FOTO A VIDEO Skvelá správa: Vianočné trhy v centre mesta predsa len otvorili!

3.12.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Varené víno, horúci grog, cigánska, lokše... To všetko a všeličo iné si napriek korone predsa len môžeme dopriať na Hviezdoslavom námestí v centre mesta. Dnes popoludní sa tu otvorili prvé vianočné stánky a fungovať majú až do 23. decembra.

„Centrum mesta má v adventnom čase svoje čaro a tie trhy ľuďom chýbali,“ potešil sa Bratislavčan Roman. A nie je sám. Hoci sme na Hviezdoslavovom námestí narátali len približne 15 stánkov - food truckov (korona zrejme viac nedovolí), lokalita úplne ožila.

Niektorí ľudia sa hneď zastavili na cigánsku (5 eur), klobásu (5 eur) či zemiakovú placku (3,50 eura), ďalší sa zohrievali pri horúcej včelovine (2,50 eura za 2 dl)... Nielen prvý tohtoročný sneh bol dnes príjemným prekvapením v našom meste.

Zdroj: Marián Dekan

Prvé vianočné stánky - food trucky na ​Hviezdoslavovom námestí sa otvárali už dnes.

„Oficiálne otvárame od zajtra, ale už teraz sa môžete niečím ponúknuť. Stánok sme stihli zariadiť, hoci sme sa o možnosti predávať dozvedeli len nedávno. Otvorené budeme mať až do 23. decembra,“ prezradila nám dievčina, ktorá ponúka medovinu a ďalšie včelie produkty zo Smoleníc.

Oproti stojí známy bratislavský Prešporáčik, kde si vychutnáte skvelé račianske víno a tiež tradičné koláče. Dnes okolo druhej popoludní sa ešte len pripravovali na prvých zákazníkov, ale zajtra už odtiaľto určite neodídete naprázdno. Časom možno v Prešporáčiku pribudnú ďalšie miestne špeciality. „V každom prípade tu návštevník nájde výlučne výrobky od lokálnych producentov a predajcov, čiže ktokoľvek čokoľvek si kúpi, nepodporí Talianov či Francúzov, ale naozaj len našich, Bratislavčanov,“ zdôraznil František Fabián, zástupca spoločnosti Tour4u ktorá prevádzkuje Prešporáčiky.

Zdroj: Marián Dekan

V ​Prešporáčiku nájdete výlučne lokálne produkty.  

Na otvorenie sa dnes chystali aj v stánku, ktorý ponúka rôzne druhy nápojov, teplých aj chladených, predovšetkým však varené víno a grog. Úspešne sa už rozbehol predajca waflí, sladkých i slaných, slovenských či talianskych (5,80 eura), môžete si tiež „vyskladať“ tú svoju. Alebo ochutnať špecialitu – fit waflu za 5,90 eura či Bubble waflu za 7,50 eura, ktorá okrem rôznych sladkostí a ovocia obsahuje aj zmrzlinu.

Zdroj: Marián Dekan

Cigánska a zemiaková placka nemôžu chýbať...

A keď sa už vianočných trhov nasýtite, môžete sa vydať po 13 zastávkach "Adventného korza" - romantickej, regionálnej, pivárskej či vínovej... Vždy v niektorom z podnikov v centre nášho mesta. Skromnejšiu adventnú atmosféru zažijete tiež pod Starým mostom v Petržalke na Zimnom Tyršáku – pozor, možno si budete musieť vystáť rad! A každý týždeň od stredy do soboty až do 19. decembra fungujú tiež vianočné trhy v Starej tržnici. Organizátori pripomínajú: Ak si tu niečo kúpite, potešíte seba a svojich najbližších, a zároveň podporíte malé lokálne značky.

(ac)

Páčil sa vám článok?