Toto mohlo dopadnúť veľmi zle: Kolobežkár v Petržalke narazil do idúceho autobusu

8.10.2020

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Pohľad, ktorý dnes ráno vystrašil viacerých Petržalčanov. Pred nákupným centrom TPD, neďaleko zastávky MHD Farského, vrazil kolobežkár do idúceho autobusu. Mal veľké šťastie, incident sa mohol skončiť aj tragédiou.

Elektrické kolobežky sú v Bratislave veľkým hitom. Mnohí jazdci však ignorujú alebo nepoznajú pravidlá, ako na kolobežke s elektrickým motorčekom jazdiť. Zjavne to bol aj prípad kolobežkára, ktorý dnes ráno v Petržalke vrazil do autobusu MHD č. 95.

Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Ľubica Melcerová opísala incident takto: „Pán jazdiaci na elektrokolobežke cez miesto ležiace mimo vozovku (parkovisko na ulici Farského, popisné číslo 26) prešiel o 8:03 h cez chodník v križovatke ´Jantárová cesta - Farského – Bosákova´ na priechod pre chodcov v smere jazdy ´Farského – Bosákova´. Narazil do strednej časti jazdiaceho autobusu 95, ktorý v tom čase odbočoval z Farského ulice vpravo na Jantárovú cestu v smere jazdy na konečnú zastávku ´Vyšehradská´. Pán po náraze do autobusu spadol na cestu, uviedol že nie je zranený a odmietol privolanie rýchlej zdravotnej pomoci.“

Zdroj: BN

​Incident riešili pracovníci dopravného dispečingu.

Elektrokolobežkári sú z pohľadu zákona vodiči nemotorových vozidiel, teda nie chodci. Po chodníku síce jazdiť môžu, ale iba rýchlosťou chôdze a takým spôsobom, aby neohrozovali chodcov. Je zrejmé, že spomínaný kolobežkár porušil už toto základné pravidlo. Ak by totiž išiel rýchlosťou chôdze, je málo pravdepodobné, že by si nevšimol odbočujúci autobus. Aj na priechode sa má e-kolobežkár správať ako chodec. Obchádzať predpisy je hazard, ktorý sa môže skončiť tragédiou. Polícia eviduje viac smrteľných nehôd jazdcov na elektrickej kolobežke.  

(ac)

Páčil sa vám článok?