Odborníci varujú pred domácimi testami na Covid: Čo riskujete, keď sa otestujete?

18.12.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Chcete sa dať otestovať na Covid, aby ste mali akú-takú istotu, že ste v poriadku a počas sviatkov nenakazíte svojich najbližších? Mnohí ľudia, ktorých odrádzajú rady pred odbernými miestami, si kúpili domáci test, aby sa otestovali sami. Podľa odborníkov nejde len o zbytočne vyhodené peniaze, problém je väčší.

Na odberných miestach, kde zdravotníci robia bezplatné antigénové rýchlotesty, sa čaká často dlhé hodiny a ak si chcete zaplatiť PCR test, vyjde vás to až na 70 eur. Aj medzi  Bratislavčanmi sú preto záujemcovia ochotní kúpiť si domáci rýchlotest – ponúk je na internete dosť.

Prvý problém je, že domáce testy na Covid zatiaľ nie sú u nás registrované, čo potvrdila hovorkyňa Štátneho úradu na kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Testy spadajú do kategórie in vitro diagnostických zdravotníckych pomôcok, pre ktoré je povinná registrácia v niektorom z členských štátov  EÚ a následne platí v celej EÚ. Ani na Slovensku ani v inom členskom štáte neboli registrované. O registráciu žiada výrobca, respektíve jeho splnomocnený zástupca, národná autorita (napr. ŠÚKL) nemôže ani liek ani zdravotnícku pomôcku registrovať na základe vlastného podnetu,“ vysvetlila Magdaléna Jurkemíková.

​No nielen preto odborníci vyzývajú ľudí, aby si „samotesty“ nekupovali. Pri diagnostických testoch, a to nielen na Covid-19, ale aj na iné ochorenia, sa totiž vyžaduje správne prevedenie testu a takisto správna interpretácia výsledku, čo nemusíte zvládnuť. Podľa ŠÚKL je práve v tom najväčšie riziko. Aj tento štátny ústav už zaznamenal sťažnosti pacientov, ktorí si objednali testy z internetu, no napokon sa im dokonca nepodarilo ani len odobrať vzorku.

„Pri protilátkovom teste (z krvi), no najmä pri antigénovom teste hrozí, že vzorka pri domácom použití nebude odobraná správne, čo skreslí výsledok testu. Test je tiež potrebné správne interpretovať a komunikovať jeho výsledok. Navyše, pri oboch typoch testov hrozí v určitých prípadoch falošná pozitivita alebo falošná negativita,“ zdôraznila hovorkyňa ŠÚKL.

Riziko falošnej negativity spočíva v tom, že človek môže prestať byť obozretný a nevedomky vírus roznášať ďalej. Pri falošnej pozitivite zas hrozí, že budete mylne presvedčení o tom, že ste vírus prekonali, a tým pádom získali protilátky, čo takisto môže viesť k menej obozretnému správaniu.

Zdroj: Marián Dekan

Aj test na protilátky by mali robiť odborníci. Krv odobraná zo žily ukáže spoľahlivejší výsledok ako rýchlotest, ktorý si urobíte sami.

Ďalšie riziko je v tom, že najmä na internete sa objavuje množstvo testov so sfalšovanou dokumentáciou, pri ktorých vôbec nie je známe, či a do akej miery poskytujú hodnoverný výsledok. „Pri testovaní prostredníctvom oficiálnych sietí ako sú zdravotnícke zariadenia, laboratóriá alebo ambulancie sa používajú riadne registrované testy,“ doplnila Magdaléna Jurkemíková.

V blízkej budúcnosti však domáce testy na Covid možno predsa len dostanú šancu, mohli by totiž okrem iného významne znížiť záťaž laboratórií. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA v utorok 15. decembra už povolil prvý domáci rýchlotest na Covid, ktorý bude vo voľnom predaji za približne 50 dolárov (41 eur). Túto možnosť pripúšťa aj ŠÚKL, hoci testy na domáce použitie (tzv. samotesty) by podľa Jurkemíkovej museli prejsť oveľa prísnejším hodnotením ako testy určené na profesionálne použitie. „Nie je vylúčené, že v budúcnosti budú registrované aj testy na domáce použitie,“ potvrdila hovorkyňa.

(ac)

Páčil sa vám článok?