VIZUALIZÁCIE: Pozrite si, ako ožijú známe, no zanedbané lokality Bratislavy

31.3.2021
0

Zdroj: MIB/Magistrát

Páčil sa vám článok?

Bratislava prichádza s programom obnovy verejných priestorov. Dlhodobo zanedbané priestory v meste by mali ožívať a po premene by mali poskytovať obyvateľom príjemné a funkčné prostredie na trávenie voľného času či stretávanie sa komunít. 

Bratislava dnes predstavila program modernizácie verejných priestorov pod názvom  obnovy “Živé miesta”, ktorý je historicky prvým rámcom na zmenu verejného priestoru hlavného mesta na viacerých úrovniach. "Jedna z nich sú výsledky práce Metropolitného inštitútu Bratislavy a architektov za posledných 18 mesiacov v podobe 25 rekonštrukcií verejných priestorov. Druhá je pokračovanie v štandardizácii práce s verejnými priestormi - rozširovanie Manifestu verejných priestorov. Treťou úrovňou programu je grantová schéma na obnovu verejných priestorov spolu s Nadáciou mesta Bratislavy," vysvetlila hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Počas roku 2021 predstaví magistrát v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy ďalšie časti tohto programu. Budúci týždeň zverejnia podobu komplexnej rekonštrukcie celistvého priestoru Živé námestie, ktoré tvoria spolu  Kamenné námestie, Námestie SNP a Námestie Nežnej revolúcie. 

Okrem už dokončených Princípov a štandardov Manuálu verejných priestorov, ktoré určujú, akým spôsobom a kde umiestňovať a osádzať lavičky, cyklostojany, koše, exteriérové terasy, stĺpiky a rozvodné inštalačné skrine - pribudnú v nasledujúcich mesiacoch ďalšie, ktoré sa budú týkať prístreškov MHD, výsadby zelene, ktorá berie ohľad na dopady klimatickej krízy, údržba a starostlivosti o zeleň, výber vhodných druhov, ktoré zvládnu náročné mestské podmienky, zazeleňovanie križovatkových ostrovčekov, výber a použitie typov povrchov vo verejnom priestore. Mesto v najbližších mesiacoch predstaví novú bratislavskú dlažbu, spôsob jej kladenia, farbu, tvar a charakteristiku. Rovnako je v rámci programu obnovy verejných priestorov rozpracovaná koncepcia riešenia verejných sídliskových vnútroblokov. 

Teraz si môžete pozrieť prvý balík projektov, ktoré už počas roku 2021 budú meniť zanedbané parčíky, zabudnuté plochy a nárožia ulíc, vnútrobloky, námestia, ale aj obľúbené rekreačné lokality na bezpečné a najmä živé miesta pre všetkých nielen v mestskom prostredí, ale aj v rekreačných zónach mestských lesov a parkov.

VIZUALIZÁCIE:

​Zároveň sa pracuje aj na ďalšom balíku projektov obnovy verejných priestorov. Ide napríklad o nový park pri jazere Rohlík, verejný priestor v okolí dúbravského Domu služieb, priestor na Odborárskom námestí, verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni, verejný priestor pri vozovni Krasňany, verejné priestory v okolí obchodného domu Račan a Miestneho úradu v Rači, revitalizáciu parku na Mudrochovej, oživenie Kozmickej fontány, oddychové plató Staromestská a hradby, kúpalisko Krasňany, zónu Zochova, promenádu Devín.

Okrem týchto projektov sú pripravené aj verejné súťaže, a to napríklad na riešenie Jurigovho námestia.
Nadácia mesta Bratislavy vyhlásila tiež výzvu v oblasti Funkčnejšie verejné priestory, prostredníctvom ktorej v partnerstve s Metropolitným inštitútom Bratislavy podporí také projekty, ktoré profesionálne zasahujú do verejného priestoru, smerujú k environmentálnej udržateľnosti, sú sociálne inkluzívne a nadväzujú na existujúce komunitné aktivity v Bratislave. Vo výzve je alokovaných 100 000 eur a bude otvorená do 30.4. 2021.

Živé miesta:

Vnútroblok Poľská - Justičná
Verejný priestor Krížna - Karadžičova 
Parčík Žilinská 
Park Legionárska 
Motýlia lúka 

Multifunkčný park v  Karlovej Vsi
Park Dunajská 
Okolie cintorína Karlova Ves
Park Husova
Pobytové schody IV. rybník 
Areál bývalých muničných skladov  
Areál Malý Slavín
Pozorovňa zvierat Vydrica
Bufet na Partizánskej lúke
Bezbariérová lávka
Vyhliadka na Kamzíku
Okolie pamätníka Daniela Tupého 
Skatepark pod Mostom SNP
Parčík na Radlinského ulici 
Komenského námestie
Klzisko bufet Železná
Pamätník 89
Námestie Slobody
Revitalizácia verejného priestoru pod Mostom SNP
Pocket Park Židovská  

Pripravované projekty:

priestor vozovne Krasňany
verejný priestor v okolí dúbravského Domu služieb
priestor na Odborárskom námestí
verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni
revitalizácia parku na Mudrochovej
kúpalisko Krasňany
oddychové plató Staromestská a hradby
nový park pri jazere Rohlík
BD a verejný priestor Holý vrch
zóna Zochova
park Hálková/Letná
Dullovo námestie
Vazovova ulica
Vinice
Zámocká ulica
promenáda Devín
verejné priestory vo Vajnoroch
park Latorická
alej Vrančovičova
okolie Vajnorského jazera
verejný priestor parku Fedáková/Adlera
verejný priestor Mark Twain

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?