V Sade Janka Kráľa už likvidujú pôvodné lavičky: Páčia sa vám v historickom parku tie nové, dizajnové?

13.3.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Už zopár mesiacov si môžeme v Sade Janka Kráľa posedieť aj na niekoľkých dizajnových bratislavských lavičkách, no až v týchto dňoch začína mesto vo veľkom odstraňovať tie pôvodné. Okrem nových lavičiek v cene 560 eur za kus pribudne i ďalší mobiliár. Tým sa však obnova nekončí.

V petržalskom Sade Janka Kráľa plánuje hlavné mesto osadiť presne 198 kusov bratislavských lavičiek, ako aj 150 kusov odpadkových košov v novom dizajne, všetko podľa Manuálu verejných priestorov od Metropolitného inštitútu Bratislavy. Práce zahŕňajú aj revitalizáciu nevyhovujúceho povrchu pod lavičkami, s ktorou sa už začalo.

Pohodlie nových bratislavských lavičiek si môžeme v Sade Janka Kráľa overovať od konca minulého roka, osadili ich pri zrekonštruovaných toaletách i pri gotickej veži na okraji parku v blízkosti Starého mosta. A v týchto dňoch pribúdajú ďalšie. Elegantné ergonomické lavičky sú dielom dizajnérov zo štúdia Olgoj Chorchoj, víťazov architektonickej súťaže na pražskú lavičku z roku 2017. Odborníci vyzdvihujú fakt, že predstavujú spojenie minulosti so súčasnosťou, vďaka čomu sa hodia do moderných, ale tiež do historických ulíc nášho mesta.

Zdroj: ac

​Pred pár dňami pribudli nové bratislavské lavičky aj na okraji parku za nákupným centrom.

O výmene pôvodných lavičiek za nové informuje výrazná tabuľa priamo v petržalskom parku: „Práce budú prebiehať postupne v etapách tak, aby sme vám počas ich trvania umožnili pobyt v parku a zabezpečili dostatočný počet využiteľných lavičiek....“ 

Tie terajšie však mnohým ľuďom vyhovujú. Sú presvedčení, že ich stačilo zrenovovať, prípadne vymeniť zničené kusy za nové, a ušetrené peniaze využiť na potrebnejšie veci. „V Sade Janka Kráľa ma viac hnevajú lampy, ktoré večer nesvietia – a nie je ich málo, alebo rozbitá dlažba v priestore amfiteátra. Dizajnové bratislavské lavičky sú podľa mňa príliš drahé,“ podotýka Petržalčan, pravidelný návštevník parku.

Zdroj: ac

Lavičky sa budú vymieňať postupne v štyroch etapách.

Podľa vyjadrenia primátora počas predstavovania projektu 1000 lavičiek z vlaňajšieho októbra sú však kvalitné lavičky v meste veľmi dôležité. V súvislosti s cenou bratislavskej lavičky (560 eur za kus) uviedol, že partnerom pre hlavné mesto v rámci tohto projektu je komerčná banka, ktoráprispeje sumou 200-tisíc eur, čím zaplatí tretinu z finálneho počtu lavičiek. Zvyšok zaplatí hlavné mesto, financie má alokované vo svojom rozpočte.“ Bratislavské lavičky postupne pribúdajú aj v ďalších mestských častiach.

Zdroj: ac

​Pôvodná lavička je preč, nahradí ju oficiálna bratislavská.

Výmenou mobiliára sa obnova parku nekončí. Ako informuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) na svojom webe, Sad Janka Kráľa, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe, čaká v najbližších rokoch revitalizácia. MIB aktuálne realizuje participatívny proces s odborníkmi a ďalšími kľúčovými aktérmi. Začiatkom tohto roka zisťoval názory, skúsenosti a odporúčania aj od širokej verejnosti formou online dotazníka. Do prieskumu sa zapojilo viac ako tisíc respondentov.

(ac)

Páčil sa vám článok?