Podeľte sa o záhradu s priateľmi z prírody, nech je plná života!

13.6.2020
Páčil sa vám článok?

Záhrada vám môže poskytnúť oveľa viac ako len relax a príjemnú prácu. Premeňte ju na miesto plné života, o ktoré sa podelíte s inými živými tvormi. Odvďačia sa vám bohatšou úrodou.

Svojím správaním môžeme záhrade veľmi pomôcť, a tešiť sa tak nielen z bohatšej úrody, ale aj zo spokojnosti rôznych užitočných pomocníkov z prírody. Tušíte napríklad, ako vplýva na motýle fakt, či pestujete reďkovky v riadku alebo vo štvorcoch? Naše aktivity dokážu prilákať do záhrady čmeliaky, lienky, vtáky či obojživelníky a ďalších priateľov z prírody, ktorí v nej pomáhajú udržať zdravú rovnováhu.

Zdroj: FB J.K.

V boji so škodcami významne pomáhajú napríklad lien­ky, zlatoočky aj pavúky, ktoré sú známymi požieračmi vošiek, červcov roztočov či múch. Aby však prišli do vašej záhrady, mali by v nej nájsť od jari až do jesene pestrú zmes pôvodných lúčnych kvetov.

Oplatí sa tiež zvážiť, akým spôsobom budete pestovať zeleninu či ovocie. Ak sa obávate príliš veľkej driny alebo nemáte v záhrade dostatočný priestor, riešením môže byť systém pestovania vo štvorcoch, nie vytváraním riadkov s cestičkou uprostred.

Zdroj: FB J.K.

Základom tohto systému je vyvýšený záhon, ktorý si rozdelíte na niekoľko malých políčok s rozmerom 30 x 30 cm – do nich môžete zasadiť napríklad 1 kapustu alebo 4 hlávkové šaláty, 9 trsov špenátu, vysiať 16 mrkiev či 16 reďkoviek. Takáto pestrá mozaika rôznych štvorcov láka motýle a ďalších opeľovačov viac ako jednopruhové riadky.

Zdroj:

Symbolom živej záhrady sú aj vtáky, ktoré zbavujú rastliny vošiek, chránia stromy pred lykožrútmi a rozširujú semienka rastlín. Najrozšírenejším spôsobom, ako ich prilákať je prikrmovanie. Pestrú a vyváženú prirodzenú potravu im zabezpečíte výsadbou krov a stromov s bobuľami. Cennými zdrojmi vtáčej potravy sú napríklad aj šípkové ruže.

Ďalšou prirodzenou potravou pre vtáky je hmyz, preto je dobré mať v záhrade dostatok prírodnej organickej hmoty v podobe mulčovacej kôry alebo kompostu, kde nájdu rôzne chrobáky, dážďovky aj stonožky. Platí, že čím viac rôznych druhov vtákov, tým je naša záhrada zdravšia a pestrejšia.

(bn)

Páčil sa vám článok?