HISTÓRIA: Spomeniete si, prečo sa detská cukráreň na Hviezdoslavovom námestí volala Deka?

1.3.2021

Zdroj: youtube

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách si pred pár dňami zaspomínali Bratislavčania na detskú cukráreň, ktorá sa dlhé roky nachádzala v Kernovom dome na Hviezdoslavovom námestí. Hneď oproti bol Mliečny bar a obe prevádzky patrili medzi tie, ktoré aspoň raz navštívil každý, kto sa vybral na tzv. korzo. Mimochodom vedeli ste, prečo cukráreň nazývali Deka?

Na mieste, kde v roku 1845 postavili štvorpodlažný Kernov dom stál pôvodne dvojpodlažný, ktorý bol kedysi súčasťou hradného opevnenia. Postavil ho Ignác Feigler st. a názov dostal po azda najznámejšom majiteľovi - Ondrejovi Kernovi. Už okolo roku 1900 tu vznikla jedna z prvých bratislavských reštaurácií, ktorá zákazníkov lákala dokonca aj možnosťou odísť z nej na autotaxíku, konkrétne rakúskych vozidlách značky Puch. V rokoch 1950 až 1990 na prízemí sídlila známa detská cukráreň s podtitulom Kútik detskej radosti, ktorú Bratislavčania volali Deka.

V skutočnosti malo ísť o skratku vytvorenú zo slov Detská kaviareň, čím skutočne táto prevádzka aj bola. V jej interiéri sa nachádzali malé koženkové kresielka červenej farby či stolíky, ktoré boli určené svojou veľkosťou práve detským návštevníkom. V rohu ústrednej miestnosti bol model domu, ktorý dokonca aj svietil a cez okno ho mohli obdivovať aj okoloidúci. Steny cukrárne boli vyzdobené obrázkami rôznych rozprávkových postavičiek v okrúhlych rámoch, ale hlavným lákadlom boli pochopiteľne torty, zákusky, gaštanové pyré, ovocné poháre s pravou šľahačkou a rôzne iné dobroty... 

Zdroj: koláž abn - archív M.K.

Domček, ktorý bol vystavený v detskej cukrárni "Deka" na Hviezdoslavovom námestí, mal vyrobiť pán Július Kovárik pre svoju dcéru Editu, ktorú doma volali Jenny.     

"Dospeláci sedeli na laviciach popri stene. Chodila som sem s maminou vždy v nedeľu poobede ako dieťa, ale aj neskôr, volali sme to s mamou, že ideme na oldomáš. Najskôr sme prebehli obchody na Sedlárskej (nachádzal sa tam obchod s látkami, ktorý sa tuším volal Motýľ a potom aj tie s topánkami, počínajú veľkým Baťom) a keď sme niečo kúpili, tak sme sem chodili ešte aj na zákusok," zaspomínala si pani Eleonóra na sociálnej sieti. "Zmrzlina sa podávala v takých antikorových pohároch a bola pravá smotanová. Potom sme sa išli k Dunaju prejsť, tam boli aj lodičkové húpačky a čertove kolo. Vtedy sa ešte nachádzali na bratislavskom brehu, až neskôr sa kolotoče presťahovali do Petržalky, kde vznikol lunapark," napísala do diskusie pani Anna. "A ešte bola detská cukráreň známa tým, že v rohu vždy sedeli staršie dámy v klobúčikoch, bielych sieťovaných rukavičkách a paličkami. Dávali si kávičku a koláčik. Tak tam vydržali sedieť aj dve hodiny," dodala Ľuba. Ján si zase spomína, že pred cukrárňou parkovali vozidlá autoškoly a práve odtiaľto vyrážal v roku 1970 na jazdu mestom v automobile Škoda 1000 MB, ktoré sa rok predtým začali vyrábať. To, že popred cukráreň na Hviezdoslavovom námestí viedla kedysi cestná komunikácia je vidno aj v jednom z dielov večerníčkového seriálu Bambuľkine dobrodružstvá:

Pani Zuzka Ondrejka si na bývalú cukráreň vo FB skupine Bratislava na starých fotografiách tiež s miernou nostalgiou zaspomínala: "To bola rozprávková cukráreň. Božské šľahačkové torty, jahody so šľahačkou, nefalšované veterníky, zákusky z gaštanov a všeličo iné. Čerstvé. Rovno z výroby, ktorá bola hneď za cukrárňou. Keď nás rodičia chceli odmeniť, tak to bola najväčšia odmena. Nám to stačilo. Boli sme skromná generácia. Tá cukráreň bola na rohu ulice oproti Slovenskému národnému divadlu, kde začínalo korzo. Škoda, že to zmizlo do histórie."

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Speváčka Brigita Szelid Čikosová si zapamätala, že takáto narodeninová torta z cukrárne stála v jej mladých časoch 50 Kčs.

Zdroj: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

​Z interiéru cukrárne zostala zachovaná táto fotografia z roku 1953. Nad návštevníkmi je reklama na denník Új Szó, ktorý začal vychádzať v roku 1948 a v slogane sľubuje čitateľom, že ich spojí s celosvetovým mierovým táborom. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Do cukrárne na Hviezdoslavovom námestí chodievali ako deti celé generácie Bratislavčanov...

Zdroj: Google Maps

​Strategická poloha umožňovala návštevníkom sediacim na terase parádny výhľad na historickú budovu SND či hotel Carlton oproti.  

Zdroj: Google Maps

​V ostatných rokoch sa v priestoroch Kernovho domu vystriedalo niekoľko rôznych reštaurácií ako napríklad Le Monde či Nobile. 

Zdroj: Peter Stanley Procházka

Azda najkrajšie v skupine Bratislava na starých fotografiách "Deku" pripomenul pán Libor: "Detská cukráreň v 60-tych rokoch bola najlepšia cukráreň v Bratislave. Po ľavej strane vchodu vo vnútri predajný pult so zákuskami za sklom a vzadu miestnosť, kde sa všetky zákusky vyrábali. Napravo od vchodu časť na sedenie a konzumáciu s tým, že po obvode do ulice vysoké sedenie pre dospelých a vľavo pozdĺž vnútornej steny nízke sedenie pre malé deti predškolského veku. Na stene nad týmto sedením boli obrázky z rozprávok so zvieratkami v kruhových rámoch. Všetky zákusky boli výborné. Jednoznačne bol v tej dobe najlepším zákuskom bratislavský krémeš, ktorý tam vyrábali podľa dedeného receptu a za nič na svete ho nechceli prezradiť. O kvalite vypovedá aj skutočnosť, že ich chodila každý týždeň nakupovať pani z cukrárne z Hainburgu (raz to bolo 5 plechov) a vtedy bol kurz 1 Kčs = 3 Schilingy. Cukráreň bola významným miestom pre nedeľné prechádzky rodín na Hviezdoslavovom námestí a spolu s kaviarňami a letnými terasami hotela Carlton patrila k dobrej atmosfére námestia." 

(ars)

Páčil sa vám článok?