FOTO: Bývať v Pentagone nie je až také peklo, ako si mnohí predstavujú - pozrite sa, ako to v ňom vyzerá...

21.4.2021

Zdroj: FB Pentagon - pozitívne miesto Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Na populárnej FB stránke Susedská burza Bratislava sa včera objavil inzerát na prenájom dvojgarzónky v bytovke Pentagon na Stavbárskej ulici. Pochopiteľne, že ponuka vyvolala na sociálnej sieti rôznorodé reakcie - od nenávisti a urážok cez určité pochybnosti až po obhajobu bývania v tejto známej lokalite Vrakune...

V inzeráte sa uvádza, že ide o svetlý vzdušný byt s rozlohou 40 m2, z toho balkón 3m2m. Sú na ňom nové plastové okná, merače na radiátoroch a k zariadeniu bytu prináleží okrem dvoch veľkých postelí aj sedacia súprava, väčšia skriňa, stôl a stolička, chladnička a práčka. "Byt sa nachádza vo vchode, ktorý v nedávnej minulosti prešiel rekonštrukciou (zateplenie, nové interiéry, nové výťahy, vďaka ktorým sa na poschodie dostane len obyvateľ konkrétneho poschodia, kamerový systém, všetko na pípače, nové rozvody, merače, nové vchodové brány, schránky, atď.) A vhodný je buď pre pár alebo ako ubytovanie pre robotníkov, pokojne aj zo Srbska či Ukrajiny, pričom fajčenie je povolené len na balkóne. Treba poznať lokalitu, ktorá ešte prechádza transformáciou a v okolí sa ponevierajú sociálne slabšie osoby (zohľadnené v cene). Akékoľvek podozrenie súvisiace s drogami znamená okamžitú výpoveď z nájmu a prepadnutie depozitu," uviedol pán Ľuboš Šmidák, ktorý pre záujemcov chystá prehliadky dvojgarzónky od 23. apríla a ponúka ju dvojici za 400 eur, prípadne trojici za 440 €. Budúci podnájomníci budú musieť zložiť pri podpise ročnej zmluvy aj spomínanú zábezpeku vo výške 400 eur. 

Pochopiteľne, že sa v diskusii okamžite začali objavovať príspevky v štýle, že nikto by nechcel bývať v Pentagone ani zadarmo, nakoľko má táto bytovka už dlhé roky medzi Bratislavčanmi veľmi zlú povesť a to najmä vďaka rôznym živlom, ktoré sa v jej blízkosti vyskytujú. Niektorí Pentagon prirovnali k hororovému miestu, akým bol Hostel v rovnomennom americkom filme, ktorý sa mal odohrávať na Slovensku. "Je potrebné na bývanie v Pentagone vlastniť aj zbrojný pas?" pýtal sa jeden z komentujúcich a ďalší pridal úvahu: "Predpokladám, že sa tam deti na dvore hrávajú s injekčnými striekačkami a skôr či neskôr začnú  fetovať."   

​Názory verejnosti vychádzajú z rôznych mediálnych výstupov alebo reportáží, ktoré v blízkom okolí nakrútila napríklad aj televízna redaktorka Kristína Kovešová a odvysielala ich Markíza. Z tej ostatnej je však zrejmé, že situácia sa v porovnaní s minulosťou postupne začína zlepšovať, aj keď v okolí bývalého Tallinu sa narkomani stále vyskytujú. Nedávno však ich miesto ich stretávania vyčistili pracovníci technických služieb za asistencie policajtov:

Dokazujú to aj facebookové príspevky od súčasných či bývalých obyvateľov Pentagonu, respektíve Vrakune. Napríklad Andrea R. napísala: "Ja som bývala s rodičmi v Pentagone 25 rokov dozadu a vôbec to nebol taký luxus ako teraz pozerám, výťahy stále nefungovali, na deviate poschodie sme ešte s mojím mladším bratom chodili stále pešo a to mama vliekla ešte aj kočík a veci na pieskovisko, a to ako sme na každom poschodí preskakovali feťákov, sračky a striekačky s ihlami, to už radšej opisovať nejdem. Na chodbe okrem slušných ľudí s nami bývali aj obyvatelia tmavej pleti, ktorých deti pekne povedané ocikávali každému vchodové dvere."  

"Priznajme si na rovinu, že máloktorý inzerát vyvolá toľko emócií ako na tento bytík v Pentagone. Bývala som v dome oproti 19 rokov. Áno Pentagon bol diera, ale Ľuboš Šmidák a pár ďalších odvážlivcov tu pred pár rokmi kúpili byty, aby z tohto geta spolu so zvyškom slušných obyvateľov postupne urobili normálny bytový dom. A to je super! A aj cena za prenájom je absolútne férová rovnako ako aj majiteľ," odkázala ostatným diskutujúcim Baška M. 

​Svoju autentickú spomienku pridal aj Peter: "Náhodou je to dobrodružné bývanie. Čudovali by ste sa ako obyvatelia ,,šikmých uličiek" vnímajú, kto je domáci či sused. Veľká časť sa stará o svoje a nikto si od vás nepýta cigaretu, drobné ani nič podobné. Prostredie Pentagonu nie je zrovna pastvou pre oči, ale auto ani byt vám tam nikto nevykradne. Raz som si zabudol kľúč v motorke a pohoda - zostala tam. A keď sa nám z parkoviska pohlo auto, lebo nebola zatiahnutá ručná brzda, tak nám miestny chlapík z ulice zazvonil, aby nás na to upozornil. Počkal, kým sme došli dole a potom si šiel po svojom. A to ho nezdravíš ani nič, ale on presne vedel, ktorý je nás zvonček. Oni nie sú sprostí a svoj terén a ľudí v ňom dobre poznajú."  

​Viacero komentujúcich sa zhodlo v tom, že aj v Pentagone žijú normálni ľudia, rodiny s deťmi, ktoré majú v okolí všetko, čo potrebujú, teda materskú škôlku, školu, ihriská, obchody, zdravotné stredisko, skrátka všetko je tu po ruke. Ešte pred pár rokmi by ste sa do niektorých vchodov aj báli vojsť, ale dnes sú vynovené a teda opäť čisté, sú v nich namontované bezpečnostné kamery a nič zlého sa priamo v domoch nedeje. Zrušená bola už aj mobilná stanica Mestskej polície, ktorej príslušníci sa striedali v non-stop službách strávených v karavane pri neslávne známej bytovke. 

V minulosti bol dosť veľký problém predať byt nachádzajúci sa v Pentagone. Niektorí sa o to neúspešne pokúšali niekoľko rokov a išli s cenou dole z pôvodnej sumy 35-tisíc až na 22,500 eur. A napríklad majiteľ dvojgarzónky, ktorú ju aktuálne ponúka na prenájom, sa netají tým, že ju získal za 21-tisíc €, ale následne ju celú prerobil a jej hodnota výrazne vrástla. V súčasnosti nájdete na internete aj inzeráty, kde sa dvojgarsónka na Stavbárskej ulici č.34 ponúka na predaj za 58-tisíc eur... 

(ars)

Páčil sa vám článok?