VIDEO a FOTO: Vďaka originálnej sérií koláží sa podarilo oživiť minulosť opustenej školy Na pántoch

11.4.2020

Zdroj: youtube

Páčil sa vám článok?

Areál Strednej odbornej školy železničnej sa dodnes nachádza na území mestskej časti Rača, teda presnejšie Na pántoch č. 7. Objekt je už od roku 2013 opustený a chátra, navštevujú ho akurát nadšenci urbexu, ktorí si tu nakrúcajú svoje videá. Tie však zachytávajú len súčasnú, trochu smutnú realitu. Ako to tam vyzeralo predtým, keď škola ešte normálne fungovala?

Celkom nápadito sa podarilo minulosť a súčasnosť prepojiť pánovi Jurajovi Janákovi, ktorý na facebookovej stránke publikoval sériu štyroch koláží vytvorených z archívnych a súčasných záberov. 

Zdroj: FB Priatelia Rače

​Takto kedysi vyzerala školská telocvičňa a to okolo starých záberov je jej súčasný stav...

Zdroj: FB Priatelia Rače

Nedávno objekt navštívil aj známy bratislavský urbexer Marcelito Riečinský, ktorý zatiaľ na YouTube ponúkol aspoň malú uputávku:

Zdroj: FB Priatelia Rače

​Veľká jedáleň, ktorá zároveň slúžila ako spoločenská miestnosť či zasadačka, hoci na historickej snímke pripomína skôr nejakú kongresovú halu. 

Zdroj: FB Priatelia Rače

​Pýchou SOŠ železničnej bol aj tento bazén. Ešte pred niekoľkými rokmi sa hovorilo o jeho rekonštrukcii, no žiaľ ako vidno, zatiaľ tam žiadna neprebieha...

FOTO a VIDEO: Najväčším opusteným objektom v Bratislave je bývalé SOU železničné. Ako to v ňom vyzerá?

Už takmer šesť rokov je úplne prázdny a nevyužitý komplex budov bývalého SOU železničného, ktorý sa v mestskej časti Rača, konkrétne ulici Na pántoch. Súčasťou objektu je výšková budova, kde bol kedysi internát, ale aj učebne, dielne, jedáleň, telocvičňa či dokonca bazén. Všetko je opustené od 31.12.2013, kedy školu zatvorili a odvtedy to tu pomaly chátra...

​(ars)

Páčil sa vám článok?