mal 14 ton. Šance, že sa ujme, nie sú veľké, ale sú,“ informoval Hlina vo svojom „stavebnom denníku“ 13. októbra. Ako tento krásny strom s obvodom kmeňa 195 cm zabojuje o svoje prežitie, to uvidíme na jar.

Zdroj: ac

​Projekt ráta aj s obnovou existujúcich kultúrnych pamiatok - rotundy a medzníka.

Aktuálne rieši rodinná firma Hlinovcov iný problém, a to predĺženie zmluvy o nájme pozemkov. Uzavreli ju ešte v roku 2014 na 25 rokov s tým, že za vyše 5-tisíc štvorcových metrov parciel zaplatia symbolický nájom vo výške 1 eura ročne - zaviazali sa pritom vybudovať areál so spomínanými objektmi na vlastné náklady. Niekoľko rokov však stratili pre zdĺhavé povoľovacie procesy.

„Požiadali sme preto o predĺženie nájomnej zmluvy a verím, že nájdeme pochopenie, keďže zdržanie nebolo našou vinou, vždy sme včas predložili všetky dokumenty, ktoré od nás úrady žiadali,“ zdôraznil podnikateľ, ktorý dúfa, že ľuďom sa vynovené miesto v lesoparku bude páčiť: „Hoci, poznáte to, desať ľudí - dvanásť architektov... Ale som optimista a idealista.“

Zdroj: ac

​Pripravený stavebný materiál v lesoparku

(ac)

Vodná veža v Podhradí má prejsť obnovou, súčasťou má byť aj vytvorenie kvalitného verejného priestoru

Jedna z najstarších anajhodnotnejších pamiatok v hlavnom meste – Vodná veža - má prejsť citlivou obnovou. Oznámil to magistrát s tým, že investor Vydrica Development, ktorý v bratislavskom Podhradí realizuje svoj developerský projekt, pripravil v spolupráci s mestom architektonickú súťaž. Jej cieľom je obnova areálu Vodnej veže a vytvorenie kvalitného verejného priestoru.

Páčil sa vám článok?