VIDEO: Kolobežkár zranil mamičku, ktorá chcela zabrániť tomu, aby zrazil jej maličkého syna...

6.11.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Na chodníku pri nákupnom centre Helios došlo včera k stretu asi 30-ročného kolobežkára s mamičkou, ktorá sa rozhodla, že vlastným telom ochráni svojho 20-mesačného syna pred prípadným zrazením s nedozernými následkami na jeho život či zdravie...

"Dnes má pri OC Helios zrazil na Bolt kolobežke pán. No zrazil odtiaľ-potiaľ, lebo som mu pod kolesá skočila ja - tesne za mnou išiel môj 20-mesačný syn, ktorý by si to odniesol a tak jediná možnosť, ktorá mi napadla, bola skočiť pred neho. Ja to rozchodím, ale moje dieťa by to asi ťažko rozchodilo! Pánko rýchlo nasadol na kolobežku a keď som na neho kričala, tak mi zakričal, že som mu nemala skočiť do cesty. Prosím, zvážte jazdu na chodníku tak, aby ste neohrozovali svojou rýchlou jazdou chodcov a hlavne malé deti!," napísala Lucia v príspevku do FB skupiny Ružinov náš každodenný. 

Pre Bratislavské noviny opísala celý incident podrobnejšie: "Išli sme s malým po chodníku na Herlianskej medzi bývalou Tatra bankou a obchodom Maxik pre zvieratká, ktorý sa nachádza v Heliose. Zaregistrovala som ho ako vyšiel z cesty na chodník. Mohlo to byť okolo 16-tej hodiny poobede. On si zrejme nemyslel, že niekto chodí po chodníku a okamžite začal pridávať rýchlosť. Malý kráčal kúsok odo mňa a keď som videla, že sa rúti rovno na nás, tak som sa zľakla, že by mu môj syn mohol vbehnúť do cesty, z čoho by mal na 100 percent vážne zranenia, pretože je to v podstate ešte bábo.  Ten kolobežkár bol asi zvyknutý, že mu dávajú ľudia prednosť aj na chodníkoch, čo by však môj syn asi nezvládol a preto som sa mu postavila do cesty radšej ja.  On spadol, ale ako rýchlo spadol, tak rýchlo vyskočil naspäť a ušiel. Mne sa ten náraz podarilo nejako ustáť, našťastie, keď ma zbadal, tak začal brzdiť a nevpálil do mňa plnou rýchlosťou."  

Pani Lucia má boľavé zápästia a modrinu na narazenej píšťale, do ktorej ju trafilo predné koleso kolobežky, ale inak sa jej našťastie nič vážnejšie nestalo a to aj vďaka tomu, že muž počas prudkého brzdenia z kolobežky spadol. "Mne išlo hlavne o to, aby si začali dávať užívatelia týchto zelených kolobežiek pozor, keďže tie jazdia naozaj veľmi rýchlo a malé deti na chodníkoch nemajú také pohotové reakcie," skonštatovala pani Lucia.

Oslovili sme aj dopravného odborníka Jána Bazovského, ktorý nám k tomuto prípadu povedal: "Reakcia mamičky bola pudová, inštinktívna a pochopiteľná. Chcela chrániť svoje dieťa a tak sa radšej nechala zraziť. Kolobežka s prídavným motorčekom síce môže premávať aj po chodníkoch, ale jedine rovnakou rýchlosťou, akou sa pohybujú chodci, teda okolo 5 km za hodinu. Rýchlejšie môžu ísť jedine po cestných komunikáciách alebo cyklotrasách, ktoré sú pre kolobežky určené. Prax však ukazuje, že mnoho kolobežkárov to nerešpektuje a jazdia rýchlo aj po chodníkoch, čím však dosť riskujú, pretože kolobežka nie je ani konštrukčne prispôsobená na príliš rýchlu jazdu. Navyše má oveľa menšie kolesá než sú napríklad na bicykloch, čo jej používateľovi neumožňuje náhlu zmenu smeru v prípade, že sa pred ním objaví nečakaná prekážka - či už chodec alebo nejaká terénna nerovnosť. Určite aj preto je pri používaní elektrických kolobežiek toľko pádov, zranení a incidentov, hoci hlavnou príčinou väčšiny nepríjemných udalostí je nedisciplinovanosť samotných kolobežkárov." 

Pravidlá jazdenia na kolobežke po meste sú zhrnuté aj v nasledujúcom videu:

(ars)   

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie