FOTO: Tieto historické fotografie z Bratislavy vás pravdepodobne prekvapia a možno i zneistia...

21.4.2021

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Vo facebookovej skupine Bratislava na starých fotografiách sa v posledných dňoch objavilo niekoľko vzácnych archívnych fotografií, pri ktorých mali viacerí ľudia problém spomenúť si, respektíve správne identifikovať, na čo sa to práve pozerajú. Poďme si najzaujímavejšie snímky ukázať a trochu priblížiť ich identitu...


Zdroj: koláž abn - FB Bratislava na starých fotografiách

V hornej polovici snímky vidíte ako vyzerala Záhradnícka ulica v Bratislave okolo roku 1900 a na spodnej je rovnaké miesto v súčasnosti. Neuveriteľná zmena, že? 

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava na starých fotografiách

Spoznávate túto štvrť? ​V blízkosti Veľvyslanectva Ruskej federácie sa nachádza Galandova ulica, ktorá je súbežná so susednou Šulekovou. Pozitívne je, že vilky, ktoré na nej v minulom storočí postavili, sa zachovali v celej svojej kráse až dodnes. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​"​Palmy na Námestí SNP?" Tak znela jedna z prvých otázok v súvislosti s publikovaním tejto fotografie na FB stránke Bratislava na starých fotografiách, kde sa objavilo aj upresnenie, že ide o juky. Fotografia by mala pochádzať z roku 1940, kedy sa táto časť priestranstva nazývala Námestie milosrdných a a to podľa kostolíka a nemocnice, ktoré vidíte na ľavej strane fotografie. Po druhej svetovej vojne ho premenovali na Stalinovo námestie a v roku 1949 na ňom odhalili sochu venovanú k 70. narodeninám vtedy ešte žijúcemu Jozefovi Visarionovičovi Džugašvillimu alias veľkému Stalinovi. Dnes na mieste stoja sochy partizána a dvoch žien.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Takto vyzeralo Hviezdoslavovo námestie 20. apríla 1941, kedy si aj Slovenský štát pripomenul 52. narodeniny vodcu nemeckej ríše - Adolfa Hitlera. Určite za obrovskou tribúnou spoznávate priečelie Národného divadla, ktoré sa vtedy volalo Mestské divadlo.  

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Podľa dostupných zdrojov ide o rok 1956 a v popredí je diaľkový autobus ČSAD, ktorý smeroval do Budapešti. Práve sa nachádza na území starej Petržalky, keď ešte existovalo v oblasti zvanej Pečňa jazero, kam sa miestna mládež chodievala v lete kúpať a v zime korčuľovať. Autobusy smerujú k hraničnému priechodu do Maďarska.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

To, že Bratislavský hrad bol ešte aj v druhej polovici minulého storočia priehľadnou ruinou si pamätá ešte veľa súčasníkov. Zrekonštruovali ho v rokoch 1958 až 1968 a hneď potom sa začalo s výstavbou Mosta SNP, pre ktorý bola zbúraná značná časť tzv. podhradia vrátane známej židovskej synagógy. So zemou boli zrovnané aj všetky domy na tejto sympatickej uličke, ktorá sa nachádzala na hradnom kopci. "Volala sa Bubenkova a tiahla sa z Mudroňovej popri múre vodárne (dnešný vchod do parlamentných garáží) a ďalej sa točila popri hradnom múre, na ktorý boli nalepené malé domčeky, kedysi obývané alchymistami. Preto sa Bubenkova nazývala aj "zlatou uličkou". Potom všetko zbúrali namiesto toho, aby to opravili. Postavil sa tu parlament a Bubenkovu vymazali z mapy mesta. My sme dostali náhradné byty bez výhľadu na Dunaj," napísal pán Ľubomír Kordoš do FB skupiny Bratislava na starých fotografiách. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Lenže pravda je taká, že aj pán Kordoš sa kolorovanou fotografiou nechal pomýliť, pretože v skutočnosti ide o záber na Mudroňovu ulicu pochádzajúci asi z roku 1940, keď ju potrebovali rozšíriť, aby po nej mohli premávať trolejbusy, čo sa v roku 1943 stalo realitou. Dnes už neexistujúca Bubenkova bola tá v smere modrej šípky na čiernobielej archívnej fotografii... 

(ars)

Páčil sa vám článok?