FOTO a VIDEO: Spomeniete si na tieto kultové miesta v Bratislave, aj keď dnes už neexistujú?

22.2.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto sa na prelome 20. a 21. storočia neskutočne zmenilo. Viacero budov bolo zbúraných, aby na ich mieste mohlo vzniknúť niečo nové. A nebyť historických fotografií či záberov, tak by sme si už len ťažko vedeli spomenúť a možno ani predstaviť ako to v jednotlivých lokalitách kedysi vyzeralo. Poďme si niektoré bývalé dominanty Bratislavy aspoň trochu pripomenúť...

Židovská synagóga: Azda každý Bratislavčan si pri pohľade na Most SNP spomenie aj na to, že pred jeho výstavbou bola v rokoch 1969 až 1971 zbúraná značná časť podhradia, vrátane židovskej synagógy, ktorá stála na Rybnom námestí kúsok od Katedrály sv. Martina.

Pred niekoľkými rokmi sa v tejto lokalite konala výstava Stratená dominanta strateného mesta, kde mohli diváci aspoň virtuálne uvidieť zrenovovanú synagógu. Mimochodom postaviť jej repliku na rovnakom mieste bol jeden z nesplnených cieľov či skôr snov nedávno zosnulého herca a podnikateľa Andyho Hryca...

Zdroj: koláž abn (BZF, TASR, Stratená dominanta)

Amfiteáter na hrade - azda už len najstarší Bratislavčania si spomenú, že v roku 1947 bol svojpomocne postavený amfiteáter situovaný v areáli Bratislavského hradu, kam sa v nasledujúcich dekádach chodilo na rôzne koncerty, kultúrne či spoločenské podujatia, ale aj na premietanie filmov, nakoľko "amfík" slúžil aj ako prírodné kino. Niekoľko rokov po jeho zániku bol o pár kilometrov ďalej - na Búdkovej postavený nový amfiteáter, ktorý však tiež už dlhšie neexistuje, nakoľko najskôr zhorel a potom totálne spustol. Vďaka aspoň za to, že na priestranstve, kde sa kedysi nachádzal tzv. hradný amfiteáter bola v uplynulých rokoch vytvorená baroková záhrada, ktorá môže byť určitým lákadlom nielen pre turistov, ale aj samotných Bratislavčanov. 

Zdroj: koláž abn

​Klub spisovateľov - aj keď nápis Steiner na historickej fotografii by nás mohol zvádzať k tomu, že možno ide o bývalú Steinerovu (dnes Krížnu ulicu), tak v skutočnosti sa pozeráte na dávny vzhľad domov na rohu súčasnej Laurinskej ulice a Rybárskej brány. Dom na fotke vľavo bol zbúraný a na jeho mieste vyrástol o čosi modernejší a vyšší objekt, v ktorého podzemí sa 35 rokov nachádzal obľúbený Klub slovenských spisovateľov - kaviarenské priestory, kde sa krstila nejedna knižná publikácia, pričom sa odtiaľ odchádzalo v neskorých večerných či skorých ranných hodinách. 

Zdroj: koláž abn

V roku 2015 však z neho chcel nový nájomca spraviť striptízový bar, voči čomu literáti veľmi intenzívne protestovali a tak tu napokon vznikol Arthur music bar, ale asi už ani ten neexistuje, respektíve momentálne nefunguje. Zahraniční turisti však na tejto križovatke v rámci pešej zóny trávia veľa času - dôvodom je socha Čumila - muža vykukujúceho z kanála, ktorá sa atrakciou Bratislavy stala v roku 1997 spoločne s neďalekou sochou Schöne Náciho a Napoleonského vojaka, ktorý je opretý o jednu z lavičiek na Hlavnom námestí.

Parkovisko a "škaredý" hotel: Keď sa dokončil Most SNP, tak sa upravili aj okolité priestranstvá najmä na ľavom brehu Dunaja, kde boli domy a ulice zrovnané so zemou. Na prelome 70-tych a 80-tych rokov tak vzniklo pomerne veľké parkovisko vedľa hotela Devín, kde dokonca stáli aj zájazdové autobusy, ktoré privážali do Bratislavy turistov. Netrvalo však dlho a na tomto pozemku začali stavať nový hotel Danube. Aj keď sa v roku 1990 proti jeho výstavbe protestovalo, tak zjavne márne, lebo nový hotel bol už v roku 1992 dokončený. Počas uplynulých rokov ho komplexne rekonštruovali a vďaka nie práve vkusnej fasáde získal Park Inn by Radisson Danube prívlastok Najškaredšia slovenská novostavba. Niektorí dokonca vravia, že krajšie vyzeralo aj to parkovisko za totality než takto zrenovovaný hotel. Veď posúďte sami...

Zdroj: koláž abn

 Skokanský mostík na Kamzíku: V roku 1962 bol veľmi využívaný a navštevovaný aj skokanský mostík na Kamzíku, o čom svedčí aj nasledujúca archívna reportáž:

Prvé informácie o skokanských mostíkoch na bratislavskom Kamzíku siahajú ešte do obdobia pred I. svetovou vojnou, kedy členovia spolku Die Naturfreunde okrem sánkarskej a bobovej dráhy začali aj s výstavbou skokanského mostíka. Dokončil sa v roku 1927 vďaka spolupráci Skiklubu Bratislava s príslušníkov armády a boli z neho možné skoky do vzdialenosti 20 až 25 metrov. 

Zdroj: koláž abn

​Pôvodné Kamenné námestie: Výstavba nového obchodného domu Prior v centre Bratislavy prebiehala v rokoch 1964 až 1968. Predtým sa na tomto priestranstve nachádzali pôvodné domy, ale aj obchody, vďaka ktorým si mnohé staršie ročníky na pôvodné Kamenné námestie celkom presne spomínajú.

Zdroj: koláž abn

​Najčastejšie v diskusiách na sociálnych sieťach chvália predajňu Ryba, kde sa predávali živé ryby, vážené šaláty a rôzne iné rybacie výrobky. Mimochodom všimli ste si, že na čiernobielej polovici fotografie sú všetci ľudia zachytení ako stoja v pozore, teda sa nehýbu? Je to s najväčšou pravdepodobnosťou zvečnené v deň, kedy zomrel prvý robotnícky prezident ČSSR súdruh Klement Gottwald, teda 14. marca 1953. Na jeho počesť po jeho smrti premenovali Zlín na Gottwaldov, čo však vydržalo len do Nežnej revolúcie v roku 1989.

Vráťme sa však do na Kamenné námestie do Bratislavy. Vedeli ste, že pôvodné toalety, ktoré vidno v blízkosti dnes už neexistujúcich električkových zastávok pred Manderlákom, verejnosti stále slúžia? Akurát, že v súčasnosti už nielen na vykonávanie malej či veľkej potreby, ale nakoľko boli prerobené na bar, tak v lete je to vyhľadávané miesto na príjemné posedenie najmä pre príslušníkov mladšej generácie.

Zdroj: Google Maps

Časť bývalého obchodného domu na Kamennom námestí sa zmenila na stravovacie zariadenie, pričom sa vlastník budovy vrátil k pôvodnému názvu Prior, nakoľko v porevolučnej minulosti tu sídlili obchodné reťazce K-mart, Tesco či sieť MY. V dlhodobej rekonštrukcii sa momentálne nachádza susedný hotel Kyjev.

​(ars)     

Páčil sa vám článok?