VIDEO: Pozrite sa, akej nevšednej pocty sa 35 rokov po smrti dostáva spevákovi Karolovi Duchoňovi

28.8.2020
Festival bratislavská lýra bude tento rok obnovený ! - Duchon 1985
Páčil sa vám článok?

Populárny spevák Karol Duchoň by tento rok mohol oslavovať okrúhle jubileum - 70. narodeniny, ale všetci vieme, že jeho nezdravý životný štýl mu životnú cestu skrátil presne na polovicu a ako 35-ročný nás v roku 1985 navždy opustil. Slováci však na svoj idol dodnes nezabudli a pripomínajú si ho naozaj aj veľmi netradičnými spôsobmi...

Karol Duchoň sa narodil 21. apríla 1950 v Galante, ale detstvo a značnú časť mladosti prežil v dedinke Jelenec pri Nitre. V obci ho už niekoľko rokov pripomína aj takáto pamätná tabuľa:

Zdroj: FB Karol Duchoň

​V rodnej Galante má pre zmenu bustu, na ktorú bola vyhlásená verejná zbierka a odhalili ju v roku 2012. Bustu objednal Dom Matice slovenskej v Galante. Vytvoril ju akademický sochár Ladislav Sabo a architektonickú časť zabezpečoval Ing. Arch. Ladislav Struhár.

V miestnom Neogotickom kaštieli mu vlani zriadili aj Pamätnú izbu:

Zdroj: FB Karol Duchoň

V čase jeho aprílových 70. narodenín vyšla v limitovanom náklade biografická kniha, platňa s jeho piesňami a séria známok, na ktorých je ilustrovaná podobizeň Karola Duchoňa od karikaturistu Jozefa Gertliho prezývaného Danglár...

Zdroj: FB Bux

​Po rokoch sa dočkal výraznej zmeny aj jeho hrob vo Vrakunskom cintoríne. Pomníku dnes dominuje spevákov portrét. 

Zdroj: Dada Duchoňová

Legendárneho speváka si chce uctiť aj jeho kolega Ľudo Kuruc, ktorý nahral CD s Karčiho najznámejšími piesňami vo vlastnom podaní. Albumu dal názov S úsmevom a pokrstiť by ho mal 18. septembra na zámku v Pezinku. Pred niekoľkými dňami si Duchoňov nasledovník zaspieval jeho azda najznámejšiu skladbu V slovenských dolinách a to počas výletu na Štiavnické vrchy:

Azda najbizarnejšou poctou pre Karola Duchoňa je počin jeho fanúšika Petra Holomeka. Mladý muž, ktorý pracuje ako záchranár si nechal na ľavé lýtko vytetovať tvár známeho speváka spolu s názvom piesne Čardáš dvoch sŕdc. "Karola Duchoňa som si dal preto vytetovať, lebo je to môj idol. Zaujal ma jeho život, osud a samozrejme aj piesne. Narodil som sa v roku 1985, teda presne v ten rok kedy Karol umrel. Moje tetovanie sa ľuďom páči. Myslím, že také nemá nik. Je celkom špecifické - zboku je symbol Lýry, kvety, golier a nápis Čardáš dvoch sŕdc som si tam dal preto, že dnešné vzťahy sú ako čardáš, teda nestabilné, ale láska zvíťazí. Nazdávam sa, že aj keď Karol už nežije, tak stále je v nás. Tento bohém s veľkým srdcom," povedal pre Bratislavské noviny Peter.

Ozajstným vrcholom osláv nedožitých 70. narodenín Karola Duchoňa by mohol byť galakoncert, ktorý sa pôvodne mal konať na jar, ale koronovírus donútil organizátorov presunúť akciu na jeseň.

(ars)  

Páčil sa vám článok?