VIDEO: Po stopách strateného klipu - viete, na ktorom bratislavskom sídlisku v roku 1987 vznikol?

15.10.2021

Zdroj: koláž abn - YouTube a Google Maps

Páčil sa vám článok?

Keď v roku 1980 mala Marika Gombitová autonehodu, po ktorej ochrnula, tak bolo zrejmé, že už ďalej nebude pôsobiť v skupine Modus. Kapelník Janko Lehotský skúšal rôzne speváčky, pričom jednou z najvýraznejších sa stala Ivona Novotná. Počuť ste ju mohli vo viacerých hitov z tej doby, ale aj v pesničke Pohľadnica z roku 1987, ktorá bola úplne iná a mnohým ľuďom sa páči aj v súčasnosti.

Po vyše 30 rokoch od jej vzniku sa na YouTube objavil videoklip k pesničke Pohľadnica v podaní Ivony Novotnej.  "Bola súčasťou spomienkovej relácie STV a išlo o prevzaté šansóny Francisa Cabrella. Projektu sa vtedy zúčastnili aj ďalší interpreti ako napríklad Marcel Palonder alebo Marián Grexa," povedala pre Bratislavské noviny speváčka. RTVS klip v roku 2019 odvysielala v relácii Noc v archíve, pričom ďalšie dva, ktoré v tom čase tiež vznikli, zostávajú zatiaľ stratené, teda presnejšie ešte znovu neobjavené.  

Viacerí fanúšikovia sa domnievali, že zábery k videoklipu sa nakrúcali na sídlisku niekde v Dúbravke, dokonca o tom presviedčali aj samotnú interpretku, ktorá si presnú lokalitu po tak dlhom čase už nepamätala, čo je pochopiteľné.  

Napokon sa však aj do diskusie na YouTube ozvali ľudia, ktorí upresnili, že v skutočnosti ide o jedno zo sídlisk na Dolných honoch, ktoré patria územne do dvoch mestských častí - Podunajských Biskupíc a Vrakune. Konkrétne ide o vnútroblok ohraničený panelákovými domami na uliciach Hronská a Bodrocká. Dokonca sa nám podarilo skontaktovať s mužom, ktorý má z bytu výhľad do dvoru, kde sa videoklip Ivony Novotnej v roku 1987 nakrúcal. Richarda sme poprosili, aby nám urobil niekoľko fotografií z balkóna, aby sme mali možnosť vidieť, ako to tam dnes vyzerá a ten nám ochotne vyhovel: 

Zdroj: koláž abn - Riki Požgay

​Žltým krúžkom je označené miesto, kde sa nachádzala posteľ, na ktorej speváčka v úvode klipu ležala. Strom označený červeným krížikom tam vtedy ešte nerástol...

Speváčka Ivona Novotná sa po rozdelení Československa presťahovala do ČR a nakoľko sa vydala, tak sa dnes volá Procházková. S manželom majú dvoch dnes už dospelých synov (21 a 19 rokov), ktorí navštevovali hudobné školy a rodinka žije spolu v dome kúsok za Prahou. Ivona pochádza z Liptovského Mikuláša a ešte ako tínedžerku ju objavil Janko Lehotský na súťaži amatérskych spevákov Bystrické Zvony, kde spievala Gombitovej pesničku Na rozlúčku. O pár týždňov na to sa už sťahovala z Banskej Bystrice do Bratislavy. V Moduse strávila 1,5 roka a v tom čase bola interpretkou takých hitov ako boli napríklad Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú, Snívaj, lietaj, bež a skáč, Hop, hop, malí žiaci, ale vidieť ste ju mohli aj v klipe ku skladbe Roberta, ktorú naspieval jej parťák Jozef Paulini a písali sme o nej podrobnejšie tu:

​Fanúšikovia Modusu si ju veľmi obľúbili, porovnávali s Marikou Gombitovou (s ktorou sa mimochodom nikdy nestretli) a je im dodnes veľmi ľúto, že sa napokon rozhodla svet populárnej hudby opustiť a so spevom skončiť. "Bolo to zvláštne obdobie, zaujímavé, ale vo vzťahu k tomu, ako som žila a žijem, úplne výnimočné. A dalo mi veľa - ani by som neverila tomu, že trvalo len rok a pol. Spoznala som seba, ľudí, s ktorými som dospela a vydala sa na úplne inú cestu. Z Modusu som odišla sama. Mnohokrát sa ma mnohí pýtali, či neľutujem – nad tým sa ale nedá špekulovať. Stalo sa. Možno je to škoda - bola som mladá a nezorientovaná. Študovala som vysokú školu a naraz som si mala v podstate vybrať. Školu, alebo kapelu? Bezstarostný život vysokoškoláčky, alebo skúšky s kapelou a dvojtýždňové zájazdy? Keby príležitosť spievať v Moduse prišla o 6 rokov neskôr, možno by bolo všetko inak – oddala by som sa hudbe, koncertom, zapracovala na sebe a ostala v branži," povedala Ivona Procházková v jednom z rozhovorov.

Zdroj: koláž abn - archív a FB I.P.

Dueto s Jankom Lehotským, ku ktorému sa nakrúcal klip na dunajskom nábreží či Klariskej ulici v Starom Meste:

(ars)

Páčil sa vám článok?