FOTO: Bývalý hotel Palace bol známy aj vďaka legendárnemu kinu či gurmánskym špecialitám

23.4.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Na rohu Poštovej a Obchodnej ulice v roku 1930 postavili obchodný dom, z ktorého sa ešte pred druhou svetovou vojnou stal hotel Palace. Nachádzalo sa v ňom aj obľúbené kino Čas a na konci 80-tych rokov tu otvorili prvý bratislavský fastfood známy pod názvom Gurmán.

„Chodievali sme z Rače električkou na Obchodnú a vystupovali pred ešte nedostavaným hotelom Forum. Naše kroky viedli rovno do Gurmána, ktorý sa nachádzal po pravej strane od hlavného vchodu do hotela Palace na vyvýšenom prízemí. Našli by ste to ľahko, pretože rad na hranolky s kečupom či tatárskou sa hadil väčšinou až von. Dal sa tu kúpiť aj vyprážaný syr, špíz alebo akýsi mäsový plátok v žemli vzdialene podobný súčasným hamburgerom,“ spomína Bratislavčan Branislav, ktorý si myslí, že práve tam a vtedy sa zrodila prvá generácia milovníkov fastfoodov.

Zdroj: FB Stará Bratislava

Hotel Palace na rohu Poštovej a Obchodnej ulice, po ktorej v 70-tych rokoch ešte nepremávali električky, ale trolejbusy... 

„Dalo sa vnútri aj sadnúť za stoly a konzumovať to priamo na prevádzke, ale nás práve lákala možnosť zobrať si jedlo do ruky a jesť ho idúc na ulici či sediac vonku niekde na lavičke, schodoch či múriku. Ak si dobre spomínam, tak hranolky predávali v papierovej tácke s umelohmotnou dvojzubou vidličkou, tuším, že žltou,“ dodáva Braňo. S trochou preháňania by sa dalo skonštatovať, že Gurmán bol prvý bratislavský „mekáč“.

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

​Gurmán sa koncom 80-tych rokoch nachádzal v priestoroch za výkladmi pod neónovým nápisom Sklo porcelán... 

Dnes už, žiaľ, nebohý spisovateľ Peter Pištanek zase v jednom z rozhovorov spomínal, že ho sem do kina ako dieťa vodievali starí rodičia do kina na pásma kreslených rozprávok a filmových grotesiek. V priestoroch bývalého hotela Palace skutočne bolo aj kino Čas, ktoré všetci nazývali "časík", kde sa dalo za symbolickú korunu a dvadsať halierov „zašiť“ na dosť dlhý čas. „A keď som bol po premietaní hladný, tak ma vzali do susediacej vývarovne Palace. Mojimi najobľúbenejšími jedlami boli ruské vajce a sviečková na smotane. Pamätám si, že v polovici 60-tych rokov bola Palacka zariadená v dôsledne bruselskom štýle vrátane drôtených stoličiek a kozmicky ladenej fresky na stene za pultom.“

Budova na rohu Poštovej a Obchodnej bola dokončená v roku 1930 ako Karasov obchodný dom. Po prestavbe v roku 1938 slúžila až do roku 1992 ako hotel Palace a nachádzala sa v nej aj už spomínaná kinosála. Ďalšie tri roky prebiehala komplexná rekonštrukcia pre potreby banky, čo bol dôsledok toho, že po roku 1990 pribudlo v Československu bánk, ktorým chýbali priestory, kde by mohli sídliť. Ešte jednou menšou rekonštrukciou prešla budova aj v roku 2008 a dnes by sa v nej okrem kancelárskych a obchodných priestorov malo nachádzať aj fitnescentrum. Ešte v roku 2014 tu sídlila VÚB banka, ale neskôr ju v dražbe kúpila developerská skupina Orco za 12,1 milióna eur.   

(ars)

Páčil sa vám článok?