VIDEO: Mnohými generáciami obľúbený bratislavský holič Arpád Nagy nás navždy opustil vo veku 92 rokov

17.1.2022

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava a jej premeny sa pred niekoľkými dňami objavila smutná správa o tom, že 14. januára 2022 zomrel 92-ročný pán Arpád Nagy - holič, o ktorom sme vlani písali aj na našom webe. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry pracoval v Luxorke, ale svoj salón si napokon zriadil doma - v paneláku neďaleko Račianskeho mýta, kde strávil posledné roky života.

„Arpád Nagy. Pochádzal z Petržalky a celý život pôsobil ako holič, najdlhšie v bratislavskej Luxorke. Dostal sa na mnoho súťaží, neskôr sa stal majstrom a fachmanom vo svojom odbore. Do Luxoru bolo odvšadiaľ blízko, tak si ho našli aj herci Činohry SND ako napríklad František Dibarbora alebo Mikuláš Huba. Neskôr sa stal holičom Alexandra Dubčeka a ďalších ministrov i politických predstaviteľov. Časť týchto spomienok Arpád Nagy (1929 - 2022) vyrozprával pred rozhlasovým mikrofónom, a dnes sme sa dozvedeli, že z tohto sveta navždy odišiel. Jeho rozprávanie odznie v našej rubrike História v pondelok po 15:30 na RTVS Rádio Regina," informoval cez víkend na sociálnej sieti rozhlasový redaktor Martin Jurčo. 

„Bol to sused môjho manžela v mladosti, neskôr mojich svokrovcov. Ešte dva týždne dozadu sme sa s ním stretli a priali mu pekné vianočné sviatky," napísala na FB stránku Bratislava a jej premeny Lucia Grossová. „Aj mňa ako dieťa strihával. A rád som sa s ním vždy rozprával. Česť jeho pamiatke," doplnil Eugen Bartal. „Úprimnú sústrasť rodine. Pre mňa to bol dobrý učiteľ a vzor. Pracovali sme spolu v Luxorke a potom aj na Námestí prvého mája .Veľa som sa od pána Arpiho naučila. Nech odpočíva v pokoji a v mojom srdiečku bude navždy," dodala Viktoria Salková.

Viac sa o zosnulom známom bratislavskom holičovi môžete dozvedieť z nášho vlaňajšieho článku:

Legenda z Luxorky: 91-ročný holič Arpi dodnes strihá ľudí vo svojom byte pri Račianskom mýte

Celý život strávil pán Arpád Nagy v známych bratislavských holičstvách - 12 rokov pod Manderlákom, 28 rokov v neďalekej Luxorke, ale pamätať by si ho mohli aj tí, ktorí sa nechávali holiť a strihať na ulici Červenej armády, Obchodnej či na Námestí 1. mája. Dnes má už 91 rokov, ale svoj "salón" udržiava stále v prevádzke, hoci len u seba doma v byte na sídlisku Pokrok neďaleko Račianskeho mýta.

​(ars)

  

Páčil sa vám článok?