Uvoľnenie opatrení hudobným klubom príliš nepomohlo – zorganizovať koncert sa im neoplatí...

3.6.2020
Páčil sa vám článok?

V rámci ďalšej z fáz uvoľňovania opatrení bolo povolené organizovanie hromadných podujatí do 500 ľudí, pričom táto kvóta má byť od 1. júla zvýšená na 1000 divákov. Aj napriek tomu je však usporiadanie koncertu či iného kultúrneho podujatia pre prípadných organizátorov či hudobné kluby vysoko nerentabilnou aktivitou.

„To, že sa zvýšil povolený počet ľudí na kultúrnych podujatiach znelo na prvé počutie fantasticky. Veď väčšina muzikantských hraní na Slovensku je pre niekoľko stovák divákov. Ale, keď si k tomu pridáte aj podmienku, že medzi stojacimi divákmi musia byť dvojmetrové rozostupy, respektíve pri sedení prázdne každé druhé miesto, tak sa výrazne znižuje kapacita akéhokoľvek priestoru – do amfiteátra pre 1500 ľudí pustia len polovicu celkovej kapacity, ale do hudobného klubu pre 100 ľudí maximálne 20 platiacich divákov. A to je pre usporiadateľa akéhokoľvek koncertu absolútne neprijateľná podmienka. Nielenže nezarobí na vstupnom ani na prevádzkové náklady súvisiace s priebehom samotného koncertu, ale ešte musí dodržať všetky hygienické opatrenia, ktoré stanovil v súvislosti s organizáciou akcií Úrad verejného zdravotníctva SR, čo tiež stojí nemalé peniaze. A to ešte nehovorím o tom, že počas koncertov sa nesmie podávať jedlo a pitie, čo často tvorí hlavný zisk klubov a sanuje aj nižšie príjmy zo vstupného,“ napísal na sociálnu sieť hudobník Marián Greksa, s ktorým formou lajkov súhlasilo množstvo hudobníkov či ľudí z umeleckých kruhov.

Viacerých kríza spôsobená výskytom koronavírusu na Slovensku paralyzovala na niekoľko mesiacov, znemožnila im živé hrania a vystúpenia, čo bol pre mnohých jediný zdroj príjmov a pokiaľ si v minulosti niečo neušetrili, tak sa mnohí dostali do zlej finančnej situácie a neschopnosti platiť si z účtu – nájomné, odvody, pôžičky, poistky a iné povinné úhrady. Majitelia hudobných klubov sú na tom podobne. Síce ich už môžu mať otvorené, ale koncerty sa zatiaľ nekonajú a ľudia do nich vlastne ani nemajú prečo chodiť.

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

​„Nikto z majiteľov klubov za takýchto podmienok do toho nepôjde, pretože už vopred je jasné, že ani náklady sa nepokryjú a celé to zvýšenie počtu ľudí na podujatiach mi príde ako jedno obrovské, ale pritom prázdne a totálne nepremyslené gesto. Štátu sa už nechce starať o ľudí, čo ani doposiaľ nerobil a vyplácať im nejakú peňažnú pomoc a preto sa robia takéto uvoľnenia, aby sa zbavil zodpovednosti. Hoci je jasné, že za týchto podmienok kluby ani muzikanti nemôžu prežiť, ale už im aspoň nemusí nikto nič platiť,“ napísala Monika do diskusie na profile populárneho hudobníka a bývalého komunálneho poslanca Greksu.

Exstarosta mestskej časti Bratislava – Petržalka Vladimír Bajan smutne skonštatoval: „Nemám šancu robiť Večery autentického folklóru, ktorý som organizoval 27 rokov. Vstupné mi horko-ťažko pokrylo náklady a to aj po zarátaní príspevku z mojej nadácie. Ten, kto pozná sálu v DK Zrkadlový háj, si vie predstaviť, že šachovnicové sedenie, ktoré sa najnovšie požaduje, by v praxi znamenalo naplnenie asi len tretiny celkovej kapacity. Takže zostávajú dve možnosti – buď ukončiť toto podujatie alebo započítať do nákladov na podujatie aj prípadnú pokutu.“

Ako sú vlastne Úradom verejného zdravotníctva SR momentálne nastavené podmienky prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení?

Všetci organizátori sú povinní dodržiavať nasledovné opatrenia:
- zabrániť vstupu na miesto umeleckej činnosti výkonným umelcom a účinkujúcim pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu, ak sa u nich meraním zistí telesná teplota nad 37,2 °C,
- obmedziť predaj vstupeniek tak, že medzi obsadenými miestami musí ostať vždy jedno miesto neobsadené, pričom sekvenciu obsadenia miest je potrebné v radoch alternovať. Dvojsedačka, alebo dve sedadlá vedľa seba môžu byť predané iba na požiadanie a to pre rodinných príslušníkov alebo pre partnerov
- hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, - zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk)
- vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu, - pred každým predstavením vykonávať dezinfekciu dotykových plôch (kľučiek, držadiel, pultov)
- zakazuje sa konzumácia pokrmov alebo nápojov v sále počas predstavenia
- prevádzkovateľ zabezpečí aspoň jednu osobu, ktorá dohliada na dodržiavanie uvedených pravidiel.

Chaos spôsobuje aj výnimka, podľa ktorej môžu vedľa seba sedieť dve osoby, ak ide o manželov, rodinných príslušníkov alebo partnerov. Podľa Drahomíra nie sú predpredajové portály na takéto niečo vôbec pripravené. „Dá sa zadať do systému každé druhé sedadlo na predaj, ale potom bude nemožné kúpiť si rodinný lístok pre dve, tri či štyri osoby sediace vedľa seba. V ponuke totiž bude mať len každé druhé sedadlo. Takže buď bude aj rodina sedieť v sále tak ako všetci ostatní diváci, alebo ak by aj bola šanca telefonicky, osobne či mimoplanetárnym spôsobom objednať 4 vstupenky vedľa seba, tak sa tým úplne rozbije zbytok zamýšľanej šachovnice. Toto podľa mňa jednoducho nebude fungovať.“

​Nehovoriac o tom, že dostať na koncert v Bratislave aspoň 500 divákov pri šachovnicovom sedení by bolo možné z kultúrnych zariadení jedine v Istropolise, pretože aj tá najväčšia sála v SND má kapacitu len 750 miest. Prenájom týchto priestorov by však prípadného organizátora vyšiel na približne 8 až 10-tisíc eur, čo by musel premietnuť do ceny vstupeniek, ktorá by bola tak vysoká, že by sa asi ani povolený počet divákov napokon nenašiel a celé podujatie by sa stalo tak či tak stratovou záležitosťou.

(ars)

Páčil sa vám článok?