FOTO a VIDEO: Pláž Tyršák láka aj rodičov s malými deťmi - čo im však na nej najviac chýba?

30.7.2020

Zdroj: FB Tyršák

Páčil sa vám článok?

Už takmer šesť týždňov je na petržalskom brehu Dunaja v prevádzke nová mestská pláž Tyršák nachádzajúca sa na priestranstve medzi Starým mostom a divadlom Aréna. Pri jej otváraní padol prísľub, že v nej bude aj časť určená pre rodičov s malými deťmi a tak sme sa na ňu aj s ročným dievčatkom vybrali pozrieť, aby sme zistili, ako je vybavená a využívaná...

Azda najväčším nedostatkom pri návšteve pláže Tyršák je parkovanie. Aj keď sa pod Starým mostom i medzi divadlom Aréna a petržalským brehom Dunaja nachádzajú až dve pomerne veľké priestranstvá, kde môžete svoje auto odstaviť a to dokonca bezplatne, tak nájsť voľné miesto, je niekedy dosť veľký problém. Mnohým ľuďom pracujúcim v centre Bratislavy totiž slúžia dlhodobo ako záchytné parkoviská, kde nechajú auto a presadnú na električku. A takisto ho na parkovanie využívajú aj mnohí rekreační športovci, ktorí práve tu presadajú z áut na bicykle alebo si na nohy obujú kolieskové korčule a odtiaľto vyrážajú na hrádzu. Nám sa napokon podarilo nájsť po jednom parkovacom mieste na každej zo spomínaných parkovacích plôch. Šťastím bolo, že sme prišli predpoludním, v popoludňajších a podvečerných hodinách sa vyťaženosť parkovísk zvyšuje...  

Zdroj: R.S.

​Jednou z atrakcií pláže Tyršák je aj obrovská húpačka, ktorá ponúka takýto pekný pohľad na dominanty mesta...

Nakoľko bol dnes krásny, slnečný deň, ale našťastie nie tak horúci ako napríklad v utorok, tak sme sa rozhodli, že sa nevyberieme do niektorého z nákupných centier, ktoré ponúkajú klimatizované priestory i detské kútiky s rôznymi atrakciami, ale vyskúšame práve pláž Tyršák, ktorá má aj vo svojej charakteristike na Google napísané, že je vhodná pre deti. Nájsť priestor určený najmenším nie je ťažké. Nachádza sa po pravej strane od vchodu do areálu pod vysokými stromami a ide o akési väčšie pieskovisko, vedľa ktorého sú za kovovým plotom - detský kolotoč, nafukovací hrad so šmykľavkou a trampolína. Tieto atrakcie sú však platené a tak logicky aj menej využívané. Kolotoč bol za hodinu nášho pobytu asi dvakrát zapnutý, ale inak pri ňom sedeli len dve znudené brigádničky.

Väčšina rodičov s deťmi vo veku od jedného približne do päť rokov sa nachádzala na pieskovisku, respektíve v jeho bezprostrednej blízkosti. V čase našej návštevy tam mohlo byť asi 50 osôb. Niektorí mali na piesku rozložené lehátka alebo položené stoličky, ale mnohí by asi uprednostnili možnosť skryť sa niekde do tieňa. Ten poskytujú akurát mohutné stromy, z ktorých však odrezali niektoré vetvy (pravdepodobne kvôli bezpečnosti) alebo zastrešené terasy neďalekých bufetov, pričom niektoré z nich boli dokonca vybavené aj parnými osviežovačmi vzduchu.   

Zdroj: R.S.

​Väčšina návštevníkov sa snažila nájsť si tieň, kde by sa mohli aspoň trošku skryť pred slnkom...

Zdroj: R.S.

​Nafukovací hrad so šmykľavkou ani trampolínu počas našej návštevy nevyužil nikto - išlo totiž o platené atrakcie... 

Na záver sme sa opýtali Natálie - mamičky ročnej dcérky Victórie, aby nám zhodnotila pobyt s dieťaťom na pláži Tyršák. "Priznám sa, že napríklad ja som doteraz vôbec nevedela, že sa sem oplatí ísť s deťmi. Väčšinou chodievame do neďalekého Auparku, kde sa tiež dá zahrať s nimi aj vonku, ale toto bola príjemná zmena. Prostredie je tu pekné. Nakoľko sa tie najmenšie deti hrajú v piesku a rodičia sú im na blízku a tiež behajú po piesku a dávajú pozor, aby sa im nič nestalo, tak by som kúsok od pieskoviska očakávala nejakú sprchu alebo aspoň tečúcu vodu, v ktorej by sa potom dali opláchnuť ruky či nohy. Našťastie som so sebou mala vlhčené utierky, ale toto považujem za taký malý nedostatok pláže. Celkovo sa mi tu však páčilo a určite sa sem počas leta aj s malou ešte vrátim."       

(ars)

Páčil sa vám článok?