FOTO: Na domy, uličky, romantické zákutia či atmosféru starej Petržalky sa nedá zabudnúť!

10.11.2021

Zdroj: koláž abn - FB Petržalka na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Keď sa v roku 1973 rozhodlo o tom, že stará Petržalka bude zrovnaná so zemou, aby na jej mieste mohlo vyrásť nové a moderné sídlisko, tak mnohí pôvodní obyvatelia nechceli svoje rodinné a často aj rodné domy dobrovoľne opustiť, ale napokon aj tak museli a pôvodná výstavba s obchodmi, kinami či krčmami zostala zachovaná už len v mysliach či na archívnych záberoch... ​

Na facebookovej stránke Petržalka na starých fotografiách sme objavili niekoľko vzácnych fotografií, na ktorých vidno aj lokality, aké by mal problém identifikovať človek v prípade, že ich na vlastné oči niekedy v minulosti nevidel. Teda ešte predtým, než definitívne zmizli do nenávratna, aby na ich mieste mohli vyrásť nové cesty, paneláky, parkoviská, nákupné centrá, zdravotné strediská, teda vybavenosť, ktorá slúži súčasným obyvateľom najľudnatejšej mestskej časti Bratislavy dodnes. Poďme spolu na malý virtuálny výlet do pôvodnej starej Petržalky, ktorá sa od roku 1493 nazývala aj Engerau. Neskôr si ju Maďari prekrstili na Ligetfal (Ves na nive alebo Lužná ves) a súčasťou Bratislavy sa stala až v roku 1920, teda dva roky po vzniku ČSR. Avšak mnohí pôvodní obyvatelia sa nikdy necítili byť Bratislavčanmi, ale Petržalčanmi a niektorým to vydržalo dodnes...

Na rohu ulíc Zadunajská a Trate mládeže sa vám v 70-tych rokoch minulého storočia mohol naskytnúť takýto pohľad:

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

Zo spomienok starých Petržalčanov, ktoré pridali v komentároch k fotografii zverejnenej na spomínanej FB stránke sme sa okrem iného dozvedeli, že okrem drogérie sa tu nachádzali aj potraviny, výbornú zmrzlinu tu predával Ali Alimovič a v holičstve s kaderníctvom pracoval pán Csabaj. "Jeho nožnice ma neskutočne šklbali," tvrdí Marcel. "Ja som na tejto ulici brigádoval spolu s otcom v roku 1966, teda po povodniach sme robili novú elektroinštaláciu v tých starých domoch a do toho hostinca sme chodili na desiatu." A nezabudnuteľný zážitok pridal aj Tibor: "Presne tu napravo som si raz o obrubník oprel bicykel a išiel nakupovať do drogérie. Jasné, že mi ho prešiel autobus. Vtedy tu premávala linka č.25." 

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

Pohľad z druhej strany Zadunajskej ulice (od bývalej drogérie) pochádzajúci zo začiatku 80-tych rokov, kedy sa v lokalite už začalo s rozsiahlou asanáciou pôvodnej zástavby. V pozadí vidíte už aj nájazd na Most SNP, ktorý začal slúžiť na spojenie Bratislavy a Petržalky v roku 1972.  "Podľa mňa sú to bývalé potraviny na Stalinke," napísala k domu s modrou fasádou Ingrid, ktorá bývala s rodinou Pri sade hneď oproti kinu Partizán. Podľa ďalšej z diskutujúcich bola na ulici Trate mládeže aj predajňa hudobnín, kníh, elektro a obuvi.  "Škoda, že nám to tu celé zbúrali, mohli začať s výstavbou nového sídliska na druhej strane Petržalky - smerom od Rusoviec," povzdychli si viacerí komentujúci.

V starej Petržalke sa nachádzala aj pôvodná krčma Lipa. Mnohí si ju pamätajú v tejto podobe aj s vonkajšou terasou: 

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

​Dospelí sem chodili na pivo, deti si pamätajú buď posedenia pri kofole alebo so socialistickou žltou malinovkou v sklenených fľaškách, ktorú tu takisto predávali. Štamgasti dodnes nezabudli na výčapníčky - pani Irmu a pani Betku alebo Jani Bácsiho, uja Gusta či tetu Izabelu, ktorá umývala poháre a upratovala. Kúsok od krčmy sa nachádzal kostol, naľavo cez cestu bolo trhovisko, samoobsluha, napravo na rohu trafika a cez cestu na zákrute najbližšie susedné pohostinstvo Mrena. "V nedeľu sme namiesto kostola zakotvili v Lipe a petržalský farár Andody nás tam raz pristihol, vyfackal a povedal nám, že skončíme v pekle," zaspomínal si Milan. Ako bývalá Lipa je na sociálnej sieti označovaná aj súčasná reštaurácia Petržalský dvor, ktorá sa nachádza na Daliborovom námestí č.3, takže nie je vylúčené, že ide o rovnaký objekt, aký je zachytený na archívnej fotografii, aj keď budova i okolie už vyzerajú celkom inak. 

Pochopiteľne, že prevažná väčšina dochovaných fotografií zo starej Petržalky je čiernobiela, presne ako nasledujúci záber na trhovisko, ktoré bolo situované na Záporožskej ulici:

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

​"Presne na tomto trhu som predávala s kamoškou čerešne, ale s malou dušičkou, lebo sme sa báli či nás neprichytia rodičia," napísala k tejto fotografii pani Jana a s nostalgiou dodala: "Je mi tak ľúto, čo sa s mojou rodnou hruďou porobili. Veď sme tu mali všetko - stačilo len sadnúť na bicykel..."

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

V blízkosti trhu sa nachádzalo aj kino Iskra, ktoré miestni obyvatelia s obľubou navštevovali. "Za päť korún som si kúpila lístok na premietanie a ešte mi zostalo aj na zákusok v neďalekej cukrárni," spomína Naďa. "V kine Iskra pracovala moja maminka a to od jeho postavenia až do zbúrania. Bol to môj druhý domov," konštatuje Jana, kým Ingrid sa do pamäte vryl ešte aj blízky bazár, kde jej kúpili prvé korčule. 

Ulica Pri sade sa nachádzala v blízkosti Dunaja, takže ak sa rieka vyliala z koryta, tak voda zaplavila aj blízke obytné štvrte a miestni chlapci žijúci tu či na susednej Dostihovej mali o zábavu postarané...

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

Holičstvo a hostinec "Mucháreň" by ste mohli nájsť na Rusovskej ceste a vyzerali takto:

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

"​V krčme robila i Anka z Oravy, ktorá mala dvojičky a v kaderníctve pracovala moja krstná Terka Reicheltová, ktorá bývala hneď vedľa holiča Oslanského. Na začiatku Mánesovej bol zelovoc a v ňom predávali pani Reptová a v mliekarni o kúsok ďalej zase pani Bajteková. Oproti bolo aj mäsiarstvo, ktorému šéfoval pán Melíšek," uviedol k publikovanej fotografii pán Vlado Grejták. Iní pamätníci zase uvádzajú, že pán Oslanský bol maličkej postavy a okuliare mal vždy a krajíčku nosa, aby videl kto okolo holičstva ide a ďalší zase uvádzajú, že v priestoroch, kde sa nachádzala krčma Mucháreň bola pôvodne školská družina.

Na Kalininovej ulici kedysi fungovala aj Starohájska krčma - tiež ju dnes môžete vidieť už jedine na starej fotografii:

Zdroj: FB Petržalka na starých fotografiách

A na záver ešte pohľad na neexistujúcu Husitskú ulicu z čias, keď sa už stará Petržalka asanovala a zostalo stáť už len pár posledných pôvodných obytných domov:

Zdroj: FB Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

​​(ars)

Páčil sa vám článok?