HISTÓRIA: Mladšia generácia už asi ani netuší, že na Americkom námestí bola kedysi autobusová stanica...

21.5.2021

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Ak sa v súčasnosti spýta návštevník nášho hlavného mesta nejakého Bratislavčana na Avion, tak ten ho pravdepodobne pošle do nákupného centra neďaleko letiska. Už len starší si pamätajú, že to bol aj názov pôvodnej autobusovej stanice, ktorá sa nachádzala pri rovnomennom obytnom komplexe Avion odkiaľ vyrážali do okolitého sveta diaľkové a medzinárodné spoje.

V rokoch 1930 až 1931 postavili medzi Floriánskym a Americkým námestím obytný blok, ktorý dostal názov Avion. Pri výstavbe bola použitá technológia liateho betónu, pričom konštrukcia objektu je tvorená železobetónovým rámovým skeletom.

Objekt je zložený z niekoľkých šesť a sedemposchodových domov, v ktorých sa nachádza celkovo až 118 bytov od jednoizbových až po štvorizbové. Na prízemí je po celom obvode 25 obchodných prevádzok a do domov vedie celkovo šesť vchodov. Netrvalo dlho a na priestranstve medzi Avionom a neďalekou nemocnicou vznikla stanica určená pre diaľkové autobusy, ktorá bola nástupnou, ale zároveň aj konečnou v rámci medzinárodných liniek smerujúcich z či do Bratislavy. Veľmi využívaná sa stala už za čias Slovenského štátu, ale aj po druhej svetovej vojne. 

Zdroj: Google Maps

Na mieste tohto súčasného parkoviska sa kedysi nachádzali nástupištia pre cestujúcich...

Historické fotografie z autobusovej stanice Avion nájdete v našej galérii:

​Prímestské spoje vychádzali z niekdajšej autobusovej stanice na Bajkalskej ulici, kde takisto zastavovali aj niektoré diaľkové a takto to fungovalo približne až do začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia, kedy sa na Mlynských nivách postavila nová Autobusová stanica, ktorá je však v súčasnosti už tiež minulosťou. Pred niekoľkými rokmi bola zbúraná a na jej mieste odvtedy rastie nový komplex s názvom Stanica Nivy. 

VIDEO: Pozrite si v 42 sekundách, ako zbúrali a presťahovali autobusovú stanicu Mlynské nivy

Presne pred rokom začali stavať novú autobusovú stanicu Nivy. Stará budova postavená v 80-tych rokoch minulého storočia bola postupne zrovnaná so zemou, zmizli bývalé nástupištia, respektíve ich presťahovali na druhú stranu ulice Mlynské nivy, kde bola postavená dočasná autobusová stanica. To, ako sa celý priestor za posledných 365 dní zmenil, môžete vidieť v jedinečnom časozbernom videu.

(ars)

Páčil sa vám článok?