FOTO a VIDEO: Film Fontána pre Zuzanu vám pripomenie ako vyzerala Bratislava pred 35 rokmi...

2.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Úplne na začiatku bol rovnomenný dievčenský román, ktorý spisovateľke Eleonóre Gašparovej vyšiel v roku 1971. Režisér Dušan Rapoš sa ho v polovici 80-tych rokov rozhodol sfilmovať a vznikol muzikál Fontána pre Zuzanu s množstvom dobrých piesní. A z pôvodnej filmovej kulisy sa dokonca po rokoch stala ozajstná fontána. Viete, kde ju nájdete?

Hlavný dej filmu sa odohráva v okolí dnešnej Fontány lásky, ktorá sa nachádza vo vnútrobloku domov situovaných na Kupeckého, Záhradníckej, Dohnányho a Šumavskej ulici.  V čase nakrúcania tu však nestála skutočná fontána, ale išlo len o filmovú kulisu, do ktorej vháňali vodu pomocou čerpadiel z hasičských áut. Autorom vizuálnej podoby fontány bol Miloš Kalina. Až o 23 rokov po nakrútení filmu ju zrekonštruovali a reálne pripojili na inžinierske siete.

Hlavnými hrdinami filmového muzikálu je dvojica zaľúbencov z dvora - Zuzana Petrová a Olino Zrubec. Tieto dve postavy stvárnili českí herci - Eva Vejmělková a Jiří Bábek, ktorých do slovenčiny predabovali Zuzana Skopálová a Tibor Frlajz. Režisér Dušan Rapoš pôvodne plánoval do úlohy Zuzany obsadiť tmavovlasú herečku, ale napokon sa rozhodol pre vtedy len 16-ročnú blondínku Vejmělkovú, do ktorej sa počas nakrúcania zaľúbil. Neskôr sa z nich stali životní partneri a narodili sa im dve dcéry - Tara a Rita.

Zdroj: FB D.R.

​Na spustenie Fontány lásky prišiel režisér Dušan Rapoš aj so svojou rodinou, ktorá vznikla možno práve vďaka tomu, že sa rozhodol sfilmovať knihu Eleonóry Gašparovej.

Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky, ale po premiére prišla zdrvujúca kritika odborníkov a on sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše. Dokonca mu bolo vyčítané ešte aj to, že v jednej zo scén Olinov otec v podaní Sláva Záhradníka pošle svojho syna po pivo do Patkoša, čo je hostinec na Hálkovej ulici vzdialený od Kupeckého asi tri kilometre, pričom v bezprostrednej blízkosti sa vtedy nachádzali reštaurácie Zora, Centrál, Stein či krčma Pribilinec. U bežných divákov však mal filmový muzikál "o láske, motorkách a hrozne dobrých vlasoch" veľký úspech. Začal sa premietať v 40 kinách naraz po celom Československu a milióntému divákovi dokonca venovali moped.

Obrovským hitom sa stala aj pesnička Poďme spolu lietať:

Vo filme sa objavia zábery z viacerých atraktívnych bratislavských exteriérov ako napríklad vtedy takmer nevyužívaného poschodového parkoviska pri Technopole alebo jazda Olina a Zuzany na mopede po ešte neskolaudovanom Moste hrdinov Dukly, ktorý bol po roku 1989 premenovaný na Prístavný.

Zdroj: youtube

Všimnite si, že na Moste hrdinov Dukly počas tejto romantickej jazdy ešte neboli namontované zvodidlá...

Zdroj: youtube

​Výjazd z Dunajskej ulice, kde bola známa samoobsluha Teta na Kamenné námestie a typický vozový park bývalého Československa - naša škodovka, nemecký trabant a rumunská dacia.

Zdroj: youtube

Vo filme je aj krátky záber na legendárne zmrzlinárstvo Jama v areáli tenisových kurtov Slovana Bratislava na Tehelnom poli.  

Zdroj: youtube

​Jednu z postáv - motorkára Vikyho si zahral spevák Robo Grigorov, ktorý vo filme nepovie ani jedno slovo. Dokonca ešte aj pri zoznámení so Zuzanou vykríkne jeho meno jej susedka Bela. V soundtracku, ktorý vyšiel aj na LP platni sa nachádzajú dve piesne v podaní Roba Grigorova - notoricky známy slaďák Dvaja či skladba Najrýchlejší z rýchlych. Obe pochopiteľne zaznejú aj v muzikály...

Robo vo filme jazdí na motocykli BMW R-12 z roku 1935 a jeho konkurent Olino (Jiří Bábek) sa preháňa na Jawe Stadion S11. Práve pre motorky a kožené bundy označili členovia Ústredného výboru KSČ tento film za nevhodný z dôvodu propagácie západného štýlu života a chceli ho zakázať. Napriek tomu režisér Dušan Rapoš a autor hudby Vašo Patejdl získali za film Cenu mesta Karlove Vary na 37. Filmovom festivale pracujúcich - FFP 1986 a Vladimír Ješina Cenu za kameru na 24. Festivale československého filmu - FČSF Mariánské Lázně 1986.

Komunistom sa ho podarilo dostať do trezoru až v roku 1988, keď spevák Robo Grigorov emigroval do zahraničia, ale už o rok neskôr prišla Nežná revolúcia a tak sa napokon k divákom nielenže vrátil, ale nakrútili ešte aj dve voľné pokračovania. A to "kamiónovú" Fontánu pre Zuzanu 2 v roku 1993 s Pavlom Haberom, Ibrahimom Maigom, Luciou Bílou, Helenou Ružičkovou, Marošom Kramárom a Pavlom Bobkom či africkú Fontánu pre Zuzanu 3 (1999), kde boli hlavnými hviezdami okrem Evy Vejmělkovej, Ibrahim Maiga a Marián Labuda starší. Premiéra "trojky" sa konala v dnes už neexistujúcom bratislavskom amfiteátri a Ibi Maiga azda dodnes nezabudol, aké obrovské sklamanie vtedy zažil, keď zistil, že jeho hlas bol predabovaný Marošom Kramárom. Ten sa ho totiž pokúsil imitovať, čo však v konečnom dôsledku vyznelo dosť komicky. 

Zdroj: FB Ružinov pozitív

​Fontána lásky vo dvore na Kupeckého ulici už vyše 35 rokov Bratislavčanov pripomína film z roku 1985, ktorého pracovný názov bol aj: Tak ahoj, fontána detstva!

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie