NAŠA HISTÓRIA: Tajomstvo starého domu na Zámočníckej a susedia zaniknutej Fajky

18.7.2020

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

V našej rubrike NAŠA HISTÓRIA si totiž okrem dejín Bratislavy môžete s nami pripomenúť i staršie články z Bratislavských novín, ktoré píšu svoj moderný príbeh už od roku 1998 a majú už taktiež svoje dejiny. Dnes si pripomenieme nielen chlapcov z Dunajskej ulice, ale aj zaujímavosti o dvoch miestach, ktoré dobre poznáte....

Až do dôkladnej rekonštrukcie meštianskeho domu na Zámočníckej 7 málokto predpokladal, že za fasádou z 19. storočia sa skrýva úplne zachovaný stredoveký dom. Postavili ho v druhej polovici 15. storočia pri múre hradieb. Autor nespočetného množstva historických článkov - Štefan Holčík čitateľom pripomenul aj dnes už neexistujúcu krčmu Fajka, ktorá sa nachádzala neďaleko súčasného Hurbanovho námestia. V spomienkovom albume na fotografiách ukázal ako sa zmenila zástavba na tomto priestranstve.   

V rubrike Chlapci z Dunajskej ulice si jej autor - herec Július Satinský pripomenul drotárov a oknárov, ktorí v čase jeho detstva chodievali po domoch či bytoch ponúkať svoje služby, ale zaspomínal si aj na chlapčenské naháňačky po dvoroch alebo klubovňu, ktorú si zriadili na jednej z povál.

Zdroj: BN

​(ars)

Páčil sa vám článok?