VIDEO: Pripomeňte si Bratislavu v roku 1981 - ktoré štyri jej bývalé súčasti zmizli do nenávratna?

30.8.2021

Zdroj: koláž abn - YouTube, FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s plánovaním búraním Istropolisu, ktorý bol pod pôvodným názvom Dom ROH, respektíve Dom odborov budovaný na niekoľko etáp v rokoch 1967 až 1981, sme sa rozhodli vrátiť v čase o 40 rokov dozadu a prostredníctvom videoarchívnych materiálov vám pripomenúť niekoľko objektov, ktoré už nie sú súčasťou porevolučnej, respektíve novodobej histórie Bratislavy.

V prvom reportáži nakrútenej v roku 1981 a reprízovanej v rámci televíznej relácie Noc v archíve môžete vidieť Námestie Klementa Gottwalda s masívnym súsoším prvého robotníckeho prezidenta Československa s kolegami - súdruhmi, ktorých po tzv. Nežnej revolúcii v roku 1989 najskôr pomaľovali červenou farbou a napokon odstrelili dynamitom a odstránili z priestranstva bývalého Firšnálu, ktoré sa premenovalo na Námestie slobody. 

Hneď po záberoch na Gottwaldovo námestie nasleduje pohľad na dnes už neexistujúci Park Karola Šmidkeho v Ružinove. Ten sa dnes volá Park Andreja Hlinku, ale socha Karola Šmidkeho v ňom dodnes stojí, hoci verejnosť ho vníma hlavne ako bývalého komunistického politika. Pravdou je, že bol na začiatku búrlivých 50-tych rokoch obvinený z buržoázneho nacionalizmu, podobne ako Husák či Novomeský, ale na rozdiel od nich sa procesu nedožil a zomrel 15. decembra 1952 za nevyjasnených okolností vo veku 55 rokov, pričom neskôr bol posmrtne rehabilitovaný a dokonca mu bol udelený titul Hrdina ČSSR in memoriam. Možno aj preto sa jeho socha "dožila" vzniku samostatného Slovenska, hoci o park po ňom pomenovaný prišiel a takisto asi už len málokto zo súčasných Bratislavčanov povie po návšteve ružinovskej politiky, že bol "Na Šmidkeho"...   

Do lunaparku na petržalskom brehu Dunaja, ktorý sa pred rokom 1989 nachádzal na priestranstve medzi Mostom SNP a Mostom Červenej Armády chodievali Bratislavčania najmä počas dvoch veľkých májových sviatkov - práve a oslobodenia, ale vyťažený bol priebežne počas celej svojej sezóny, teda od jari do jesene. Azda každý obyvateľ nášho mesta starší ako 40 rokov Lunapark buď registroval, alebo naň má celkom konkrétne spomienky. Na dnešnom Tyršovom nábreží bolo niekoľko kolotočov, autodrom, dve lietadlá, na ktorých ste sa mohli točiť dole hlavou ale aj labyrint z plexiskla, ktoré bolo také doškriabané, že nebol problém nájsť v tomto "bludisku" správnu cestičku. 

Zdroj: Archív BAJP - Stará Petržalka

​Fotografií či videí z lunaparku sa zachovalo do súčasnosti pomerne málo, ale pred niekoľkými dňami sa vďaka administrátorom FB stránky Bratislava a jej premeny objavilo na YouTube vzácne video, v ktorého úvode partia tínedžerov rozpráva o svojich pocitoch z dotykov ľudských rúk, čo skončí pochopiteľne až pri diskusii o tom, kedy sa mladý človek dostáva do veku vhodného na začiatok sexuálneho života. Z parku Janka Kráľa sa mládež presúva práve do petržalského lunaparku, aby to tam poriadne roztočila. Najzaujímavejšie zábery sa začínajú minútu pred koncom reportáže, ktorá bola takisto odvysielaná v programe Noc v archíve:

Zaujímavé, ba priam až exkluzívne zábery sa skrývajú aj v reportáži o Avionskom parčíku, ktorá bola nakrútená v roku 1980. Môžete v nej totiž vidieť aj Autobusovú stanicu Avion, ktorá cestujúcej verejnosti slúžila pred dokončením dnes už tiež neexistujúcej Autobusovej stanice Mlynské Nivy. 

Viac sa o tejto lokalite môžete dozvedieť v našom staršom článku:

HISTÓRIA: Mladšia generácia už asi ani netuší, že na Americkom námestí bola kedysi autobusová stanica...

Ak sa v súčasnosti spýta návštevník nášho hlavného mesta nejakého Bratislavčana na Avion, tak ten ho pravdepodobne pošle do nákupného centra neďaleko letiska. Už len starší si pamätajú, že to bol aj názov pôvodnej autobusovej stanice, ktorá sa nachádzala pri rovnomennom obytnom komplexe Avion odkiaľ vyrážali do okolitého sveta diaľkové a medzinárodné spoje.

​(ars)

Páčil sa vám článok?