VIDEO Veľký projekt Bratislavy: Ktoré zanedbané miesta sa už začali obnovovať a za akú sumu?

22.4.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Jeden projekt za druhým, ktoré zmenia zanedbané lokality na príjemné a funkčné prostredie pre ľudí, predstavuje v týchto dňoch hlavné mesto. Program obnovy verejných priestorov s názvom Živé miesta označil primátor Matúš Vallo za začiatok veľkej, až revolučnej zmeny. Zisťovali sme, na ktoré vynovené miesta sa môžeme tešiť už v najbližšom čase a aká bude suma za ich realizáciu.

Koncom marca sme spoznali návrhy na obnovu prvých 25 lokalít v našom meste, o pár dní nato novú podobu Živého námestia, ktoré tvoria spolu  Kamenné námestie, Námestie SNP a Námestie Nežnej revolúcie. Zároveň magistrát s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pracujú na balíku ďalších 23 projektov v rámci programu Živé miesta a prvé z nich už postupne predstavujú.

„Bratislava má obrovský dlh v modernizácii a skvalitňovaní verejných priestorov. Som presvedčený, že neexistuje jediný obyvateľ mesta, ktorý by nechcel mať priestor, kde sa pohybuje, krajší, čistejší a bezpečnejší,“ konštatoval primátor Matúš Vallo pri prezentácii programu Živé miesta, ktorý je podľa jeho slov historicky prvým rámcom na zmenu verejného priestoru hlavného mesta na viacerých úrovniach. 

Zdroj: Marián Dekan

V pláne je aj obnova vnútrobloku Poľská - Justičná v Starom Meste.

Kedy budeme môcť užívať prvé obnovené lokality v našom meste a aká je odhadovaná suma prác? Podľa hovorkyne MIB Marcely Glevickej sa na všetkých projektoch aktuálne pracuje – väčšina z nich je v štádiu, kedy architekti tvoria projektovú dokumentáciu alebo prebieha stavebné konanie v rámci povoľovacích procesov. „Samotná realizácia bude postupná, v priebehu roka. Aktuálne sa čaká na kolaudáciu parku Husova v Novom Meste, kde sú už všetky práce ukončené. Jeho obnova stála 121-tisíc eur,“ priblížila Glevická. V tomto projekte išlo o revitalizáciu zelene s doplnením mobiliáru, osvetlenia a hracích prvkov.

Zdroj: MIB

​Park Husova v Novom Meste (na vizualizácii) už čaká na kolaudáciu.

Ako nás ďalej informovala, v týchto dňoch sa už realizuje obnova verejného priestoru v lokalite Karadžičova – Krížna. Relatívne malými úpravami má tento priestor získať na kvalite, bezpečnosti a prehľadnosti. Dôraz sa kladie na jeho debarierizáciu a rešpektovanie prirodzených peších trás, ktoré budú riešené štrkovým chodníkom. Pôvodný trávnik nahradí trvalková výsadba ako ekologickejšia alternatíva v čase sucha. Doplní sa mobiliár a takisto chýbajúce osvetlenie. Stavebné práce vyjdú odhadom na 16-tisíc eur a ďalších 17 900 eur pripadne na obnovu zelene, ku ktorej pribudnú závlahy.

Zdroj: MIB

Aj priestor na rohu ulíc Karadžičova - Krížna bude príjemnejší a bezpečnejší. 

Začalo sa tiež s revitalizáciou verejného priestoru vedľa zastávok Mosta SNP, úpravy by mali byť hotové do konca apríla. Pribudnúť má viacero prvkov zelene, zelená stena a betónové kvádre sa vďaka drevenému obloženiu zmenia na lavičky pre pohodlnejšie čakanie na autobusový spoj. Cena tejto realizácie je približne 33-tisíc eur.

Aktuálne sa rozbiehajú aj práce v areáli Malý Slavín v hodnote 89-tisíc eur. Architekti tu navrhli nový altánok, ktorým sa zväčší kapacita priestoru a nové rozmiestnenie sedenia bude flexibilnejšie. Z tmavého miesta vznikne nový bezpečný prestrešený priestor. Súčasťou projektu je návrh nového priestoru studničky a prístupu k nej. Okrem obnovených ohnísk pribudnú nové futbalové bránky a oživí sa existujúci pingpongový stôl. 

V najbližších dňoch až týždňoch sa začne s ďalším projektom v Mestských lesoch Bratislavy -  pozorovňou zvierat Vydrica. Už dnes tu môžete pozorovať divokú zver, čo vám spríjemní malý a nenápadný drevený objekt. Pridanou hodnotou projektu je okrem použitia lokálneho materiálu - smrekovca aj jednoduchosť navrhnutej konštrukcie, ktorá umožňuje realizovať projekt vo vlastnej réžii Mestských lesov. Odhadovaná investícia je 5-tisíc eur.

Zdroj: MIB

Práce na obnove areálu Malý Slavín sa už rozbiehajú.

Budúci týždeň príde na rad projekt multifunkčného parku v Karlovej Vsi, na ktorý sa tešia asi všetci Bratislavčania. „Na Karloveskej ulici na doteraz nevyužívanej ploche vznikne skatepark navrhnutý skatebordingovou komunitou, pribudnú aj ďalšie prvky pre športovcov: parkour preliezky, stolný tenis, minifutbalová, minibasketbalová a crossfitová plocha po obvode s bežeckou dráhou. Výhľad na všetky športoviská bude z drevenej tribúny, ktorá bude zároveň príjemnou pobytovou plochou na sedenie. Nebude chýbať ani detské ihrisko,“ konkretizovala hovorkyňa MIB.

Parkovú časť so sakurovými stromami doplnia trvalkové záhony, kvalitné trávnaté plochy a tiež izolačná zeleň v podobe kríkov, ktoré zachytia hluk alebo prach od cesty. Výrazným prvkom bude dažďová záhrada, ktorá bude vodu v území zadržiavať a v období sucha postupne uvoľňovať do svojho okolia. Cena kompletnej realizácie, to znamená parku aj skateparku a športovísk, kde súčasťou obnovy bude nový mobiliár aj osvetlenie na celej ploche, sa odhaduje na 393-tisíc eur.

Zdroj: MIB

​Projekt multifunkčného parku v Karlovej Vsi sa začne realizovať už o pár dní.

„Ešte pred letnou sezónou je v pláne aj realizácia v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste, kde obnovujeme priestory starej horárne. V tomto prípade je investícia naplánovaná na približne 170-tisíc eur,“ doplnila Marcela Glevická. Pôvodná horáreň bude opäť slúžiť ľuďom. Vytvorí zázemie s priestorom na grilovanie či ochutnávku vína. 

O ďalších projektoch bude MIB priebežne informovať. „Trvanie projektu, jeho realizácie, ale rovnako všetkých fáz je veľmi individuálne – niektorý menší projekt vie začať neskôr ako väčší a bude rýchlejšie hotový. Do procesu vstupuje aj faktor, či je v projekte zeleň, ktorá sa môže sadiť len v istých mesiacoch, alebo či treba riešiť podzemné siete a mnohé ďalšie faktory,“ uzavrela.

Prvých 25 projektov obnovy

*Vnútroblok Poľská – Justičná * Verejný priestor Krížna – Karadžičova * Parčík Žilinská * Park Legionárska * Motýlia lúka * Multifunkčný park v Karlovej Vsi * Park Dunajská * Okolie cintorína Karlova Ves * Park Husova * Pobytové schody IV. Rybník * Areál bývalých muničných skladov * Areál Malý Slavín * Pozorovňa zvierat Vydrica * Bufet na Partizánskej lúke * Bezbariérová lávka * Vyhliadka na Kamzíku * Okolie pamätníka Daniela Tupého * Skatepark pod Mostom SNP * Parčík na Radlinského ulici * Komenského námestie * Klzisko, bufet na Železnej studničke * Pamätník 89 * Námestie Slobody * Revitalizácia priestoru pod Mostom SNP * Pocket Park Židovská  

Vnútroblok Justičná - Poľská, aktuálny stav:

(ac)

Páčil sa vám článok?