FOTO a VIDEO: Príbeh domu na Račianskom mýte, ktorý preslávila aj vôňa čerstvého chleba

26.3.2018

Zdroj: koláž bn

Páčil sa vám článok?

Na Račianskom mýte začali v roku 1955 stavať rožný dom, ktorý spájal Malinovského ulicu s Ulicou Februárového víťazstva. Dodnes tu tento 7-poschodový bytový dom stojí, akurát spomínané ulice po roku 1990 premenovali na Šancovu a Račiansku. Na jeho prízemí kedysi bývala predajňa potravín či čerstvého chleba a dnes sa v obchodných priestoroch pod stĺpmi nachádza cukráreň či vinotéka.

„My tu máme cukráreň od roku 2010 a bola to v podstate náhoda, že sme sa k týmto priestorom dostali,“ hovorí Ľubica Brunová – majiteľka Cukrárne Laurent, ktorá má oficiálnu adresu na Račianskej č.2. Podľa jej slov mala tieto priestory predtým prenajaté stávková kancelária, ale v dávnejšej minulosti tu boli potraviny s jednou predavačkou, ktorá zákazníkov obsluhovala spoza pultu.

O pár rokov starší Bratislavčania si však ešte pamätajú, že sa tu predával najmä čerstvý chlieb a pečivo. „Šumavský stál 2,10 Kčs a tzv. výražkový 2,55 Kčs a samozrejme, že každý chcel ten výražkový. Chodil som ho sem kupovať ako šrac a mama sa vždy jedovala, lebo som si po ceste z neho odštipkával, takže keď som s ním prišiel domov, tak vypadal, akoby ho obhrýzli myši. Ten čerstvý chlieb rozvoniaval doslova na celé okolie. My sme sem chodili kupovať guľatý chleba za 8 Kčs, keď už v Pokroku nemali cmarový ani výražkový,“ napísali na facebookovú stránku Fotografie starej Bratislavy pamätníci.

Zdroj: Google Maps

​Na prízemí pod schodmi sa dnes nachádza cukráreň či vinotéka...

Zdroj: Facebook

V máji 1955 boli len základy a v septembri 1956 sa do neho už sťahovali prví nájomníci.

Zdroj: Facebook

Pri výstavbe bolo využívané nákladné auto Ford CMP 60, ktoré cez druhú svetovú vojnu používalo viacero západných armád. Vyklápaci mechanizmus na tieto vozidlá vyrábala a montovala firma Landt z Modry.​

Zdroj: Pinteres

​Niektorí z nich si teda určite spomenú aj na to, že ešte na konci 50-tych rokov minulého storočia sa na Račianskej nachádzal aj evanjelický cintorín. Z okna ho mohli vidieť ešte aj prví obyvatelia spomínaného rožného domu (vľavo hore). Neskôr však bola väčšina hrobov exhumovaná a presťahovaná do Slávičieho údolia a na pôvodnom mieste vznikol park, ktorému za minulého režimu dominovala socha milicionára.

Zdroj: milice.cz

​Park na Račianskom mýte so sochou milicionára stojacom na kladive.

Zdroj: Facebook

Zdá sa, že 15.marca 1956 už bol dom takmer dokončený, hoci okolo neho ešte stojí lešenie a zastávka električiek smerom do mesta bola na inom mieste ako je dnes...

Zdroj: Facebook

​Tento záber na rozostavaný dom by mal byť z 3. mája 1956 a túto križovatku kedysi nazývali aj „Lakatošovou“.

Zdroj: Facebook

​Trolejbus idúci okolo domu na Račianskom mýte idúci z Centrálneho trhoviska smerom na Hlavnú stanicu. Električková trať do Rače nebola v 50-tych rokoch ani zďaleka tak intenzívne využívaná ako je dnes.

Zdroj: Facebook

​Niektorí by možno ani neverili, že kedysi sa priamo na dnešnej križovatke nachádzala čerpacia stanica pre autá.

Zdroj: Facebook

​Spomínaný dom je dobre vidno až zo Slavína...

Na Račianskom mýte nakrúcal spevák Jaromír Nohavica aj klip ku svojej pesničke Vánoce v Bratislave:

A takýto bol výhľad z domu na rušnú križovatku v nedávnej minulosti:

(ars, foto: Facebook, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?