Táto fotografia vyvolala medzi obyvateľmi Rače zbytočné vášne - čo sa to deje na Tbiliskej?

26.5.2021

Zdroj: FB Priatelia Rače

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti sa dnes ráno objavila fotografia z vnútrobloku na Tbiliskej ulici v Rači, na ktorej vidno technických pracovníkov pri rozoberaní vyvýšenej betónovej plochy pripomínajúcej svojím tvarom menší amfiteáter. Obyvatelia sa v diskusii okamžite začali predbiehať v úvahách či a prečo sa tento objekt ide likvidovať a aké asi bude nové využitie tohto priestranstva...

"Neverím vlastným očiam. Konečne bude tá betónová hrôza preč," napísala pani Edit, ktorá fotografiu urobenú zo svojho domu zverejnila na FB stránke Priatelia Rače. "Búrajú ďalší amfík?" povzdychol si Pavol a Lukáš mu odpovedal: "Holt treba nové parkovacie miesta."  „A prečo to búrajú? Komu to vadilo? Deti sa tam roky hrajú, nemalo to narušenú statiku, dokonca tam aj boli nejaké verejné aktivity. Nám to dokonca počas korony poslúžilo aj na domovú schôdzu. Fakt nechápem dôvod zbúrania,“ pýtal sa Peter, až mu napokon autorka fotografie odpísala: "Nebúrajú to, ale tam vysádzajú zeleň. A deti sa tam nehrajú. V lete je tam okolo 40 stupňov a tá dlažba nebola vhodná ani pre kolobežky či skateboardy. Ale nesklamali ste ma. Čakala som, že niekto takto zareaguje."

Bratislavské noviny kontaktovali Miestny úrad v Rači, kde nás informovali o tom, že vo vnútrobloku na Tbiliskej 7 – 27 realizuje mestská časť sadové úpravy. "Výsadba je financovaná z dotácie od Bratislavského samosprávneho kraja. Výsadba nahradzuje aj dve betónové vyvýšené plochy, čo prispieva k celkovej revitalizácií priestranstva a adaptácií na zmenu klímy. Priestor bude doplnený aj o päť lavičiek a obyvatelia tak budú môcť relaxovať priamo medzi záhonmi. Záhony vynikajú svojou biodiverzitou, vysadené sú rôzne druhy pôvodných druhov trvaliek," povedal nám David Slahučka z referátu kultúry a komunikácie Miestneho úradu Bratislava - Rača.

Ani táto odpoveď však niektorých obyvateľov neuspokojila a do diskusie k fotografii niektorí napísali, že sú zvedaví ako sa mestská časť o tú zeleň postará, nakoľko podľa nich nezvládajú ani starostlivosť o tú, ktorá v Rači už je. Pani Anna tvrdí, že v Krasňanoch tiež vlani prebehla podobná úprava zelene, ale nedopadla ideálne. "Cez kamienky začala prerastať tráva (isto to urobili svedomito) a teraz je tam už doslova džungľa. Odpísali nám, že máme počkať do jari a bude to opäť pekné. Ale faktom je, že zatiaľ je to ohavné."

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie