VIDEO: Vďaka vzácnemu rodinnému filmu môžete uvidieť atmosféru a podobu Bratislavy v roku 1966

22.4.2021

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Vo facebookovej skupine Bratislava na starých fotografiách sa v stredu objavil vyše štvorminútový farebný film s názvom Bratislava ako ju videl náš oco. Majiteľom vzácneho obrazového materiálu je pán Dušan Bukvay, ktorý sa v 55-ročnom rodinnom zostrihu takisto na chvíľu mihne, podobne ako desiatky iných vtedajších obyvateľov nášho hlavného mesta.

Bratislavským novinám sa podarilo s dedičom rodinného pokladu skontaktovať a pán Dušan Bukvay nám vysvetlil, že skutočne ide o unikát, pretože v tých časoch neexistovalo v bývalom Československu veľa ľudí, ktorí by ako súkromné osoby disponovali farebným filmom do 8 mm kamery. "Otec bol na nejakej výstave v centre, kde mala svoju expozíciu aj nemecká firma ORWO a on sa stal stým návštevníkom a ponúkli mu ako pozornosť film do fotoaparátu. On sa neskromne opýtal či by nemohol dostať radšej farebný film do kamery a nakoľko ich tam tiež niekoľko mali, tak mu jeden venovali. Bol päťminútový. Prišiel celý naradostnený domov, vložil ho do kamery a o pri prvej vhodnej chvíli sme sa spolu s ním vybrali do mesta a on začal nakrúcať rôzne lokality vtedajšej Bratislavy," povedal nám pán Bukvay, ktorého môžete v rodinnom filme jeho otca tiež vidieť - ako dvanásťročného.      

Prvé zábery pochádzajú zo Slavína. Tento pamätník bol dokončený a sprístupnený v roku 1960, pri príležitosti 15. výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou. Nechýba ani pohľad zo Slavína na panorámu Bratislavy či ďalšiu z jej dominánt - Bratislavský hrad. Potom nasleduje pomerne detailný záber na Dóm svätého Martina či susednú židovskú synagógu na Rybnom námestí, pred ktorou je zaparkovaný červený motocykel, pričom s najväčšou pravdepodobnosťou ide o tzv. Pionier. Príjemným osviežením sú zábery na detské ihrisko na nábreží Dunaja plnom fafrnkov či partiu tínedžerov okolo do pol pása povyzliekaného mladíka s gitarou na neďalekej lavičke. Na chvíľu sa objaví v zábere aj dieťa v pre tú dobu charakteristickom kočíku či dve slečny s cukrovou vatou na prechádzke. Nasleduje presun na Hviezdoslavovo námestie a záber na budovu Slovenského národného divadla s električkou idúcou okolo alebo takmer až masové scény plné Bratislavčanov a Bratislavčaniek pred Propelerom.

​Pripomenúť si môžete aj Námestie 4. apríla (dnes Hlavné), na ktorom je okrem Rolandovej fontány ešte plno zelene. Chlapec so psom by mal byť syn autora videa - pána Emila Bukvaya narodeného v roku 1925, takže v tom čase čerstvého štyridsiatnika. "V blízkosti osobného prístavu sa vtedy nachádzala aj krčma, ktorá mala pomerne veľkú terasu s typickými stolmi a stoličkami. Keď však otec vytiahol kameru, aby si aj na nej urobil niekoľko záberov, tak sa naňho vyrútilo niekoľko tých o čosi viac opálených štamgastov, že si v žiadnom prípade neprajú byť nakrúcaní ako pijú pivo či iné alkoholické nápoje," zaspomínal si pán Dušan Bukvay.

V druhej polovici videa môžete vidieť Firšnál alias Gottwaldovo námestie, súčasný Prezidentský palác, ktorý vtedy patril pionierom a mládeži, Michalskú vežu, čitáreň u Červeného raka, Primaciálny palác, Manderlák a premávku na dnešnom Námestí SNP, legendárny V-klub, pohľad z Mosta Červenej armády na Staré Mesto či školákov idúcich pekne v dvojstupoch cez most smerom k petržalskému Lunaparku. Na pár sekúnd uvidíte Univerzitu Komenského a vtedajšiu podobu Šafárikovho námestia a v závere sochu Hviezdoslava s fontánou či muža spiaceho v parku na lavičke, ale pekne vyzutého ako sa patrí. 

Video si môžete aj so zvukom prehrať aj na FB stránke Bratislava na starých fotografiách:

Prepáčte zníženú kvalitu obrazu, ale nejde o pôvodný záznam, respektíve zostrih, ale premietanie 8 mm filmu zachytené na digitálnu kameru, teda kópiu vzácneho rodinného filmu rodiny Bukvayovcov.

(ars)

Páčil sa vám článok?