ANKETA: Ktorý z návrhov na názov šiesteho mostu cez Dunaj favorizujete?

11.6.2020

Zdroj: FB Andrej Doležal

Páčil sa vám článok?

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal vyzval verejnosť, aby navrhla názov pre nový most ponad Dunaj, ktorý bude súčasťou diaľničného obchvatu D4 a prepojí Jarovce s Ivankou pri Dunaji. Ako by sa šiesty most mohol po svojom dokončení a otvorení volať?

Na facebookovej stránke ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala prebieha už druhý deň intenzívna diskusia o budúcom názve nového mosta, pričom návrhy môže verejnosť podávať až do 15. júla. Pozreli sme sa ako to aktuálne vyzerá, aby sme zistili, ktorých desať pomenovaní má zatiaľ najväčšiu podporu a pravdepodobne sa z nich bude vyberať. Minister už vyhlásil, že posmešné názvy ako napríklad Most Chucka Norrisa, Dycky Most, Most Beautiful ani Most-Híd vôbec nebudú brať do úvahy a zaraďovať do výsledného hlasovanie, kde by sa malo objaviť desať najlepších, respektíve najzmysluplnejších názvov.      

Most Milana Rastislava Štefánika – „Most symbolizuje prepojenie/premostenie histórie, súčasnosti a budúcnosti. Pri Ivanke pri Dunaji sa zrútilo lietadlo s jedným z najväčších Slovákov našej histórie: Milanom Rastislavom Štefánikom. Bola by to spomienka na jeho tragické úmrtie a symbolické gesto zachovania jeho odkazu pre budúce generácie.,“ napísal autor návrhu Lukáš Kolarovič, ktorý získal vyše 220 lajkov. Ale v diskusii sa objavil aj úplne opačný názor, ktorý vyjadril Oliver Murcín: „Meno M.R. Štefánika by si zaslúžilo krajšie dielo ako táto škaredá opacha. Prosím, nedopusťte, aby boli jeho činy nehorázne zneúctené.“

Most Alexandra Dubčeka – „Keď už sa nemohol stať prvým slovenským prezidentom, tak by sme po ňom mohli pomenovať aspoň most. Navyše budúci rok uplynie 100 rokov od jeho narodenia,“ pripomenulo viacero užívateľov sociálnej siete v súvislosti s nebohým politikom Alexandrom Dubčekom, ktorý sa stal ako ústredný tajomník ÚV KSČ jednou z hlavných postáv Pražskej jari či augustových udalostí v roku 1968, ale už ako disident aj Nežnej revolúcie v roku 1989. Bol posledným predsedom Federálneho zhromaždenia v Československu, pričom tragicky zahynul cestou do Prahy práve na diaľnici.  

Diaľničný most – „Je to najpragmatickejší názov, pretože takéto pomenovanie neurazí nikoho ani pri prípadnej zmene režimu,“ myslí si Milan Csaplár, pričom na vysvetlenie dodal: „Okrem Mostu SNP sú mosty v Bratislave pomenované podľa (i historickej) polohy kde sa nachádzajú (Lafranconi, Apollo, prístav) a veku (čo je paradox napríklad pri Starom moste). Ak by sme ho chceli nazvať podľa polohy, bol by to “Lužný most”.  Pre lužné lesy. Teoreticky, aj “Gabčíkov most”. Jednak svojou blízkosťou k vodnému dielu Gabčíkovo, ale aj po hrdinovi. Tieto návrhy získali do 11. júna 107 lajkov.

Jarovecký most – ide ponad Jarovecké rameno, končí sa v Jarovciach a vďaka tomuto jednoduchému názvu budú všetci hneď vedieť, o ktorý most ide. Do úvahy prichádza aj alternatíva Jarovský most

Španielsky most – „Jednak mi vždy upúta pozornosť čokoľvek čo sa v nejakom meste volá podľa úplne inej krajiny (Spanish Steps v Ríme napríklad). A zároveň by to bolo pekné memento enormnej korupcie, ktorá sprevádza každý štátom financovaný dopravný projekt na svete. No a práve Španielsko je známe obrovskými verejnými investíciami do dopravnej infraštruktúry,“ napísal Denis Király a dostal 95 lajkov.

Most Jána Kuciaka – „Bolo by pekné vybrať meno niekoho z posledných 20 až 30 rokov. Slovenská história sa pri Štefánikovo nezastavila. Pokojne by to mohol byť aj Satinského most alebo niečo také,“ napísal Milan Kazarka a vyslúžil si 95 lajkov.

Most Gerulata – „Veď archeologické nálezisko rímskeho tábora, ktorý bol súčasťou slávneho antického Limes romanus, je neďaleko mosta v Rusovciach,“ pripomína Jarka Brichtová.

Dunajský most – „Keď už ide ponad Dunaj, tak nech ponesie aspoň jeden z mostov jeho meno,“ tvrdí Tomáš, pričom v diskusii sa objavilo viacero alternatív, že by sa mohol volať Most Danube alebo Danubius.   

Prešporský most – „Samé nové názvy sa objavujú a medzitým nám úplne zaniká história nášho mesta,“ napísala Katarína, pričom alternatíva Most Prešporok sa v návrhoch takisto niekoľkokrát objavil.   

Lužný most – „Podľa mŕtvych ramien a dunajských luhov ponad ktoré prechádza,“ navrhol Štefan Bagota. Pomerne veľa návrhov bolo aj za možnosť Južný most podľa geografickej polohy alebo familiárne pomenovanie Dlhý most, ktorý by mohol zastrešovať celé budúce Dunajské súmostie.  

Most nádeje – šiesty most dáva Bratislave nádej, že už by sa na zvyšných piatich mostoch nemuseli tvoriť až také obrovské kolóny, ak časť motoristov začne využívať obchvat na diaľnici D4.  

Vybrať najvhodnejší názov môžete v našej ankete:

​(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie