FOTO: Bratislavu a jej premeny môžete na internete sledovať už štyri roky, ale tieto zábery ste asi ešte nevideli...

7.4.2021

Zdroj: koláž abn - Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Možno ste už aj vy zaregistrovali existenciu internetovej stránky Bratislava a jej premeny, prípadne rovnomennú FB skupinu, ktoré sa špecializujú na porovnávanie minulosti a súčasnosti jednotlivých lokalít nášho hlavného mesta. V týchto dňoch web dovŕšil už štvrtý rok svojej existencie a pri tej príležitosti nám jeho zakladatelia poskytli aj štyri dosiaľ nezverejnené "porovnávačky"...

Internetová stránka Bratislava a jej premeny vznikla v roku 2017 a v súčasnosti ju spravuje Petržalčan Ľubomír Deák spolu so skupinou siedmich ďalších nadšencov - Ivety Deákovej, Maria Vargu, Viktora Ozábala, Romana Delikáta, Petra Lukáša, Mileny Timurovej a Milana Pavloviča. "Začali sme venovať výrobe tzv. porovnávačiek, pretože sme chceli vidieť, kde presne boli domy, ulice starej Bratislavy a dovtedy to nikto pred nami nerobil. Prvé historické fotografie boli zo súkromných zbierok, prípadne archívu mesta Bratislavy, portfólia známeho bratislavského fotografa Antona Šmotláka, prípadne prostredníctvom projektu PamMam.sk," povedal pre Bratislavské noviny Ľubomír Deák, ktorý je veľmi spokojný s tým, že sa im spolu s kolegami podarilo zvýšiť záujem verejnosti o históriu nášho mesta a prepojiť jeho minulosť a súčasnosť. 

Okrem FB skupiny Bratislava a jej premeny, vznikli na sociálnej sieti vďaka spomínaným nadšencom aj ďalšie komunity, kde môžu aj jej členovia pridávať a prezentovať snímky z našej metropoly a to sú skupiny: Bratislava na fotografiách, Bratislavské rodinné spomienky a Bratislava na starých fotografiách. Nasledujúce historické zábery a porovnávačky však ešte doteraz neboli publikované a premiérovo ich odprezentujeme na webe Bratislavských novín.     

Na prvej koláži vidíte cestu z Hradu cez Žigmundovu bránu, ktorou by ste sa v minulosti dostali do jednej z uličiek tzv. bratislavského podhradia. Pôvodné domy boli väčšinou zbúrané v rámci výstavby Mosta SNP a následnej asanácie celej štvrte v rokoch 1968 až 1972.  

Zdroj: Bratislava a jej premeny - Anton Šmotlák

​V súčasnosti na tejto trase nájdete už len zopár obývateľných objektov, pričom azda najznámejším je reštaurácia Modrá hviezda. Pozitívom je, že popri ceste máme teraz viacej zelene...

Zábery na druhej "porovnávačke" možno delí aj sto rokov: 

Zdroj: Bratislava a jej premeny - zbierka M.Pavloviča

​Možno aj väčšinu Petržalčanov zaskočí alebo aspoň poriadne prekvapí, že na Šustekovej ulici, kde sa dnes nachádza panelák a cestná komunikácia, kedysi tieklo jedno z dunajských ramien a ako vidno, tak na brehu stál aj dom s malým hospodárstvom...

Spoznať súčasné Šafárikovo námestie na historickej fotografii z tretej koláže by asi nemal byť pre žiadneho Bratislavčana problém... 

Zdroj: Bratislava a jej premeny - archív Peter Martinko

​Už len doplňme, že dominantou priestranstva bol Landererov palác, ktorý postavili okolo v roku 1760, ale bol poškodený  v roku 1944 pri bombardovaní počas druhej svetovej vojny a následne zbúraný. Na jeho mieste niekoľko rokov existovala aj obľúbená kaviareň Kazačok a v posledných rokoch sa v rámci rekonštrukcie Štúrovej ulice z rušnej konečnej autobusov MHD stala pokojná - oddychová zóna, na ktorej vznikol tzv. Landererov park. 

Aj Jaskov rad zo štvrtej "porovnávačky" je pomerne známa lokalita, ktorá sa nachádza nad Hlavnou stanicou a železničnou traťou v smere do Prahy. Niektorí vodiči ju využívajú ako skratku pri ceste na Kramáre alebo ak sú na súbežnej Pražskej ulici dopravné zápchy. 

Zdroj: Bratislava a jej premeny - zbierka M.Entner

​Ale vedeli ste, že ponad trať kedysi viedol most a vlaky premávali pod ním? "Ja si ho ešte pamätám. Poznal som skratku z Koliby na Jaskov rad a cez tento most som ešte v prvej polovici 60-tych rokov prechádzal smerom do dnešnej Mlynskej doliny," povedal pre Bratislavské noviny pán Drahomír. Ako vidno zo súčasnej fotografie, tak okrem mostu bol zbúraný aj domček, ktorý stál v jeho bezprostrednej blízkosti.  

To, že stránka Bratislava a jej premeny má dnes štvrté výročie svojho vzniku, oznámil administrátor aj všetkým fanúšikom na sociálnej sieti, ktorých je už vyše 22 tisíc. "Urobili sme pre vás cez 1000 porovnávačiek a chystáme ďalšie prekvapenia. Nás všetkých veľmi teší vaša priazeň, ktorá stále rastie. Zháňame aj ešte neuverejnené fotky, aby sme vás potešili. Ďakujeme za vašu priazeň za všetkých členov nášho tímu, ktorí nám s príspevkami pomáhajú. Našim cieľom je naďalej pokračovať v porovnávacích fotografiách, v lete by sme opäť chceli spraviť verejnú prezentáciu a dokončujeme prípravu knihy o Bratislave v spolupráci z Antonom Šmotlákom ml. a pripravujeme pre ľudí aj množstvo ďalších vecí," dodal Ľubomír Deák. 

(ars)

Páčil sa vám článok?