VIDEO: Počas legendárnej snehovej kalamity v roku 1987 sa v Bratislave udial aj malý zázrak. Viete aký?

11.1.2022
Presne pred 30 rokmi zažila bratislava najväčšiu snehovú kalamitu - Kalamita1987-zastavka
Páčil sa vám článok?

Už 35 rokov uplynulo od legendárnej snehovej kalamity, ktorá sa v našom hlavnom meste začala 10. januára 1987 a trvala niekoľko dní. Mestská hromadná doprava skolabovala, nefungovalo zásobovanie, veľa detí sa v ten deň nedostalo do škôl a mnohí dospelí do práce, ale prekvapujúco dobre si s návalom snehu poradili v lokalite, kde by ste to asi vôbec nečakali...

Kým mnohé linky električiek sa v ten najkritickejší deň ani nedostali na svoje trate, nakoľko koľajnice zostali skryté pod vyše 30-centimetrovou vrstvou čerstvo napadaného snehu a obrovské problémy mali aj autobusy, ktoré museli často zo zastávok roztláčať samotní cestujúci, ak chceli, aby sa vôbec pohli a niekam ich odviezli, tak v nasledujúcej reportáži uvidíte, že napríklad trolejbusy na Kolibu premávali bez problémov akoby sa v Bratislave vôbec nechumelilo.

Pritom doprava smerom na Kolibu, ktorá sa nachádza v kopcovitom teréne mávala vždy obrovské problémy v prípade, že nasnežilo alebo nebodaj vznikla na hlavnej ceste poľadovica. V januári 1987 sa však udial malý zázrak a ak sa deťom, ktoré mali v škole zrazu nečakané voľno zachcelo ísť sánkovať či lyžovať na svahy pri Kamzíku, tak sa tam trolejbusom č.213 bez problémov dostali. 

​Ako to vyzeralo v Bratislave počas snehovej kalamity pred 35 rokmi si môžete pripomenúť aj vďaka nasledujúcej dobovej televíznej reportáži, ktorá bola len tento týždeň pridaná na internet, takže ste ju pravdepodobne ešte nevideli:

Na snehovú kalamitu si môžete spomenúť aj vďaka nasledujúcim archívnym záberom:

 (ars)

Páčil sa vám článok?