FOTO a VIDEO: Ako vznikol tento neskutočný záber na Bratislavský hrad so supermesiacom v pozadí?

7.10.2020

Zdroj: FB Adam Kováč

Páčil sa vám článok?

Zaregistrovali ste, že tento týždeň bol viditeľný aj v Bratislave špeciálny spln mesiaca, ktorý nazývame aj supermesiac? Nepočujúci bratia Adam a Matej Kováčovci si ako fotografi nemohli nechať tento vesmírny úkaz ujsť a vybrali sa aj s technikou kúsok za hranice, odkiaľ sa im podarili priam rozprávkové zábery na Bratislavský hrad.

Pojmom supermesiac sa označuje moment, keď Mesiac dosiahne tzv. perigeum, teda najbližší bod k Zemi na obežnej dráhe. Tento vesmírny úkaz sa deje zvyčajne štyrikrát do roka a v našich končinách bol viditeľný naposledy v máji tohto roku.

"V pondelok síce nebol úplný spln mesiaca, ale len približne 85-percentný, ale aj tak sme sa s bratom Matejom vybrali cez slovensko - rakúske hranice smerom na Wolfstahl a našli si miesto na cyklistickej ceste s dobrým výhľadom na Bratislavský hrad. Fotoaparáty sme si dali na statívy a k dispozícii mali ešte jeden 600-milimetrový objektív. Celkovo to fotografovanie netrvalo dlhšie než 15 minút, nakoľko sa mesiac pomerne rýchlo posúval, ale napokon sa mi podarilo urobiť jeden krátky timelapse, teda veľa záberov jeden za druhým. Približne v polovici som snímanie vypol, pretože už bolo príliš veľa svetla. Tie najkrajšie zábery vznikli v čase medzi 19,45 až 20 hodinou večer," povedal pre Bratislavské noviny fotograf Adam Kováč. Ten na svojom facebookovom profile zverejnil okrem nádhernej večernej fotografie hradu so supermesiacom v pozadí, aj krátke video z fotenia: 

(ars)

Páčil sa vám článok?