FOTO a VIDEO: Aké sú najobľúbenejšie letné nápoje a drinky Bratislavčanov? Mojito to už dávno nie je...

20.8.2021

Zdroj: koláž abn - FB Tyršák, WakeLake

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa leto prehuplo do svojej poslednej štvrtiny a čas prázdnin sa aj školákom neúprosne kráti, tak ešte bude dosť času na to posedieť si s rodinou či priateľmi niekde na terase a objednať si čosi pod zub alebo svoj obľúbený drink. Mimochodom, čo zvyknete piť v horúcich dňoch najradšej a najčastejšie?

Rovnakú otázku sme položili našim čitateľom na sociálnej sieti a dočkali sme sa rôznych odpovedí – od pramenitej horskej vody, cez pomarančový fresh, ľadový čaj či radler až k vínovým strikom až po pivo s vodkou či borovičkou. Tak si v tom skúsme spraviť trochu poriadok...

Miešané letné drinky: Na to, aké sú tohtoročné trendy vo sfére miešaných nápojov, sme sa opýtali jedného z najpovolanejších expertov a to Andreja Nikodema zo spoločnosti Black Eye Company, čo je spoločnosť špecializovaná na "barcatering" v rámci rôznych spoločenských akcií či verejných podujatí. Poprosili sme ho, aby nám zostavil rebríček piatich letných drinkov, ktoré sú podľa neho medzi ľuďmi momentálne najobľúbenejšie.

Zdroj: koláž abn

​ "Na prvé miesto by som dal prosecco, ktoré majú veľmi rady najmä dámy. Dá sa piť aj vo forme kokteilu skombinované napríklad s bazovým sirupom, doplnené lístkami mäty a máte kokteil Hugo. Veľkú popularitu v letných mesiacoch majú aj tzv. spritze, čiže na prvom mieste je Aperol spritz, do ktorého sa prosecco dáva spolu s bitterom Aperol, ľadom, sódou a plátkami pomaranča. To zvládneme určite aj doma. Podobne ako takú "domácu" Piňa Coladu, ktorú by som však v lete odporúčal pripravovať bez smotany. Základom je biely alebo tmavý rum, kokosový likér a čerstvý ananás. Všetko vymixujete v domácom mixéry. Rovnako ako vlani je aj tento rok medzi miešanými nápojmi veľmi populárny Gin & Tonic. Ten by som určite zaradil do prvej trojky. Pri ňom sa dá experimentovať nielen s džinom a použiť klasický či rúžový, ale aj s tonikom, ktorý vyrábajú vo všelijakých príchutiach. Čoraz väčšiu popularitu získava nápoj s názvom Espresso Tonic, čo je v podstate čerstvá káva s tonikom, ľadom a prípadne dochutený troškou sirupu. Vo všeobecnosti zákazníci toto leto preferujú nápoje, pri ktorých obsah alkoholu nižší. Chcú piť niečo, čo ich osvieži a neopije," vysvetlil nám Andy a dodal: "Zdá sa, že Mojito, ktoré ste kedysi mohli vidieť doslova na každom rohu, je na ústupe. Predpokladám však, že mnohí si ho pripravujú aj doma, nakoľko ide o pomerne jednoduchý recept, na ktorý vám stačí biely alebo tmavý rum, hnedý cukor, sódalimetka alebo limetkový džús, niekoľko lístkov mäty a hlavne veľa ľadu. Ešte ľahšie si môžete doma pripraviť Cuba Libre, kde je takisto základom ľad, do ktorého pridáte biely alebo tmavý rum, trošku šťavy ideálne z limetky, dolejete kolou a ozdobíte mesiačikom limetky. Na zdravie!"

Zdroj: koláž abn - FB

Voda - Predpokladáme, že jednoznačne najviac sa počas leta spotrebuje obyčajnej pitnej vody. Jednak je takmer zadarmo, tečie z kohútika v každej bežnej domácnosti a na mnohých pracoviskách sa vyskytuje ešte aj v bareloch, ktoré sa umiestňujú do rôznych automatov, zásobníkov či výdajníkov v rámci pitného režimu. Fontánky na pitnú vodu nájdete aj na viacerých miestach Bratislavy, aj keď väčšina bola počas pandemickej situácie odstavená a keď sú tie najväčšie horúčavy, tak zvykne Bratislavská vodárenská spoločnosť vyslať do ulíc ešte aj cisterny s pitnou vodou, ktorú si môžete v prípade smädu naliať do papierových či umelohmotných pohárikov alebo fľašiek.

Zdroj: Magistrát

​Dokonca ani v reštauráciách nie je nič neobvyklého objednať si pohár čistej vody a v tých lepších vám ju možno prinesú aj s plátkom citróna. A voda je určite tým najlepším nápojom aj pre deti, hoci tie už odmalička lákajú napríklad na kúpaliskách aj tie farebnejšie nápoje, ako sú napríklad ovocné džúsy, malinovky a limonády s rôznymi príchuťami, pričom kola a tonik sú pre deti nevhodné, čo je na niektorých značkových nápojoch aj uvedené.

Zdroj: abn

Minerálka – Dá sa povedať, že Slovensko je v produkcii i spotrebe minerálnych vôd jednou zo svetových veľmocí. Na jeho území sa nachádza viacero výdatných prameňov, z ktorých si ľudia zo širokého chodia načapovať prírodné minerálky do svojich nádob. Takisto v obchodných reťazcoch je k dispozícii viacero minerálnych vôd v plastových alebo sklenených fľašiach, pričom najpopulárnejšími značkami sú Baldovská, Budiš, Fatra, Gemerka, Kláštorná, Korytnica, Ľubovnianka, Mitická, Salvator, Santovka či Zlatá studňa. Aj v reštauračných podnikoch sa počas leta vypije veľmi veľa minerálok, ktoré zákazníkom ponúkajú najčastejšie k 0,33 litrových sklenených fľaškách.

Kofola a Vinea – tieto osviežujúce nealkoholické nápoje sú v našej krajine veľmi populárne a to aj vďaka svojej dlhoročnej histórii a bohatej tradícií. Kofola vznikla pred šesťdesiatimi rokmi v čs. farmaceutickom závode Galena počas výskumu ako využiť nadbytočný kofeín produkovaný pri pražení kávy. Výsledkom bol tmavý sladkokyslý sirup Kofo, ktorý sa stal základnou zložkou nápoja s názvom Kofola. Ten bol uvedený na trh v roku 1962, aj keď v súčasnom logu má tento nápoj uvedený rok svojho objavenia, teda 1960. V minulom režime ju rozvážali v sudoch podobne ako pivo a bola k nemu rovnocennou alternatívou, pričom ju preferovali najmä ženy a deti. Takisto sa predávala v sklenených 0,7 litrových a 0,33-litrových fľašiach a mnohí školáci sa o jej obsah vedeli presne a spravodlivo podeliť, aj keď nemali k dispozícii poháre a kofolu pili rovno z fľašky.

Zdroj: FB I.R.

​Speváčka Ivana Regešová narazila v roku 2011 na čapovanú kofolu dokonca aj v írskom pube priamo v Dubline.

O čosi neskôr prišla na československý trh Vinea, ktorej recept vymyslel Ján Farkaš - vedecký pracovník Malokarpatského vinárskeho závodu v Pezinku. Ako základ použil hroznový mušt a čerstvý výluh z čiernej bazy. Vinea sa začala vyrábať v roku 1974 a mala byť konkurenciou pre americké nápoje Coca Cola a Pepsi Cola. Doma sa postupne stala celkom obľúbenou a dokonca ju spomína hudobná skupina Elán v piesni Mám chuť na niečo chladené. A v novších cover verziách ospevuje Vineu aj Tina či skupina Horkýže slíže vo svojom uletenom miniklipe:

Toto naše nealkoholické „šampanské“ sa distribuovalo prevažne vo fľaškách – malé mali obsah 0,25 litra a väčšie 0,7 litra. V súčasnosti sa azda najväčšie objemy predávajú v 1,5 litrových PET fľašiach. V niektorých bufetoch či podnikoch s terasami nájdete aj čapovaný nápoj podobný Vinei farbou a chuťou, ale nazýva sa hroznovka. 

Pivo - Vraví sa o ňom, že je to jeden z najstarších vynálezov ľudstva, čo sa nedá potvrdiť, ale ani vyvrátiť. Isté je, že sa varí fakt už niekoľko storočí z rôznych prírodných surovín, pričom v našich končinách sú to slad, chmeľ, kvasinky a voda, v Nemecku ho robia zo pšenice a Angličania zase používajú jačmeň či ovos. Pri našom malom telefonickom prieskume v niekoľkých bratislavských podnikoch - nočných puboch, baroch, reštauráciách, kaviarňach nám takmer všade potvrdili, že piva sa počas leta v ich prevádzkach predá jednoznačne najviac zo všetkých nápojov, ktoré majú v ponuke. A to sme úplne úmyselne vynechali pivárne, hostince, krčmy a bufety, kde sa dá logicky predpokladať, že tam pivo tečie doslova potokom a sudy či tanky menia aj niekoľkokrát denne.

"Pivo u nás preferujú aj zahraniční turisti, nakoľko je pre nich cenovo priam neodolateľné," povedal pre Bratislavské noviny Ľubomír Ficker - prevádzkovateľ reštauračných služieb na území nášho mesta, ktorý žil dlhší čas aj v zahraničí, kde je podľa neho pivo takisto fenoménom spájajúcim ľudí aj národy. Ukázalo sa to aj počas MS v ľadovom hokeji, ktoré sa konali v rokoch 2011 a 2019 v Bratislave, keď si fanúšikovia zo Švédska, Česka, Ruska či Fínska vytvorili svoje základne práve v podnikoch, kde sa čapovalo dobré pivo.

Zdroj: Archív Z.D.

​Čapované pivko si rád na nábreží Dunaja vychutnával aj dnes už nebohý herec Stano Dančiak - na snímke s dcérou Zuzanou...

V našom hlavnom meste patria k najpopulárnejším značkách české pivá - Prazdroj, Budvar a Staropramen, ale v niektorých reštauráciách ako sú napríklad tzv. klubovne sa čapuje domáce pivo Zlatý bažant a tiež bývajú každodenne plné zákazníkov. O tom, kde nájdete azda najlacnejšom pive v centre Bratislavy sme písali aj na našom webe: 

(ars)

Páčil sa vám článok?