FOTO: Poštová ulica rokmi menila svoju tvár - jazdili po nej autá a dnes je pešou zónou...

9.4.2021

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Poštová je jednou z najznámejších ulíc v Bratislave. Spája Hodžovo námestie, Obchodnú a Námestie SNP. Pôvodne bola veľmi úzkou a krátkou, ale po druhej svetovej vojne ju predĺžili smerom ku Grassalkovichovmu palácu a stala sa z nej pomerne rušná dopravná tepna. Jej charakter sa zmenil najmä po dokončení podchodu "na Mierku", kedy sa z nej autá vytratili a nahradili ich chodci...

"Poštová ulica bola pôvodne veľmi úzka a krátka, vyúsťovala do Uhorskej ulice od kláštora Milosrdných bratov. Meno dostala podľa pošty, ktorá sa nachádzala v budove zájazdného hostinca na mieste terajšieho kostola reformovanej cirkvi. Oproti vyústeniu pôvodnej Poštovej ulice stáli meštianske domy. Ulicu predĺžili smerom k Hodžovmu námestiu a Grassalkovichovmu (prezidentskému) palácu až počas druhej svetovej vojny a po nej, keď viaceré domy boli zničené bombardovaním. Zástavba Uhorskej ulice, okrem dvoch už spomenutých novostavieb, pochádzala zo 17. a 18. storočia. Po požiaroch v druhej polovici 19. storočia však fasády väčšiny domov upravili podľa vtedajšieho vkusu," napísal pred niekoľkými rokmi do Bratislavských novín historik Štefan Holčík.  

Vďaka facebookovým stránkam Bratislava a jej premeny a Bratislava na starých fotografiách sa podarilo objaviť niekoľko vzácnych snímok, ktoré zachytávajú ako sa vzhľad i účel Poštovej ulice postupne menil.

Zdroj: Bratislava - svedectvo historických pohľadníc, Július Cmorej

​V roku 1897, kedy bol v našom meste cisár a kráľ František Jozef I. pri príležitosti odhalenia sochy Márie Terézie a vysvätenia novej neogotickej veže františkánskeho kostola prechádzal aj cez dnešné Námestie SNP, kedy bola Poštová len obyčajnou úzkou uličkou a rozširovať sa začala až po zbúraní niektorých domov.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Zo súčasnej Obchodnej - vtedy Uherskej ulice sa ešte v roku 1933 na Poštovú dalo zahnúť pri hoteli Palace...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Poštová v roku 1936 od Námestia milosrdných, ktoré sa neskôr premenovalo na Trhové námestie...

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Po druhej svetovej vojne sa ulica predĺžila aj z Obchodnej smerom ku Grassalkovichovmu palácu. Väčšina pôvodnej zástavby sa zrútila po bombardovaní. Dokonca tu vznikla aj obrovská jama, kde sa chodili deti v zime sánkovať. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Na tejto snímke je už Poštová ulica rozšírená. V popredí môžete vidieť sochu Stalina, ktorá tu bola v rokoch 1945 až 1962 a v pozadí vežu kostola Panny Márie Snežnej na Kalvárii, ktorá bola zbúraná v roku 1959, aby neprekážala vo výhľade na pamätník Slavín. 

Zdroj: Bratislava a jej premeny

​Križovatka Poštovej a Obchodnej bola kedysi veľmi frekventovanou...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Autá, ktoré na nej kedysi parkovali, by boli dnes ozdobou azda každého zrazu veteránov...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Dlhé roky Poštovú križovali trolejbusy, ktoré neskôr na Obchodnej nahradili električky...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​V pamätnom roku 1968 sa na Poštovej objavili aj ruské tanky...

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Z Poštovej sa dalo autom dostať k Pionierskemu palácu, respektíve odbočiť na Banskobystrickú ulicu...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Autá z nej postupne vymizli a priestranstvá pre chodcov sa neustále rozširovali...

Zdroj: ms

​V súčasnosti je Poštová ulica pešou zónou, na ktorej nájdete hotel, známe kníhkupectvo, fontánu Svetový poštár, súsošie s funkčnou poštovou schránkou, stánok s ovocím, ale aj množstvo obchodov, lavičiek či letných terás.  

​​(ars)

Páčil sa vám článok?