FOTO: Takto si pred 100 rokmi predstavovali budúcnosť Bratislavy - všimli ste si jeden zaujímavý detail?

18.2.2021
0

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti, presnejšie vo FB skupine Bratislava na starých fotografiách sa objavila pohľadnica s maďarským nápisom Bratislava v budúcnosti. Jej originál musel byť vytlačený pred viac než 100 rokmi a autor koláže ponúkol futuristickú predstavu o tom ako by to raz v našom meste mohlo vyzerať v oblasti individuálnej a hromadnej dopravy. A nechýba na nej ani zopár kuriozít.

"Bývalá predstava budúcnosti Bratislavy," uviedol k fotografii spisovateľ Václav Šuplata, ktorý ju na spomínanej stránke zverejnil. Jedna z prvých komentujúcich skonštatovala: "Škoda, že to nevyšlo", ale následne jej s patričnou dávkou humoru a fantázie odpovedal pán Ján Šefc: "Práveže vyšlo... Ani Nostradamus by tak perfektne nepredpovedal budúcnosť. Všimli ste si, že vpredu v strede stojí Vladomír Iľjič Lenin, za ním je Peter Sagan, naľavo v aute spolu s manželkou František Ferdinand d'Este a vedľa nich William Cody známy ako Bufalo Bill." 

Pomerne veľkú polemiku vyvolal aj priestor, do ktorého bola koláž rôznych lietajúcich i pozemských dopravných prostriedkov a postáv, zasadená. Podľa súsošia Márie Terézie na koni, ktorá sa nachádza uprostred historickej pohľadnice by to mohlo byť niekdajšie Námestie korunovačného pahorka, ktoré sa v súčasnosti volá Námestie Ľudovíta Štúra, nakoľko je tu umiestnené súsošie Štúrovcov.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Na tomto mieste bola socha Márie Terézie, ktorú neskôr nahradila socha M.R. Štefánika a dnes je tu Štúr a spol...

Samozrejme, že niektoré budovy sa na tomto priestranstve nikdy nevyskytovali, presne tak, ako v Bratislave nikdy neexistovala, respektíve nebola dokončená rýchlodráha, ktorej visutú alternatívu na kovovej konštrukcii na futuristickom obrázku takisto môžete vidieť. Za najväčšiu kuriozitu však pokladáme lietajúci sud, ktorý je situovaný v pravom hornom rohu. Nevedno či išlo o pivový alebo vínový sud, ale trochu nám pripomína nápad s tzv. lietajúcou reštauráciou, ktorá bola atrakciou Bratislavy v septembri minulého roku...

VIDEO: Už ste boli v lietajúcej reštaurácii? Takéto výhľady z 50-metrovej výšky ponúka...

V uplynulých dňoch i počas víkendu bola na parkovisku pri Hoteli Kyjev jedna z putovných atrakcií Bratislavy - tzv. lietajúca reštaurácia. Jej základom je autožeriav, ktorý na lanách zodvihne bar aj so zákazníkmi približne do 50-metrovej výšky. Tí sú samozrejme pripútaní vo svojich sedadlách, môžu sa tam občerstvovať, ale hlavne kochať pohľadmi okolo seba či pod seba...

​Na záver vám ponúkame skutočný záber na Námestie Ľudovíta Štúra a zopár dopravných prostriedkov, ktoré môžete v uliciach Bratislavy či na oblohe nad ňou v roku 2021 uvidieť:

Zdroj: koláž abn

​(ars)

  

    

Páčil sa vám článok?