FOTO a VIDEO: Rómovia to v centre Bratislavy poriadne roztočili - roztancovali aj pravého Afričana!

15.8.2020

Zdroj: Sasha Točík Berkyová

Páčil sa vám článok?

Ľudia, ktorí v piatok večer sedeli na terasách v centre Bratislavy boli poriadne prekvapení, keď okolo nich prešiel sprievod, ktorý vytvorilo niekoľko desiatok rómskych hudobníkov a tanečníkov. Celou cestou vyhrávali, spievali a tancovali, postupne sa k nim pridávali aj okoloidúci. Nápad uskutočniť takúto akciu sa zrodil v hlave primášky Barbory Botošovej. Čo bolo jej cieľom?

"Pôvodne sa mal celý projekt konať na deň Rómov 8. apríla. Korona nám však skrížila cesty a projekt sme nemohli uskutočniť v tento deň. Nechcela som však projekt úplne zrušiť. Hlavnou ideou bolo prezentovať rómsku kultúru na netradičných miestach a najmä šíriť prostredníctvom letákov to, čo sa v médiách nehovorí. Ja ako Rómka pokladám za veľmi dôležité to, aby sme šírili pravdu o rómskej menšine a vysvetlili napríklad aj to, prečo by malo pomenovanie "cigán" nahradiť pomenovanie Róm. A taktiež veľa ľudí nevie o tom, že až vyše 60% Rómov žije integrovane. Sú to tzv. neviditeľní," povedala Barbora Botošová pre Bratislavské noviny a pokračovala: "Verejnosť aj médiá však často stotožňujú všetkých Rómov s kultúrou marginalizovaných rómskych komunít a rómska stredná vrstva, ľudia žijúci v mestách a obciach v susedstvách ostatného obyvateľstva sa stávajú neviditeľnými. A možno čiernovlasá sestrička u vášho lekára, vodič autobusu, ktorý vás každé ráno vozí do práce alebo učiteľka v škole, kam chodí vaše dieťa, tiež patria k rómskej menšine."

Projekt bol organizovaný občianskym združením Ornament a mohol sa realizovať aj vďaka finančnej podpore fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Uskutočnil  sa 14. augusta 2020.  Jednou zo súčastí projektu bol sprievod cez centrum Bratislavy a natáčanie videoklipu Divých makov - občianskeho združenia, ktorá sa venuje podpore talentovaných rómskych deti zo sociálne znevýhodnených prostredí. "Spolu s deťmi sme nahrali jednu krásnu energickú skladbu, na ktorú sme natáčali videoklip. Ľudia reagovali veľmi pozitívne, čo nás až prekvapilo a veľmi milo potešilo. Spievali si s nami, niektorí si dokonca s nami zatancovali, natáčali si nás a krásne sa usmievali. V uliciach Bratislavy sme rozdali 400 letákov a ja verím, že aj vďaka tomu, že sme ľuďom vyčarili úsmev na tvári a podporili v nich vznik dobrej nálady, sme ich motivovali k tomu, aby si letáky prečítali s otvoreným srdcom a najmä otvoreným vnímaním a prijatím."

Zdroj: abn

Ako to v piatok večer v centre mesta vyzeralo, si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii:

(ars) 

Páčil sa vám článok?