FOTO Hanba Bratislavy: Štvrť, kde zmizol chodník, ľudia sa brodia cez vodu a priechod je bezbariérový len spolovice

31.3.2022

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Kedy ste boli naposledy v okolí železničnej stanice Bratislava – Vinohrady? Nie hlavná stanica, ale práve táto je podľa miestnych vstupnou bránou do hlavného mesta, keďže je prvou zastávkou pre rýchliky z Košíc. Lokalita, kde denne prichádza množstvo ľudí a pribúda jedna luxusná novostavba za druhou, pôsobí miestami ako na zabudnutej periférii.

V rámci programu Živé miesta sa v Bratislave postupne obnovujú viaceré dlhodobo zanedbané verejné priestory. Magistrát spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy vybrali pred dvoma rokmi prvých takmer päťdesiat lokalít, ktoré čaká revitalizácia v hodnote miliónov eur. Náš čitateľ Alexander Sabol je presvedčený, že obnovu si zaslúži aj okolie vlakovej stanice Vinohrady, o ktoré sa delí samospráva v Rači s Novým Mestom.

„Denne tadiaľto prejde množstvo ľudí, z jednej strany máte ŽST Vinohrady, z druhej ŽST Predmestie, vedľa je zas centrum Nová Cvernovka, pribudli nové bytovky a výstavba ďalších je v pláne, takže lokalita sa čoraz viac zahusťuje,“ pripomína miestny obyvateľ. Pritom, paradoxne, táto časť hlavného mesta pôsobí ako z periférie, kam zablúdi málokto.

„Chodíme po improvizovanom chodníku, ktorý je zároveň cestou aj parkoviskom, ďalší chodník sa zas v istom úseku jednoducho ´stratí´. Urobili nám bezbariérový priechod cez koľajisko električiek, teda priznali, že tadiaľ chodia chodci - ale akosi sa zabudlo opraviť zároveň rozbitý asfalt popri koľajniciach. Gaštanový hájik, ktorý by mohol byť príjemným oddychovým miestom nielen pre ľudí čakajúcich na MHD, je zas spustnutý a plný odpadkov, tu by ste si asi nechceli posedieť na lavičke,“ vymenúva pán Sabol.

Zdroj: Matúš Husár

​Parčík Gaštanový hájik je zasypaný odpadkami.

Na problémy vraj upozorňoval samosprávu, žiadal nápravu, zatiaľ je však všetko po starom. „Stačí pritom vystúpiť z auta a stať sa chodcom, aby človek pochopil, že toto frekventované miesto naliehavo potrebuje obnovu,“ podotýka náš čitateľ, s ktorým sme sa zastavili na niekoľkých miestach pozdĺž Račianskej ulice. 

Polovičná robota pri parčíku

​Nový bezbariérový priechod pri obratisku električky okolo parčíka Gaštanový hájik má chybičku - rozbitý asfalt vedľa koľajníc. Tam až práce nedosiahli, takže dieťa na kolobežke môže na nerovnom povrchu spadnúť, a opatrné musia byť aj mamy s kočíkmi či ľudia na invalidnom vozíku. „Jednoducho, odfláknutá robota,“ komentuje Alexander Sabol. „Navyše, nikto sa k tomuto miestu, kadiaľ dennodenne prechádza množstvo ľudí, nehlási. Ešteže sa oň ako-tak stará dopravný podnik.“

Zdroj: Matúš Husár

​Rozbitý asfalt popri koľajniciach zostal na priechodoch pred zastávkou MHD i za ňou. 

Zdroj: Matúš Husár

Dopravný podnik Bratislava má v Gaštanovom hájiku v nájme pozemky pod sociálnym zariadením pre vodičov a budovou predajne cestovných lístkov s prístupovým chodníkom. Hovorca Martin Chlebovec nás ubezpečil, že čo najskôr urobia v parčíku nápravu. Zároveň informoval, že magistrát, ktorému pozemok patrí, spolu s Metropolitným inštitútom pripravuje jeho revitalizáciu – na projekte sa už pracuje.

Provizórium pri zastávke MHD

Ľudia, ktorí s kuframi smerujú na vlakovú stanicu alebo ďalej na sídlisko, si vychodili cestičku popri prístrešku MHD. Inak by sa museli predierať pomedzi čakajúcich na zastávke električky. Aj predpoludním, keď sme sem prišli, bolo na tomto mieste rušno, po provizórnom chodníku prechádzalo množstvo chodcov.  

Zdroj: Matúš Husár

​Ľudia po vystúpení z električky smerujú na tento "chodník".

Zdroj: Matúš Husár

​Náš čitateľ sa pýta: „Je veľký problém urobiť tu riadny chodník, položiť zámkovú dlažbu? Keď prší, stojí tu voda, takže, ak sa nechcete brodiť v blate, musíte vyjsť až na trávnik."

Stratený chodník pri depe Krasňany

Tento úzky chodník vedie od Peknej cesty, no k ŽST Vinohrady sa už nedostanete, nečakane sa končí pri depe dopravného podniku. Pokračujete po „multifunkčnej“ ploche, ktorá je cestou, parkoviskom aj chodníkom zároveň. Mimochodom, chodník, široký len niečo vyše metra, slúži rovnako chodcom ako cyklistom, takže pri vzájomnom stretnutí musí jeden alebo druhý uskočiť na trávnatú plochu. Pritom, ako vidieť aj z našich fotografií, miesto na jeho rozšírenie by sa našlo. 

Zdroj: Matúš Husár

​Chodník od Peknej cesty, kadiaľ prechádzajú chodci i cyklisti, sa pri depe dopravného podniku nečakane "stratí"...

Zdroj: Matúš Husár

​Keď sa touto trasou vyberiete v daždivom počasí, berte si vysoké gumáky. „Kanály na ploche pred depom dopravného podniku neodtekajú, celé je to tu zaliate vodou, takže ľudia, ktorí prichádzajú od Krasňan, zrazu zistia, že nemajú kadiaľ ísť,“ pripomína Alexander Sabol.

Po schodoch to nepôjde

A ešte jeden príklad zabudnutého miesta, cez ktoré si mnohí miestni zvyknú skracovať cestu zo sídliska. Ak veziete cestujúceho na ŽST Vinohrady a chcete pohodlne zaparkovať pri schodisku zo strany Malých Krasňan, veľmi vám to nepomôže. Schody pri provizórnom parkovisku sú nepoužiteľné, je tam zábrana. V tomto stave sú roky a kedy sa to zmení, nevedno. Na tabuľku niekto ironicky napísal „Stavbu realizuje Rača parta“...

Zdroj: Matúš Husár

​Takto vyzerá "vstup" na vlakovú stanicu od Malých Krasňan.

Zdroj: Matúš Husár

​Železničná zastávka Bratislava – Vinohrady nie je síce taká vyťažená ako Hlavná stanica, je to však rušné miesto, kde zastavujú desiatky vnútroštátnych vlakov diaľkovej aj prímestskej osobnej dopravy. V roku 2019 prešla obnovou, výsledok však sklamal mnohých ľudí. Z vyčlenenej sumy 370-tisíc eur dokázali železnice odstrániť len tie najväčšie nedostatky. K téme sa ešte vrátime.

(ac)

Páčil sa vám článok?