VIDEO: Aký odkaz zanechal Július Pántik na spoločnej fotografii s Monikou Haasovou, ktorá si zahrala Bambuľku?

18.1.2022

Zdroj: koláž abn - FB M.H. a YouTube

Páčil sa vám článok?

Július Pántik sa narodil 15. januára 1922, takže tento rok si pripomíname nielen jeho nedožitú storočnicu, ale aj 40. výročie vzniku kultového detského televízneho seriálu Bambuľkine dobrodružstvá. Herečka Monika Haasová, ktorá si Bambuľku zahrala, na okrúhle narodeniny slávneho herca i svojho deda Jozefa nezabudla a pripomenula ich svojim priateľom veľmi originálnym spôsobom...

Herečka zverejnila 15. januára 2022 na sociálnej sieti svoju detskú fotografiu, na ktorej pózuje s Júliusom Pántikom, teda dedom Jozefom. Práve s touto postavou si legendárneho slovenského herca, rodáka zo Stredných Plachtiniec - obce neďaleko Veľkého Krtíša, stotožnili celé generácie slovenských detí, ak teda pozerali v televízii Večerníčky, v ktorých často dávali namiesto klasických animovaných či bábkových rozprávok práve hraný seriál Bambuľkine dobrodružstvá.  

Tento televízny projekt je neodmysliteľne spojený s Bratislavou. Autorom námetu, scenáru ako aj textov piesní bol Peter Guldan, ktorý vlani oslávil 75.narodeniny. Viac sa o ňom aj okolnostiach vzniku kultového rozprávkového seriálu môžete dozvedieť z článku, ktorý sme publikovali pred piatimi rokmi:

​Nakrúcalo sa v rôznych lokalitách nášho hlavného mesta, takže vďaka 30 dielom seriálu Bambuľka môžete vidieť ako v roku 1982 vyzeralo Hviezdoslavovo námestie s historickou budovou SND, hotelom Carlton ešte s pôvodnou fasádou, úplne nový areál hier radosti na Štrkovci, ružinovská poliklinika, obchodný dom Prior, Hlavné námestie, Obchodná ulica alebo letné kúpalisko Matadorka. Na jednom z bratislavských námestí vznikla aj nasledujúca fotografia, ktorú zverejnila Monika Haasová na svojom facebookovom profile.

Zdroj: FB M.H.

​Jej súčasťou je aj ručne písaný odkaz od Júliusa Pántika, ktorý znie: „Kiežby deti sveta v náručí rodičov vyrastali.“ Toto jeho prianie by sa dalo vysvetliť aj tak, že nielen Bambuľka, ale všetky deti by mali žiť u svojich rodičov, ktorí by sa o nich mali starať a vychovávať ich a nie cudzí ľudia, akým bol v obľúbenom večerníčku napríklad aj Dedo Jozef. S otázkou či to môže znamenať, že Bambuľka bola vlastne sirota, sme sa obrátili na autora scenára Petra Guldana, ktorý to však poprel: "Ide o rozprávku, v ktorej to dievčatko poslali balíkom z Bambuľkova, teda fiktívnej krajiny plnej nevychovaných detí. Rodičia sa tam vôbec nespomínajú ani neriešia." 

A ako si na nakrúcanie Bambuľkiných dobrodružstiev a svojho kolegu a deda Jozefa spomína Monika Haasová? Dozviete sa z nasledujúceho videa:

Nie je žiadnym tajomstvom, že Monika Haasová nespievala pesničky v rozprávke o Bambuľke, ale v štúdiu ich za ňu nahrala jej o štyri roky staršia kolegyňa Alena Antalová.

Tá žije už dlhé roky v susednom Česku, nakoľko je členkou Mestského divadla v Brne. S manželom Jozefom Juráčkom majú štyri deti: 17-ročnú Alenu, 15-ročnú Elenu, 13-ročného Jana a 10-ročnú Mariu.

Zdroj: koláž abn - FB A.A. a A.V.

Alena Antalová ako herečka a so svojou rodinou v roku 2016. 

​(ars)

Páčil sa vám článok?