FOTO: Talian Andrea premenil chátrajúci objekt v Horskom parku na luxusnú reštauráciu pri "morskom" bazéne...

30.8.2021

Zdroj: koláž abn - Marián Dekan a instagram A.E.

Páčil sa vám článok?

Veľa Bratislavčanov, ktorí chodievali na prechádzky do Horského parku si určite spomenie na existenciu Hotela Sureco neskôr premenovaný na reštauráciu Pohoda. V areáli na Majakovského ul. č. 9 má dnes sídlo úplne nová luxusná reštaurácia Da Andrea. Jej majiteľom je šéfkuchár Andrea Ena zo Sardínie, ktorý od roku 2017 vlastní a prevádzkuje aj vychytený podnik U Taliana na Krížnej.

Už takmer tri týždne je otvorená nová talianska reštaurácia na okraji Horského parku, kde sme sa minulý týždeň stretli s jej majiteľom Andreom Enom zo Sardínie, ktorého Slováci môžu poznať aj ako šéfkuchára z rôznych televíznych programov a relácií, v ktorých sa pomerne často objavuje. Hneď na úvod sa nám priznal, že v Horskom parku predtým poznal len schody, po ktorých si občas v rámci udržiavania fyzickej kondície chodil zabehať. Ale keď prišla koncom minulého roka ponuka, že budova bývalej reštaurácie je na predaj, tak neváhal ani minútu.

"Hneď som videl, že priestor v tejto lokalite má svoj obrovský potenciál, aj keď objekt bol v katastrofálnom stave. Predsa len išlo o komunistickú stavbu z 80-tych rokov minulého storočia. V kuchyni boli možno aj 30 rokov staré spotrebiče a potreby. Pri prvej návšteve som sa aj bál otvoriť mikrovlnku, že čo tam nájdem. Do apríla sme len vypratávali a búrali a potom začali stavať prakticky od nuly. Urobila sa kotolňa, rekonštrukcia plynového rozvodu, nový barový pult ako aj sociálne zariadenia či renovácia okrúhlej miestnosti. Z nevyužívanej letnej terasy sme spravili zimnú s krbom, sklenenou stenou a výhľadom na les a rozhodli sme sa nájsť využitie aj pre podzemné priestory. Zo starých pivníc sa vybudovala veľká kuchyňa ako aj miestnosť pre spoločenské akcie. Svoje priestory tu majú aj zamestnanci a niekedy si ani sám neviem vybrať, v ktorej časti reštaurácie sa cítim najlepšie," pustil sa do rozprávania Andrea.

Zdroj: FB A.E.

​Obnovená a sfunkčnená bola aj fontána Juraja Gavulu pochádzajúca z roku 1980 rovnako ako budova...

Pri našej návšteve sme si areál okolo zrekonštruovanej budovy prešli a musíme uznať, že vyzerá naozaj atraktívne. Jeho súčasťou je aj veľká letná terasa, okrúhly bazén s barom, sprchami a prezliekarňou, funkčná fontána, nové detské ihrisko, verejné WC, venčisko pre psov, ale aj zopár sôch, ktoré zdobia exteriér s palmami, okrasnými kríkmi, hustými trávnikmi a množstvom lavičiek. Každému sa ako prvé natíska otázka, kde na to Andreova spoločnosť zobrala kapitál, keďže pandémia a s ňou súvisiace obmedzenia postihli azda najviac oblasť gastronómie. "Kým veľa reštaurácií žije zo dňa na deň, teda doslova prežíva, tak ja patrím k podnikateľom, ktorí myslia na budúcnosť a vždy si vytvára nejakú finančnú rezervu a takisto som presvedčený o tom, že investovať treba vtedy, keď je kríza a nie vtedy, keď všetko funguje. Z nášho pohľadu prišla ponuka na kúpu budovy, kde sme mohli urobiť druhú reštauráciu, v správnu chvíľu a možno aj preto sa to podarilo. Samozrejme, že si to vyžadovalo väčšiu investíciu, než bola naša rezerva, ale našťastie nám banka vyšla v ústrety s úverom, asi aj preto, že v máme dobré meno aj čísla, takže nebol problém," vysvetľuje svoju stratégiu Andrea, ktorý stále prevádzkuje a riadi aj svoju prvú bratislavskú reštauráciu U Taliana na Krížnej.

​Akú klientelu by chcel prilákať do Horského parku? "Určite nechceme, aby to bola nejaká snobská reštaurácia pre VIP klientov, lebo zákazníkov nechceme nijako selektovať. Chceme sa však sústrediť na vyššiu formu gastronómie, teda, aby si v nej naši návštevníci mohli jedlo v pokoji vychutnať a doslova užiť. Za prvé dva týždne tvorila asi 20 percent objednávok pizza, ktorú sme zaradili do menu hlavne kvôli bazénu, na ktorý sem chodilo aj mnoho rodím s malými deťmi. Zatiaľ sem zavítali ľudia z blízkeho okolia, alebo tí, ktorí boli zvedaví, ako to u nás vyzerá. Prípadne sa vracajú ľudia, ktorí sem chodievali v minulosti. Bratislavčania majú na tento areál krásne spomienky. Sú medzi nimi aj príslušníci staršej generácie, ktorí si ju pamätajú ako reštauráciu U Mamičky alebo Pohodu. Najviac ma poteší, keď mi niekto zo zákazníkov povie, že konečne je reštaurácia v Horskom parku v správnych rukách," konštatuje Talian. 

Aj keď počasie je na záver augusta dosť chladné a väčšina letných kúpalísk v Bratislave bola po uplynulom víkende pre ostatnú sezónu zatvorená, tak bazén pri reštaurácii v Horskom parku disponuje až 30 stupňovou morskou vodou, o ktorú sa stará tepelné čerpadlo.

"Snažil som sa počúvať, čo hovoria obyvatelia mesta a tí spomínali, že tu bola vždy veľmi studená voda, čo je pochopiteľné, keďže nachádzame sa v lesoparku, kde nesvieti veľa slnka. Preto sme investovali do technológie a okrem toho, že je voda teplá, tak nepoužívame na jej úpravu žiadne chemikálie ani chlór, akurát sme do nej nechali nasypať približne pol tony soli. Dva týždne sa ľudia u nás v bazéne kúpali a boli veľmi spokojní," dodal Andrea, ktorý v súčasnosti tvorí pár s bývalou Miss Slovensko Adrianou Pospíšilovou.

Zdroj: koláž abn - FB A.E.

​"Pred dvomi mesiacmi som svojej priateľke hovoril - uži si ma teraz, lebo keď sa reštaurácia rozbehne, tak sa uvidíme najbližšieho polroka možno pár hodín v noci. A už mi dala za pravdu. Bývam v práci od ôsmej ráno do jedenástej večer. Potom prídem domov, dám si sprchu, zmrzlinu a ideme spať. Priateľka je mi aj v tomto náročnejšom období veľkou oporou, čo je pre mňa dôležité."

V máji zažil Talian pri dokončovaní zariaďovania novej reštaurácie, v ktorej dnes pracuje 35 zamestnancov, aj drobnú nepríjemnosť, keď do areálu prišli v priebehu jedného dňa dve ženy na luxusných automobiloch a ukradli z neho dva ozdobné kvetináče. Každý z nich vážil okolo 30 kilogramov, ale aj napriek tomu ich obe "dámy" s ťažkosťami naložili do áut a odviezli si ich preč.

Ako to na mieste činu vyzeralo si môžete pozrieť aj v archívnej reportáži TV JOJ, ktorá bola krátko po udalosti odvysielaná:

Páchateľky krádeže sa ani napriek zverejneným záberom z bezpečnostných kamier nenašli a dnes sa už Andrea na celej situácii smeje: "Možno, kebyže sa ma prídu spýtať či tie kvetináče chcem využiť alebo ich plánujem vyhodiť, tak by som im po jednom možno aj daroval." Aj poškriabané auto berie ako daň za úspech. "V Taliansku sa zvykne hovoriť, že aj závisť si musíš zaslúžiť," hovorí rodený Sardínčan, ktorý sa snaží vnímať veci skôr z tej pozitívnej stránky. "Mňa teší napríklad to, že v tejto lokalite je veľa ambasád a veľvyslanectiev, takže už aj zahraniční diplomati začali náš nový podnik registrovať a navštevovať. Možno už nebudú musieť chodiť do Viedne, keď nájdu to, čo potrebujú aj v Bratislave," dodal.

V súčasnosti sa reštaurácia postupne rozbieha do prevádzkovej "teploty" a kým počas dňa je v nej ešte relatívny pokoj, čo v praxi znamená asi 70 až 80 obedov, tak na večer bývajú stoly vybookované aj dva či tri dni vopred a to sú mnohí ľudia ešte na dovolenkách. Zaujímalo nás aj to či Andrea osobne pripravuje jedlá alebo sa viac venuje manažovaniu svojich dvoch podnikov. "Niekedy som celé dni v kuchyni. Tá je pre chod reštaurácie najdôležitejšia. Snažíme sa variť sezónne. Teda varíme z toho, čo nám more v danom období ponúka. Teda napríklad naposledy som vyrábal carpaccio z tuniaka či steaky z mečúňa. Ale napríklad čerstvé homáre teraz vozíme z Kanady. Takisto ak chceme kvalitné krevety, tak sa musíme prispôsobiť aktuálnym možnostiam," vysvetľuje nám stratégiu nákupu surovín šéfkuchár a majiteľ novej reštaurácie.

Zdroj: Marián Dekan

Vo svojich reštauráciách Andrea pečie každý deň nielen pizzu, ale aj vlastný chlieb...

​Pochopiteľne, že nás zaujímalo aj to, aký v nej bude nastavený režim v súvislosti s COVID automatom. "Pravdou je, že ešte nikto nevie, čo bude ďalej. My nechceme ľudí diskriminovať ani ich selektovať. Vyhlášky a zákon rešpektujeme, ale nemáme právo pýtať si od nich občianske preukazy. A každý z nás to vie. Zákazník mi môže ukázať niečo v mobile, ale nie sme oprávnení poznať ich zdravotný stav. Budeme veriť tomu, že naši hostia sú zodpovední. Aj oni vedia, že je to pre nás v gastrobiznise ťažké. Už len to, aby sme fungovali a prežili je zložité. Nie sme policajti, aby sme návštevníkov kontrolovali a prípadne ich posielali preč. Môže sa stať, že všetky gastro prevádzky zase zavrú, ale nakoľko som optimista, tak verím, že tentokrát budú môcť ľudia chodiť do reštaurácií celú zimu. A ak náhodou nie, tak to budeme musieť nejako vydržať," dodal Andrea so svojím typickým úsmevom. 

(ars)

Páčil sa vám článok?