FOTO: Prejdite sa s nami v minulom čase po romantických zákutiach na nábreží Dunaja...

4.2.2022

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách sa v poslednom období nazbieralo niekoľko historických fotografií z lokalít v blízkosti Dunaja na území Starého Mesta, ktoré bratislavská verejnosť pravdepodobne ešte nemala možnosť vidieť. Poďme si ukázať a pripomenúť miesta, ktoré dnes vyzerajú celkom inak...

Našu virtuálnu prehliadku začíname záberom, ktorý vznikol v roku 1910 na dunajskej promenáde, kde môžete vidieť v pozadí dnešnú Strednú priemyselnú školu strojnícku prezývanú aj Fajnorka.   

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Nasledujúca snímka pochádza z roku 1921 a ako si môžete všimnúť, tak na priestranstve dnešného námestia Ľudovíta Štúra a Vajanského nábrežia vtedy rástlo mnoho stromov, ale napríklad budova Slovenského národného múzea ešte neexistovala. Začali ju stavať až v rokoch 1925 - 1927. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Na mieste, kde dnes stoja budovy Univerzity Komenského sa v roku 1928 nachádzal Apponyiho palác, ktorý ústil priečelím do Vajanského nábrežia, ale jedno z krídel bolo situované na Štúrovej ulici:

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Chvíľu bol sídlom univerzity, ale postupne chátral, tak palác zbúrali a bol nahradený novými budovami...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

V roku 1935 vznikol záber na Umeleckú besedu, sídlo dnešného Ministerstva vnútra a Martanovičovu ulicu, ktorá sa dnes volá Pribinova...  

Keby sme sa od Univerzity Komenského, z ktorej bola pravdepodobne urobená predchádzajúca fotografia, vrátili späť na Vajanského nábrežie, tak by sa nám v roku 1937 naskytol takýto krásny pohľad na budovu poisťovne Kotva, vedľa ktorej bola situovaná vtedy jediná krytá bratislavská plaváreň Grössling. Romantiku celého záberu dokonale dokresľuje ešte aj prítomnosť pojazdného zmrzlinára, ktorého sladké pochúťky deti v lete doslova milovali... 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách - Karol Hofer

​Do diskusie na FB stránke Bratislava na starých fotografiách prispela pani Viera Némethová nasledujúcou informáciou: "Palác Kotva - dom Dunajplavby bol určený len pre kapitánov a strojných správcov. V paláci mal kanceláriu Franz Karmasin štátny sekretár pre nemeckú národnostnú menšinu na Slovensku. Síce bol odsúdený po druhej svetovej vojne na trest smrti, ale napokon dožil v Nemecku až do roku 1970." Pani Dagmar Hamerlíková zase prispela spomienkou: „Tam býval aj môj súkromný učiteľ huslí pán profesor Pragant. Pamätám si, že chodil pravidelne plávať do Grösslingu a bol to veľmi vitálny pán. Mala som asi 8 rokov, keď som k nemu chodievala. Robil vynikajúcu citronádu." Pán Fedor Viest pripomenul, že do kúpeľov Grössling viedlo niekoľko vchodov. "Do 25-metrového bazéna sa chodilo spredu, teda z Vajanského nábrežia, ďalší bol z Kúpeľnej a tretí v rohu na Medenej."  

V roku 1940, sa na Vajanského nábreží konala vojenská prehliadka armády Slovenského štátu a za povšimnutie určite stojí socha Milana Rastislava Štefánika ako aj československý lev na niekoľko metrov vysokom pylóne. Nemecký vodca Adolf Hitler sa počas svojej návštevy anektovaného Rakúska, keď pozoroval Bratislavu ďalekohľadom z petržalského brehu Dunaja, mal na margo sochy leva vyjadriť slovami, že tá mačka musí odtiaľ preč! 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

V pozadí vľavo práve prebieha asanácia predného krídla Vodných kasární, dnešnej Slovenskej národnej galérie.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​V roku 1966 už by ste na tomto námestí hľadali sochu Štefánika márne a ani súsošie Štúrovcov tu ešte nebolo, ale za to už naplno fungoval obľúbený propeler. 

(ars)

 

Páčil sa vám článok?