VIDEO: Našli sme podnik, kde sa v roku 1987 nakrúcal videoklip k známej piesni Roberta od skupiny Modus

11.8.2017
0

Zdroj: youtube a Roman Slušný

Páčil sa vám článok?

V roku 1987 sa na Synekovej ulici v Petržalke nachádzalo Espresso Modus, v ktorom sa nakrúcal videoklip ku skladbe Roberta od skupiny Modus. S interpretom tejto stále obľúbenej piesne - spevákom Jozefom "Jodim" Paulinim sme sa stretli na tom mieste presne po 30 rokoch a trochu si s ním na samotné nakrúcanie či staré časy zaspomínali.

Aj samotná Petržalka sa za tie roky trochu zmenila, aj keď 12-poschodový dom, v ktorom sa pred rokom 1989 nachádzalo Espresso Modus, stále stojí na svojom mieste, hoci Synekova ulica sa medzitým premenovala na Šustekovu. Názov a pravdepodobne aj majiteľa medzitým zmenilo aj samotné espresso, nakoľko namiesto neho v týchto priestoroch niekedy po revolúcii vznikol Pub u Hardyho. „Normálne som presvedčený, že vchod do kaviarne bol z druhej strany ako dnes,“ púšťa sa do spomínania spevák Jozef Jodi Paulini, s ktorým sme sa v horúci augustový deň pred domom na Šustekovej ulici stretli.

Aké mal dojmy z miesta, kde pred 30 rokmi vznikol legendárny klip Roberta?

 

„Kedysi sa to určite volalo Modus, tak predpokladám, že ten názov mohol nejako súvisieť s našou kapelou. A to, že sa to bude nakrúcať práve tu, vymyslel nebohý kameraman Juraj Takáč, ktorý bol jeden pohodový a vždy usmiaty chlapík. Spomínam si, že sme spočiatku ani nemali isté peniaze na nakrúcanie klipu, ktorý vtedy financoval Slovkoncert,“ púšťa sa do rozprávania Jodi, ktorý prišiel do skupiny Modus v roku 1986 a celkovo v nej strávil rok a pol. Práve v tom období vznikol album Keď sa raz oči dohodnú, na ktorom sa nachádzal rovnomenný duet, skladba Roberta a ešte jedna spoločná skladba Skús, ktorú Paulini takisto naspieval s vtedajšou kolegyňou Ivanou Novotnou. Práve ona v klipe Roberta stvárnila čašníčku, kým autor hudby – Janko Lehotský si zahral barmana.

Pôvodný videoklip nájdete tu: http://www.mojevideo.sk/video/183a8/modus_roberta.html

„Text k piesni urobil Kamil Peteraj a až po rokoch som pochopil, aká nadčasová vec sa mu podarila. Veď aj v súčasnosti sa dá zahľadieť do peknej čašníčky či servírky, takže chápem, prečo je táto skladba tématicky dodnes aktuálna,“ hovorí Paulini. „Priznám sa vám však, že ja ju až tak rád nemám, teda respektíve nemôžem ju počúvať v tej pôvodnej verzii, lebo mám dojem, akoby som ju naspieval príšerne tenkým postpubertálnym hlasom. Skúšal som ju prerobiť do nejakej tvrdšej podoby, ale diváci na koncertoch ju chcú počuť presne tak, ako ju poznajú z rádia. Naposledy som ju spieval v apríli na koncerte pri príležitosti 70. narodenín Janka Lehotského a diváci ma svojím potleskom naozaj dosť dlho nechceli pustiť z pódia, takže asi je stále medzi ľuďmi obľúbená,“ dodal Jodi.

 (ars, foto: Roman Slušný, video: mojevideo, youtube)

Páčil sa vám článok?