Mŕtve vtáky, problém s hlodavcami... Na stav vzácnej budovy v Starom Meste je smutný pohľad

17.2.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Hoci ide o národnú kultúrnu pamiatku so 100-ročnou históriou, mnohí Bratislavčania ju radšej obídu. Vzácna budova v Starom Meste z roku 1921 chátra, v priestoroch musia riešiť aj problém s hlodavcami, my sme tu dokonca našli mŕtve vtáky. Šanca na komplexnú obnovu, ktorú si nepochybne zaslúži, je zatiaľ ďaleko.

Pri názve YMCA sa asi každý Bratislavčan hneď zorientuje. I keď budova na Karpatskej ulici bola v roku 1951 znárodnená a neskôr sa stala majetkom vtedajšieho socialistického zväzu mládeže, stále sme chodievali do „Ymky“.

Dnes je zjavné, že táto národná kultúrna pamiatka potrebuje komplexnú rekonštrukciu, hoci je funkčná. "Strecha nepreteká, kúrenie kúri, svetlá svietia, je v nej poriadok a čisto," hovorí správca objektu Radoslav Jančula. Fakt však je, že musia pravidelne klásť pasce na hlodavce a deratizovať priestory, vyskytli sa tu aj šváby či ploštice, ktoré bolo potrebné rýchlo a efektívne zneškodniť.

„Také niečo asi ani v Pentagone nie je,“ komentoval včera náhodný okoloidúci, keď zbadal dva mŕtve vtáky ležiace na trávniku priamo pred objektom YMCA. Nevyzerali byť zranené, je teda možné, že boli otrávené alebo uhynuli pre nejaké ochorenie. Keď sme o náleze informovali správcu budovy Radovana Jančulu, bol prekvapený a ubezpečil, že situáciu bude hneď riešiť.

Zdroj: Marián Dekan

Historická budova je národná kultúrna pamiatka od roku 2005.

Zdroj: ac

Na trávniku pred vstupom ležali dva mŕtve vtáky.

Poriadne znechutená je pani Zuzana, ktorá má v budove prenajatú miestnosť na štvrtom poschodí už 11 rokov. Je presvedčená, že množstvo hlodavcov aj holubov sa sem presťahovalo po tom, ako dala mestská časť Staré Mesto nedávno vyčistiť a vypratať neďaleký dom na Karpatskej ulici, kde kedysi sídlil Maják nádeje. Samospráva vtedy konštatovala, že hasiči museli pracovať v ochranných oblekoch, okrem mŕtvych hlodavcov a holubov vynášali tony vtáčieho a potkanieho trusu. 

Zdroj: Marián Dekan

YMCA - pohľad do dvora...

„Samotná budova YMCA je veľmi zanedbaná. Veľa nočných podnikov pre koronu zaniklo alebo prerušilo svoju činnosť, takže v nevyužívaných priestoroch našla rôzna háveď dobré podmienky,“ dodáva Zuzana. Pripomína tiež, že na dvore bol donedávna veľký neporiadok, v okolí kontajnerov porozhadzované odpadky. „Hlodavce a dravé havrany mali hody. Zrejme na podnet obyvateľov susediaceho domu sú už priestory okolo kontajnerov pod kontrolou.“

Zdroj: ac

Cez takýto vstup sa mnohým ani nechce dnu...

Správca Radovan Jančula zdôrazňuje, že deratizáciu priestorov vykonávajú pravidelne v zmysle zákona a dávajú si záležať na tom, aby nič nezanedbali. „Deratizačné práce nám zabezpečuje firma, ktorej za to, samozrejme, platíme. Jej pracovníci pravidelne monitorujú požerové nástrahy na hlodavce, naukladajú ich a po určitom čase skontrolujú,“ vysvetľuje a zároveň nám ukazuje posledné „štatistiky“.

Zdroj: ac

​Správca budovy nám ukázal nachystané pasce na hlodavce.

Väčšinou na nich vidíme zaznamenaný požer 0 percent, v suteréne budovy to bolo už 10 percent a na dvore 20 percent. Najhoršie však  dopadlo poschodie, kde sú byty (z 36 garsóniek je prenajatých 26): v jednom byte bol požer 50 až 70 percent! Čo to znamená?

„Percentá ukazujú, koľko sa z danej nástrahy odjedlo – čím viac, tým je výskyt hlodavcov vyšší. Otázne je, ako sa myši či potkany dostali do daného bytu, ale my robíme všetky úkony pre to, aby sa zamedzilo ich šíreniu,“ opakovane zdôrazňuje správca budovy YMCA. Naposledy porozkladali pasce v januári, na výsledok ešte musia počkať.

Zdroj: Marián Dekan

Do rekonštrukcie sa roky neinvestovalo. 

S Radovanom Jančulom sme sa rozprávali aj o plánovanej rekonštrukcii historickej budovy, článok uverejníme v najbližších dňoch. Jej mimoriadny príbeh komunitného života chce majiteľ zachovať. YMCA ju opäť získala až v roku 2014, po niekoľkoročných súdnych ťahaniciach, a Radovan Jančula dodáva, že vo veľmi zlom stave a s obrovským investičným dlhom. Zároveň oceňuje, že z ľudí, ktorí sa o objekt starajú, cítiť úprimný záujem.

(ac)

VIDEO: Neporiadok, výkaly a drogovo závislí. Čo sa skrýva za nenápadným múrom vedľa Trnavského mýta?

Zúfalstvo obyvateľov okolia bývalej železničnej stanice Filiálka v bratislavskom Novom Meste, ktorá sa nachádza pri Trnavskom mýte, pokračuje. Napriek tomu, že na problém dlhodobo upozorňujú, priamo pod oknami im asociáli naďalej hromadia odpadky, ktoré nemá kto odpratať. Najnovšie jedna z obyvateliek nakrútila video, aby upozornila, na čo sa tunajší ľudia musia z okien pozerať.

Páčil sa vám článok?