Štátne lesy sa majú postarať o svoje ruiny na Železnej studničke: Aké rozhodnutie padlo po obhliadke?

7.3.2022

Zdroj: OZ Iniciatíva Naše Karpaty

Páčil sa vám článok?

O zanedbaných stavbách a zabudnutých skeletoch na Železnej studničke, ktoré znehodnocujú túto výnimočnú lokalitu, sme písali na našom webe viackrát. Viaceré z nich vlastnia štátne Lesy SR, ktoré už dlhšie sľubujú urobiť s nimi poriadok. Aká je odpoveď dnes?

Jednou z takýchto stavieb je ruina objektu Veronika (na úvodnej foto), postavená v tesnej blízkosti potoku Vydrica. „Prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám sme sa dozvedeli, že stavba je prenajatá zo strany štátnych lesov za účelom rekreácie súkromnej osobe za 100 eur mesačne,“ upozornila Iniciatíva Naše Karpaty. Predstava rekreačného pobytu v rozpadávajúcej sa budove vyznieva naozaj zvláštne. Aj iné zanedbané stavby a pozemky majú prenajaté súkromníci.

Iniciatívna Naše Karpaty spochybňuje viaceré uzatvorené zmluvy na prenájom verejného majetku, podnik Lesy SR však tvrdí, že tie ich sú štandardné. Zároveň, ešte v polovici januára, ubezpečil, že sa chce podieľať na skvalitnení rekreačného potenciálu lesoparku a vytvoriť doplnkové funkcie k tým, ktoré už ponúkajú Mestské lesy v Bratislave. Čiže štátne lesy sľúbili, že budú hľadať možnosti opätovného využitia svojich zanedbaných nehnuteľností, a zvažujú tiež prinavrátiť ich správu späť pod štátny podnik.

Zdroj: ac

Bývalé rekreačné stredisko Veronika chátra celé roky.

Na Lesy SR sme sa viackrát obrátili s otázkou, kedy začnú s obnovou svojich objektov, ktoré z nich prídu na rad ako prvé a ktoré zmluvy o prenájme fyzickým či právnickým osobám plánujú prehodnotiť - odpoveď však stále nevieme. Nie je jasné ani to, aký osud čaká spomínaný objekt Veronika, ktorý mal byť podľa niektorých názorov dávno zrovnaný so zemou. „V tejto veci ešte rozhodnuté nie je. Konalo sa osobné stretnutie so zástupcami viacerých štátnych inštitúcií, nájomcom, a tiež so zástupcami Mestských lesov Bratislava, ako aj obhliadka priestorov. Zástupcovia štátneho podniku Lesy SR zároveň zistili skutkový stav, ktorý sa aktuálne prehodnocuje a plánujú sa ďalšie rokovania. Aktuálne sa vyhodnocujú viaceré možnosti riešenia tejto situácie,“ uviedla pre banoviny.sk vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

Na rozhodnutie si teda musíme počkať. Iniciatíva Naše Karpaty pripomína, že takéto stavby lákajú aj špekulantov, ktorí by ich radi prestavali...

Zdroj: ac

​Kaplnka pokoja vedľa objektu Veronika.

(ac)

Páčil sa vám článok?