Bratislava kúpi od developerov 100 bytov v novostavbách, poskytne ich na nájomné bývanie

3.12.2021
Stavba Eurovea 2, pokladanie základovej dosky na mrakodrap Eurovea Tower

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto vyhlásilo už dve súťaže, v rámci ktorých sa pokúsilo odkúpiť staršie byty na nájomné bývanie od súkromných majiteľov, prvá odozva však bola slabá. Aktuálne pripravuje verejné obstarávanie na nákup 100 bytov od najväčších developerských spoločností.

Mestské nájomné bývanie bolo v Bratislave dlhé roky zanedbávané, žiadateľov sú stovky, bytov s dostupným nájmom je však žalostne málo. Mesto preto skúša všetky možnosti na rozšírenie svojho bytového fondu, nielen rekonštrukciu vlastných bytových jednotiek, ktoré sú momentálne neobývateľné.

„Jedným zo spôsobov je výstavba bytov na miestach, kde je to možné a vhodné. Mesto sa tak po desiatkach rokov nečinnosti v tejto oblasti dostáva do pozície, kedy nájomné byty začína stavať a napreduje v projektoch, ktoré prinesú byty napríklad na Muchovom námestí v Petržalke, na Terchovskej v Ružinove či v lokalite Janíkov dvor,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Ďalším spôsobom, ku ktorému mesto pristúpilo, je odkúpenie starších 1- a 2-izbových bytov na komerčnom trhu, k čomu už prebehli dve verejné obchodné súťaže (tá druhá sa skončila tento týždeň v stredu). Týkali sa troch mestských častí, Starého Mesta, Rače a Ružinova.

Zdroj: Google Maps

V novembri schválili mestskí poslanci odkúpenie staršieho bytu na Pražskej ulici, ktorý ponúkla realitka.

Výsledkom prvej súťaže, ktorá bola zverejnená na úradnej tabuli 18. októbra a trvala do 3. novembra tohto roku, však bola len jediná ponuka spĺňajúca podmienky. Išlo o 2-izbový byt na Pražskej ulici v Starom Meste s celkovou výmerou 53,18 m² za 195-tisíc eur s DPH, ktorého kúpu odsúhlasili mestskí poslanci 18. novembra.

O niekoľko dní hlavné mesto pokus zopakovalo, prípadní záujemcovia však ani v druhom kole nemali veľa času na prihlásenie svojej nehnuteľnosti, súťaž trvala len niečo vyše týždňa. Prečo tak krátko? „Súťaž na byty v Ružinove a Rači bola vyhlásená od 22. novembra a trvala do 1. decembra, aby bolo možné ponuky predložiť na decembrové mestské zastupiteľstvo,“ zdôvodnila  hovorkyňa. Zatiaľ nevedno, koľko záujemcov sa prihlásilo tentoraz. Obálka s ponukami je ešte zatvorená, otvárať sa bude v priebehu tohto mesiaca za účasti príslušnej komisie.

Zdroj: Matúš Husár

Mesto chce nájomné byty aj stavať, napríklad na svojom pozemku na Muchovom námestí v Petržalke.

Na otázku, prečo sa hlavné mesto rozhodlo kupovať byty práve v spomínaných mestských častiach, Katarína Rajčanová odpovedala takto: „Financovanie kúpy bytov je zabezpečené z poplatku za rozvoj v troch mestských častiach Rača, Staré Mesto a Ružinov. Nakoľko je poplatok za rozvoj viazaný na mestskú časť, musí sa v danej lokalite aj uplatniť. Keďže suma určená pre mestskú časť Staré Mesto bola vyčerpaná prvou verejnou obchodnou súťažou, bolo možné vyhlásiť súťaž už len na Ružinov a Raču, kde sa v prvej súťaži nikto neprihlásil a ostali nám v týchto dvoch mestských častiach nevyčerpané finančné zdroje.“

Hovorkyňa magistrátu zároveň potvrdila, že hlavné mesto už posudzuje možnosť odkupovať byty aj od developerov. „Aktuálne pripravujeme verejné obstarávanie na nákup 100 bytov, ktoré sú alebo budú vo výstavbe, priamo od developerských spoločností. V rámci prípravy realizujeme prípravné trhové konzultácie, kde máme v tejto chvíli prihlásených 8 najväčších developerských spoločností v Bratislave,“ uviedla pre banoviny.sk.

O novom modeli spolupráce hlavného mesta so súkromným sektorom hovorí Metodika zmien územného plánu v záujme predpokladov na rozvoj nájomného bývania a zvyšovania dostupnosti bývania. Ide o model, ktorý má byť obojstranne výhodný, pretože umožní navýšiť počet nájomných bytov pre hlavné mesto, ako aj počet komerčných bytov na trhu. V dokumente sa okrem iného uvádza, že mesto má „...presadzovať rôzne mestské záujmy a priority pri zmenách územného plánu, napríklad v podobe zapracovávania špecifických regulatívov výstavby v územnoplánovacej dokumentácii, prípadne v súlade s 5 inými politikami mesta uzatvoriť dohody s investormi. Môže ísť napríklad o zvyšovanie percenta občianskej vybavenosti, požadovanie špecifických prvkov občianskej vybavenosti, uskutočnenie investičných aktivít vo verejnom záujme, či zvyšovanie množstva cenovo dostupných bytov pre obyvateľov.“

(ac)

Páčil sa vám článok?