FOTO: Čo signalizuje hromadenie matracov na petržalskom Zbernom dvore?

16.8.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Malý Zberný dvor v Petržalke nepozná hluché obdobie. Denne ho navštívi aj 100 Petržalčanov, a to aj na jar, keď sú po mestskej časti rozmiestňované veľkokapacitné kontajnery. Po Vianociach je tu plný dvor televízorov a nepotrebnej elektroniky a keď sa tu začnú hromadiť matrace, je to signál, že v nejakom nábytkárskom centre je na ne akcia...

Už polroka má Zberný dvor dvoch nových pracovníkov a je to cítiť. Keď som sem nedávno priniesla dve nefunkčné váhy, pri bráne ma privítal veselý pán. Požartoval so mnou, odchádzala som s príjemným pocitom, že sem sa vrátim. On bol dôvodom na reportáž v Zbernom dvore. Keď som sa dozvedela, že ide o doktora prírodných vied rok pred dôchodkom, ani ma to neprekvapilo. Pracoval v akadémii vied, roky robil riaditeľa vo viacerých obchodných firmách, vie komunikovať s ľuďmi, hoci sám priznáva, že to tu občas nie je jednoduché.

„Niektorí ľudia sem rovno prídu s tým, že sa idú hádať,“ hovorí a snaží sa nebrať to osobne. Rovnako s pokojom dokáže povedať mladíkovi v drahom aute, ktorý v ňom spokojne sedí a čaká, že odpad zaňho nikto do kontajnerov nenaloží. „Pomáhame, najmä ženám, ktorých prichádza čoraz viac, ale je to naša dobrá vôľa, nie povinnosť,“ zhodujú sa obaja pracovníci Zberného dvora. Občas si kritiku znesú neprávom. To vtedy, keď sa naplní kontajner a oni musia človeku povedať, aby prišiel neskôr, pretože jeho gauč už skutočne nie je kam dať. „Napĺňanie kontajnerov je totiž nevypočítateľné,“ bezmocne konštatujú.

Zdroj: Marián Dekan

Sledujem ich počas práce a nezastavia sa. Jeden zabezpečuje vstup pri bráne, vyplnenie formulárov, odváženie auta a zistenie hmotnosti, druhý stojí na rampe pri kontajneroch a dozerá, aby ľudia odpad nepomiešali a pomáha upratovať.
„Mohli by sme byť otvorení 24 hodín denne a ľudia by chodili stále. V nedeľu a v pondelok máme zatvorené, ale v utorok tu už pred desiatou ráno stojí osem áut a večer po 17.45h, keď zatvárame, sa tu objavia ešte traja oneskorenci,“ hovorí. Náročné sú piatky a najmä soboty. Vtedy majú ľudia po celom týždni čas. Chodili aj počas obdobia korony a prichádzajú aj teraz v lete, keďže viacerí neriskovali dovolenky v zahraničí. „Nenudíme sa,“ dodáva pán doktor s úsmevom a už uteká riešiť zápchu, ktorá sa pred Zberným dvorom vytvorila. Evidentne by dosť pomohlo, keby v úzkej uličke pred dvorom nemohli autá parkovať popri ceste.

Zdroj: Marián Dekan

V recyklačnom kútiku nájdete aj barle
Zberným dvorom, ktorý prevádzkuje Miestny podnik verejno-prospešných služieb, nás sprevádza jeho vedúca. Vysvetlí, že vážia drevo, objemný odpad a drobný stavebný odpad Petržalčan ho sem môže priniesť najviac 350 kilogramov ročne. Ak má viac, nasmerujú ho do Zberného dvora OLO. Pani vedúca tiež upozorní, že drobný stavebný odpad je už spoplatnený sumou 0,078 eura za kilogram. Hoci je to tak už rok, mnohých to prekvapí. Aj preto sú tu občas svedkami pokusov ušetriť, a to keď prídu dvaja ľudia, jeden pred vážením z auta vystúpi, ale pri odchode v ňom už sedí. Takých v Zbernom dvore hneď stopnú. Avšak na tých, ktorí prídu s petržalskou seniorkou, ktorá „vraj“ prerábala byt a prináša do Zberného dvora tri práčky, sú krátki. „Je smutné, že niektoré firmy, čo vypratávajú pivnice, si od klienta vypýtajú peniaze za odvoz odpadu a potom to riešia takto,“ konštatuje.

Odkedy sa drobný stavebný odpad spoplatňuje, ľudia ho sem vozia menej, stále je to však asi 250 ton ročne. Až 300-400 ton tvorí objemný odpad. To je čalúnený nábytok, stoličky, skrine, staré sedačky... Tieto veľké modré kontajnery sa vyvážajú trikrát do týždňa, - a ani to niekedy nestačí -, a smerujú na  skládku do Zohoru.

„Dreva, čo je najmä rozobratý nábytok, odvážame každý deň dva kontajnery do spoločnosti EKO Bučina na recykláciu,“ hovorí vedúca Zberného dvora a dodáva, že hoci by sem mal obyvateľ priniesť nábytok už rozlámaný na kusy, keď to tak nie je, požičajú mu kladivo. „Ale nieže nám tu bude niekto chcieť demolovať na dvore celú kuchynskú linku, to nemôžeme dovoliť.“ Dvere s kovaním však vyhodiť môžete a niektorí ľudia to aj využívajú. „Prídu hľadať zámky na petržalské dvere, pretože v zámočníctve im povedali, že taký zámok už neexistuje. Alebo rúčky na chladničku. Rovnako keď niekto potrebuje kúsok železa, dovolíme mu nazrieť do kontajnera.“

Občas sem ľudia zavolajú, nechajú telefónne číslo a požiadajú, či by im pracovníci nezavolali späť, keď tu náhodou niekto nechá detský bicykel alebo odrážadlo. Istý pán zas čaká na kovový sud do záhrady. Tento prvok – recyklácia použiteľných vecí, ktoré už iný nepotrebuje – sa na Zberný dvor priam pýta. A petržalský dvor taký kútik tiež má. Rovno pod nápisom „Odpad vhodný na opätovné použitie“ sa len počas našej návštevy nazbieral plný nákupný košík vecí – od starých stereo veží, vysávača až po príklepový vŕtačku. V rohu vidím dokonca chodítko pre seniorov a barle.

„Posunúť ďalej však môžeme len to, na to máme súhlas, a teda chovateľské potreby ako sú teráriá, akvárií alebo drevený nábytok bez čalúnenia,“ pokračuje vedúca. A tak sa stane, že tu dokonca čaká na majiteľa úplne nová kuchyňa, ktorá je nerozložená, ešte zabalená v igelite. Niekomu sa do novostavby skrátka nehodila...

Zdroj: Marián Dekan

Bohužiaľ, miesto na expanziu tohto recyklačného kútika na malom dvore nie je. Ak si nikto veci do týždňa nevezme, skončia ako odpad.

Prechádzame okolo kontajnerov na papier a plasty. Sem uvedomelí Petržalčania nosia veľké škatule od spotrebičov či nábytku, aby neplnili svoje kontajnery pred domom. V Eko sklade má zas svoje miesto elektroodpad. Vidím, že odpadom sú už aj štíhle LED televízory.

Zdroj: Marián Dekan

Niektoré sú možno ešte funkčné, ale posunúť ich ďalej nemožno. Elektroodpad obsahuje nebezpečné časti.

Dobrou správou, naopak, je, že Zberný dvor vás už od polovice augusta odmení za odovzdanie použitých jedlých olejov. „Za liter prineseného oleja dáme Petržalčanovi liter octu a za 6 litrov oleja od nás dostane liter oleja,“ hovorí vedúca dvora a vysvetlí, že olej poputuje do firmy v Leopoldove, kde sa spracuje na biopalivo.

Zdroj: Marián Dekan

Zberný dvor v Petržalke je malý, vyťažený, a preto je dobré vedieť aj to, že Petržalčania môžu využívať aj veľký Zberný dvor, ktorý v Bratislave spravuje OLO a nájdete ho na Starej Ivanskej ceste 2.
(in)

Páčil sa vám článok?