Dožijeme sa otvorenia Mičurina? Aktivisti majú obavy o lukratívny areál na hradnom kopci

18.3.2022

Zdroj: minedu.sk

Páčil sa vám článok?

Mnohí Bratislavčania si dodnes pamätajú na úžasné roky, ktoré strávili v areáli Mičurin na hradnom kopci v Starom Meste, aj konkrétne v budove niekdajšieho Domu mládeže. Keby ste sem chceli ísť dnes, máte smolu, brána je zamknutá. Dnu sa dostanete len na niekoľko dní v kalendárnom roku.

“Budova aj areál na Búdkovej 2 zostávajú stále zatvorené. Ministerstvo školstva deklaruje vôľu rokovať s mestom o prenájme budovy a bazéna, mesto však hlási uviaznutie rokovania na mŕtvom bode,” upozorňuje OZ Hrad-Slavín, ktoré sa už sedem rokov snaží o celoročné a komplexné znovuotvorenie Mičurina pre verejnosť. Vrátane bývalého Domu mládeže, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

V priebehu rokov si z areálu postupne ukrojili viacerí súkromníci, zostalo len torzo, kde sa v lete konajú rôzne podujatia pre dospelých i deti, môžete sa tu aj osviežiť v bazéne. Lukratívny priestor s krásnym výhľadom na celé mesto má pritom úžasný potenciál. “Rekonštrukcia postupuje veľmi pomaly Za tie roky sa síce otvorilo pre verejnosť aspoň kúpalisko, Mičurin však nie je len kúpalisko,” pripomenula pre banoviny.sk predsedníčka spomínaného občianskeho združenia Sabina Barborjak. Majú úplne jasnú predstavu, ako by sa mohol využívať napríklad aj niekdajší Dom mládeže: “Hneď by sme ho vedeli naplniť deťmi!"

Zdroj: OZ Hrad Slavín

Občianske združenie organizuje v lete rôzne podujatia pre deti i dospelých - v exteriéri, budova je zamknutá.

Koncom roka 2021 vyzeralo otvorenie nádejne, do hry totiž vstúpilo mesto, ktoré prejavilo záujem budovu a areál prevádzkovať ako centrum voľného času. “Ministerstvo tvrdí, že je rokovaniu s mestom otvorené, mesto však hovorí, že ministerstvo na výzvu do diskusie opakovane nereagovalo,” uvádzajú aktivisti. Konštatujú, že šéf rezortu Branislav Gröhling v mailovej komunikácii s OZ Hrad-Slavín síce potvrdil záujem ministerstva vytvoriť tu komunitné centrum pre Bratislavčanov resp. miesto pre rozvoj detí a mládeže, priamej odpovedi na otázku, kedy to bude, sa však opäť vyhol.

“Áno, ministerstvo (za tejto a predchádzajúcej vlády) zrekonštruovalo bazén a urobilo základné opravy havarijného stavu budovy. Stálo to 163 106 eur. No po siedmich rokoch je budova stále zatvorená a areál je prístupný len na kúpanie a občasné aktivity, ktoré tu realizuje naše občianske združenie,” pokračuje Sabina Barborjak. 

Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu

​Pohľad do obnovenej časti interiéru budovy - rekonštrukčné práce sa začali v roku 2016.

Na ministerstvo sme sa obrátili aj my a dostali sme takúto odpoveď: “Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR plánuje využívať budovu a areál v plnej miere pre verejnosť po dokončení všetkých nevyhnutých prác, ktorých trvanie záleží od dostupných finančných prostriedkov a nevyhnutných postupov pri verejnom obstarávaní. Samotný objekt sa využíval do začatia rekonštrukčných prác v roku 2016. Rekonštrukčné práce pokračujú podľa dostupných finančných prostriedkov až dodnes.”

Sabina Barborjak komentuje situáciu slovami: “Sme, samozrejme, radi, že ministerstvo dáva budovu do poriadku. Na druhej strane sa však pýtame - dokedy? Na hradnom kopci vyrastá ďalšia generácia detí, ktoré musia za krúžkami cestovať spojom do iných častí mesta.”  

Zdroj: Iuventa - Slovenský inštitút mládeže

​Brigádnici na Mičurine - máte takúto spomienku aj vy?

"Keby budova nebola stále zatvorená, teraz by sme v nej mohli napríklad dočasne ubytovať desiatky ľudí, ktorí utekajú z vojnou postihnutej Ukrajiny. Namiesto toho sa dívame, ako sa v okolí sťahujú mračná čudných developerských projektov (viď výrub na Drotárskej, ktorý doteraz nemá koncovku) a obávame sa, aby sa z Mičurina nestalo parkovisko (ako z futbalového ihriska na Búdkovej),” dodáva šéfka OZ Hrad Slavín.

Lepšou správou je prísľub ministerstva, že bazén tento rok otvorí. O prevádzku sa má postarať Iuventa, rovnako ako to bolo v minulých rokoch. “Tešíme sa z otvoreného bazéna. Ale sme unavení z nekonečného čakania, nekonečných rekonštrukcií a sľubov o celoročnom otvorení budovy a areálu, ktoré počúvame už sedem rokov. Vyzývame preto všetkých zúčastnených, aby sa dohodli a  konečne umožnili ľuďom využívať potenciál Búdkovej 2. Leží ladom už pridlho,” uzatvára Sabina Barborjak. 

(ac)

Páčil sa vám článok?