Hrdličky, sýkorky či vrabce môžu v mestách začať hniezdiť už začiatkom marca

5.3.2022
0

Zdroj: dravce.sk

Páčil sa vám článok?

Medzi prvými hniezdia vtáčie druhy, ktoré prezimovali v strednej Európe a neodleteli za potravou ďalej. Patria sem napríklad krkavce čierne, sova obyčajná, myšiarka ušatá, niektoré druhy dravcov, ako napríklad orliak morský či orol skalný.

Uviedol to Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

"Začiatok hniezdenia vtákov ovplyvňujú aktuálne poveternostné podmienky a dokonca aj konkrétne prostredie, ktoré obývajú," opisuje Gúgh. Medzi pomerne skoro hniezdiace vtáky patria aj hrdličky záhradné, sýkorky veľké, sýkorky belasé či vrabce domové. Tie môžu začať v nižších nadmorských výškach a mestskom prostredí hniezdiť začiatkom marca.

Poukazuje na rozšíreného drozda čierneho, ktorý hniezdi aj v urbanizovanej krajine, v lesoch, či poľnohospodárskej krajine, začína hniezdiť skôr v špecifických podmienkach veľkých miest, ako vo voľnej krajine. "Sú známe prípady, že po miernej zime sa objavovali mláďatá drozdov čiernych vo väčších mestách už pomerne skoro v marci, čo naznačuje, že drozdy museli začať hniezdiť už vo februári, priblížil ornitológ.

Aj v mokradiach sa podľa Gúgha nájdu skoro hniezdiace druhy. Napríklad husi divé obsadia teritórium a začnú znášku koncom zimy vo februári či marci v závislosti od aktuálnych podmienok. Ďalším takým druhom je kačica divá. Tá začína hniezdenie a nasadnutie na vajíčka v marci.  

(TASR) 

Páčil sa vám článok?