Koniec nočného života v centre Bratislavy? Poslanci Starého Mesta vysvetľujú nariadenie o obmedzení otváracích hodín...

15.10.2021
0

Zdroj: FB Umelka

Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo v Starom Meste prijalo koncom septembra Všeobecne záväzné nariadenie, ktorým upravuje prevádzkový čas niektorých nočných podnikov, diskoték či stánkov s non-stop občerstvením. Tie budú najmä počas nocí pred pracovným týždňom, teda od nedele do štvrtka značne obmedzené. Oslovili sme niekoľkých miestnych poslancov, aby nám zámer mestskej časti objasnili.

Nočný život asi neodmysliteľne patrí ku každej svetovej či európskej metropole, teda aj do hlavného mesta SR, kam aj napriek celosvetovej pandémii neustále prichádzajú zahraniční turisti, ktorí očakávajú, že sa budú môcť počas svojho pobytu niekde zabaviť, zatancovať si alebo sa dajme tomu nad ránom niekde najesť. Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava - Staré Mesto z 28. septembra 2021 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti Bratislava - Staré Mesto však dáva týmto predstavám a plánom červenú. Zdá sa, že sa verejnosť, ale aj mnohí podnikatelia, ktorí prevádzkujú podniky otvorené do neskorých večerných, prípadne nočných hodín, budú musieť zmieriť s tým, že od 1. januára 2022 sa budú v centre mesta zatvárať prevádzky oveľa skôr.     

Konkrétne obchody budú  môcť byť otvorené každý deň od 6.00 do 23.00 h.

Pokiaľ ide o reštaurácie a bary, od nedele do štvrtka môžu byť otvorené od 6.00 do 23.00, v piatok a v sobotu sa do 2.00 h. Terasy budú môcť byť otvorené do 22.00 a. V piatok a v sobotu do 23.00 h. 

Pokiaľ ide o nočné kluby, tie majú mať záverečnú cez týždeň o polnoci a v noci z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu o tretej ráno. 

Poslancov Starého Mesta sme sa opýtali predovšetkým na to či považujú tento krok za správny a potrebný, respektíve v čom vidia jeho prínos, ale zároveň aj na to či to Bratislave neuškodí ekonomicky, ak sa obmedzí nočný život v centre metropoly. 

Matej Vagač: " Predovšetkým treba povedať, že toto VZN bola len rýchla reakcia na pripomienky Protimonopolného úradu a prijali sme ho najmä pre to, aby sme sa vyhli prípadnej pokute. Snažili sme v tom VZN viacej vecí zmeniť a najmä čo sa týka otváracích hodín. Podarilo sa nám posunúť účinnosť tohto VZN až na január budúceho roku, pričom starostka Starého Mesta nám sľúbila, že sa pripraví iné nariadenie, ktoré bude oveľa lepšie riešiť problém hluku počas nočného pokoja, ale aj tých požiadavky prevádzkarov. Toto, čo sme momentálne prijali, je len také provizórium. Nie je to možné to posudzovať len z jednej alebo druhej strany. Musíme počúvať požiadavky podnikateľov, ale zároveň aj ľudí, ktorí v Starom meste žijú. V budúcnosti musí nastať rozdelenie tých zón, typov prevádzok či otváracích hodín. Pretože je rozdiel či je nejaký podnik vo vnútrobloku obytných domov alebo na takom mieste, kde nikoho neruší. Určite sa do konca roka k tomuto VZN ešte vrátime." 

Barbora Oráčová: "V prvom rade považujem za krok vedľa protest prokurátora, kvôli ktorému sme boli nútení toto VZN otvoriť a prepracovať. S pôvodným VZN boli spokojní podnikatelia aj obyvatelia centra. Aktuálne schválené VZN bude platné až od 1. januára 2022. Keďže sa ozvalo viacero podnikateľov z gastroprevádzok, ktorí nevedeli o tom, že sa pripravuje zmena VZN, verím, že mestská časť iniciuje diskusiu s občanmi aj podnikateľmi, a že sa do konca roka ku VZN vrátime."

Martina Uličná: "Nepovažujem za správne, že sa prokuratúra respektíve Protimonopolný úrad začali v poslednom čase zameriavať na VZN-ká Starého Mesta a akoby si viac všímali našu mestskú časť. Hlasovala som za návrh, ktorý pripravil Miestny úrad ako predkladateľ. Museli sme sa vyrovnať najmä s tými vecami, ktoré napadol respektíve spochybnil Protimonopolný úrad. Ale keď si prečítate celý schválený návrh VZN, tak zistíte, že k žiadnej závažnej zmene nedošlo. Dokonca je tam jeden paragraf, ktorý umožňuje prevádzkam s hudobnou produkciou mať otvorené až do 4:00 h rána. Ak sa s ním samotní podnikatelia viac zoznámia, tak zistia, že nie je pre ich biznis až také likvidačné, ako sa im na prvý pohľad zdalo. Nočný život v Bratislave sa týmto VZN určite nekončí. Navyše ešte máme do konca roka priestor na to, aby sme tento návrh zdokonalili. Vnímam obavy kaviarnikov, ale skôr si myslím, že podľahli nejakej hystérii. Ako poslankyňa si myslím, že mi by sme vôbec nemuseli obmedzovať otváracie hodiny nejakým prevádzkam a samotný podnikateľ by si mal sám určiť čas, keby mu vyhovuje mať otvorené, ale zároveň by museli fungovať všetky tie organizácie a inštitúcie, ktoré majú na starosti kontrolu hluku či verejného poriadku. Na druhej strane ako poslanci MČ musíme zastávať záujmy staromestských rezidentov, ktorým hluk počas noci prekáža. To je ten kardinálny problém vďaka ktorému vznikajú všetky konflikty a nedorozumenia."

(ars)

Páčil sa vám článok?