FOTO: Verili by ste, že na tejto historickej fotografii je zachytené Račianske mýto?

9.3.2021

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách - Archív mesta Bratislava

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách sa pred niekoľkými dňami objavila kolorovaná historická fotografia, pri ktorej by mali aj tí najstarší pamätníci a rodáci z Bratislavy problém identifikovať príslušnú lokalitu. Ide pritom o Račianske mýto niekedy v období rokov 1925 až 1930, ktoré si môže pamätať naozaj už len máloktorý zo súčasných obyvateľov hlavného mesta.

"Toto by som teda nespoznal, aj teraz, keď viem, čo to je, tak sa v tom ťažko orientujem. Aj keď sa mi zdá, že v pozadí vidím légiodomy," priznal sa v diskusii na spomínanej FB stránke pán Roman a dokonca aj známa bratislavská fotografka a sprievodkyňa Hana Fábry netajila svoj údiv nad existenciou takejto vzácnej historickej fotografie: "Odpadnem! Vidím to úplne prvý raz," dodala. Viacerí ľudia zostali pomýlení aj preto, že na obrázku akosi nevidno električkovú trať, ktorá viedla už od začiatku roka 1911 cez Račianske mýto smerom k továrni Dynamitka a v opačnom smere zase pokračovala po Radlinského ulici smerom do mesta. Pán Viktor Ozábal do FB skupiny Bratislava a jej premeny k unikátnej historickej fotografii napísal: "Jediným existujúcim objektom, ktorý je možno rozoznať je prvý z legio-domov vľavo vzadu. Unitasy ešte neexistujú, ani štvorposchodový dom vpravo, ku ktorému v 50-tych rokoch zľava pristavali tlačiareň Práca a vpravo bytovku. Vzadu vpravo viditeľne „funguje“ továreň Siemens."

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Ak sa však na titulnú fotografiu detailnejšie pozriete, tak trať zbadáte, teda minimálne stĺpy, ktoré držali elektrické vedenie. V dávnej minulosti ju využívali dokonca aj tzv. robotnícke vlaky, ktoré vozili zamestnancov do tovární nachádzajúcich sa na území Starého Mesta. Koľajnice však vtedy ešte viedli poza trafostanicu, ktorá na tomto mieste existovala ešte aj v roku 1955. "Bola tak nešikovne umiestnená, že trasa električiek sa jej musela prispôsobiť. Na pár metroch sa koľaje stretávali do protismeru, takže sa tu električky museli čakať," objasnil v skupine Bratislava a jej premeny pán Dušan Čičmanec. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Na tomto zábere z roku 1940 ešte stojí rodinný domček na rohu Račianskej a Šancovej (v popredí)...

Zdroj: Facebook

​Na tejto snímke z roku 1954 je už rodinný dom na rohu zbúraný a koľajnice vedú popred trafostanicu či"meniareň" (vľavo)...

Zdroj: StaréMapy.sk

​Aj na mape Bratislavy z roku 1930 dobre vidno, kde boli situované oba objekty z popredia historickej fotografie...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Ako vidno z tohto záberu, tak zastávka električiek bola kedysi až za križovatkou bližšie do centra a nie tam, kde dnes...

Bratislavčania si však napokon obľúbili aj dom, ktorý je súčasnou dominantou Račianskeho mýta a písali sme o ňom tu:

FOTO a VIDEO: Príbeh domu na Račianskom mýte, ktorý preslávila aj vôňa čerstvého chleba

Na Račianskom mýte začali v roku 1955 stavať rožný dom, ktorý spájal Malinovského ulicu s Ulicou Februárového víťazstva. Dodnes tu tento 7-poschodový bytový dom stojí, akurát spomínané ulice po roku 1990 premenovali na Šancovu a Račiansku. Na jeho prízemí kedysi bývala predajňa potravín či čerstvého chleba a dnes sa v obchodných priestoroch pod stĺpmi nachádza cukráreň či vinotéka.

​(ars)

Páčil sa vám článok?