Legenda z Luxorky: 91-ročný holič Arpi dodnes strihá ľudí vo svojom byte pri Račianskom mýte

26.8.2021

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava a jej premeny a FB Stará Bratislava na fotografiách

Páčil sa vám článok?

Celý život strávil pán Arpád Nagy v známych bratislavských holičstvách - 12 rokov pod Manderlákom, 28 rokov v neďalekej Luxorke, ale pamätať by si ho mohli aj tí, ktorí sa nechávali holiť a strihať na ulici Červenej armády, Obchodnej či na Námestí 1. mája. Dnes má už 91 rokov, ale svoj "salón" udržiava stále v prevádzke, hoci len u seba doma v byte na sídlisku Pokrok neďaleko Račianskeho mýta.

 „Pri fotení Račianskeho mýta ma oslovil 90-ročný pán Arpád Nagy, ktorého zaujala moja práca a tak sme sa dali do reči. Celý život robil v Luxorke holiča a býval v starej Petržalke v rodinnom dome na Kruhovej ulici, čo je dnešná Šustekova. S pomocou nášho spolupracovníka Milana Pavloviča, ktorý ho osobne poznal a mal na fotografii aj jeho rodný dom, sme mohli k tomuto príbehu doložiť aj ´porovnávačku´. Vzápätí sa nám ozvali viacerí ľudia, ktorí si pána Nagya pamätali. Aj v takýchto interakciách vidíme zmysel nášho snaženia,“ napísal ešte vlani na FB stránku Bratislava a jej premeny jeden z administrátorov pán Ľubomír Deak. Zhodli sme sa na tom, že životný príbeh tohto priam legendárneho holiča by stálo za to priblížiť aj čitateľom Bratislavských novín.

Holiči a kaderníčky po roku 1948 patrili pod podnik s názvom Komunálne služby, ktorý zriaďoval holičstvá a kaderníctva všade tam, kde ich bolo treba. Najviac ich pochopiteľne bolo v centre mesta, kde bola počas minulého režimu najväčšia koncentrácia ľudí. Napríklad do Luxorky sa kedysi chodili strihať mnohí Bratislavčania - od tých obyčajných, cez papalášov až po známych či populárnych ľudí. Za spomenutie stoja herci Mikuláš Huba, Gustáv Valach, František Dibarbora, futbalisti Anton Urban, Viliam Schrojf, Karol Jokl či dvojičky Ján a Jozef Čapkovičovci, ale aj politici ako napríklad Karol Bacílek, Jozef Lenárt, Vasiľ Biľak, Miroslav Válek či Gejza Šlapka. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​V holičstve si však boli všetci rovní. Svorne sedeli na dlhej drevenej lavici a čakali, kedy na nich príde rad. "Jeden z mojich kolegov raz počas strihania nadbiehal vtedajšiemu predsedovi vlády SR Petrovi Colotkovi. Doslova mu liezol do zadku. Tak som ho musel kopnúť do členka, aby sa spamätal," zavtipkoval si pán Nagy v jednom z novinových článkov, ktorý o ňom vyšiel v denníku Pravda a má ho dokonca doma aj zarámovaný.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Do tajov remesla ho zaúčal nestor prešporských holičov - majster Teodor Jedlička a napokon si aj on sám vybudoval meno, takže sa k nemu niektorí zákazníci pravidelne vracali. "Patril k nim aj prezident ČSSR Gustáv Husák. Keď mal cestu z Prahy do Bratislavy, tak sa väčšinou zastavil aj u mňa. Bol skromný. Žiadal len pekne upraviť strih," spomína Arpi a pokračuje: "Alexandra Dubčeka som strihal asi týždeň pred osudnou autohaváriou v roku 1992. Telefonoval, že sa zdržal na vláde a veľmi sa ponáhľa. Tak som poprosil čakajúcich či by ho nepustili pred sebou a každý sa tešil, že sa ním môže nechať predbehnúť. Strihal som aj Mečiara. Ten mal veľmi kvalitné husté tmavé vlasy. Robiť s nimi bola radosť." 

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Ako sme už spomínali, tak pán Arpád Nagy sa narodil v roku 1929 a vyrastal v tomto dome na území starej Petržalky... 

Zdroj: archív A.N.

Spoločná fotografia s priateľmi z detských čias. ​Naľavo od Nagya sú Štefan a Jaro Belovičoví, pred ním Etuša Ferklová, Zlatička Belovičová, napravo Jaro Dvouletý a Štefan Blažo.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Po obdržaní tohto úradného listu sa jeho rodina musela z domu vysťahovať. Ten bol následne asanovaný...

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Pôvodný dom zostal už len v jeho pamäti a na starých fotografiách a na tomto mieste dnes stojí panelák.

Na FB stránku Bratislava a jej premeny pán Vladimír Sitkey na adresu pána Nagya napísal: "Pán sused nás ešte relatívne nedávno strihával u seba doma na treťom poschodí. Je to veľmi dobrý človek a energický pán s "tuhým korienkom". Na jeho úctyhodný vek, mu hlava stále veľmi dobre slúži. Už sa samozrejme svojmu remeslu aktívne nevenuje. Často chodieva na prechádzky so svojím psíkom, s ktorým žijú sami na Račku. Všetci susedia ho majú v úcte." Nemenej lichotivo sa na jeho adresu v diskusii na FB vyjadril aj Peter Kollár: "Keď ti niekto povie, že máš veľa rečí ako holič v sobotu, tak u Árpiho to platí doslova. Myslím to v dobrom. Roky som sa chodil k nemu strihať, vždy sme si perfektne pokecali. A stále si veľmi dobre rozumieme. Árpiho mám veľmi rád, je to správny človek s krehkou dušou a silnými zásadami. Pri jeho úctyhodnom veku a po všetkom, čo prežil, ho obdivujem s akou gráciou a nadhľadom stále berie život. Prajem mu ešte veľa, veľa zdravia!"

Dokonca sa do diskusie zapojila aj Arpiho dcéra - pani Yveta Nagyová Fodora, ktorá všetkých, čo si jej otca pamätajú pozdravila a skonštatovala, že sa teší relatívne dobrému zdraviu, hoci v pokročilom veku ho už trochu trápi mierna starecká demencia.

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava a jej premeny

Pán Arpád Nagy na prechádzke v mieste svojho súčasného bydliska a jeho domáce holičstvo...

"Avšak stále pracuje, čo ho doslova drží nad vodou." Dokonca do deväťdesiatky bol aktívnym vodičom! "Len minulý rok prestal nútene šoférovať, keď som mu dala zošrotovať "feldu" po tom ako mu vzbĺkla na diaľnici. Avšak počúvam to do dnes, že sa auto dalo opraviť a mohol ďalej jazdiť," dodala pani Yveta. Pán Arpád Nagy sa narodil 22. decembra 1929 a všetci, čo ho poznajú veria, že spolu s ním oslávia pred Vianocami aj jeho krásne 92. narodeniny. 

(ars)  

Páčil sa vám článok?